medicijngebruik kinderen kan hun grotemensen gebit aantasten

Author:
mabje
Posted:
do, 01/25/2007 - 23:14
Wij zijn er net achter gekomen dat hoogstwaarschijnlijk door medicijngebruik het volwassengebit van onze zoon is aangetast.
Onze zoon is net 7 jaar. Hij gaat al naar de tandarts vanaf 2 jaar. Sinds kort heeft hij veel grote mensen tanden/kiezen. Hij snoept bijna niet. Poetst al electrisch vanaf 1 jaar. Zijn melkgebit was prima. Maar nu heeft hij een gele laag over zijn grote mensen kiezen(kaasmolaren) en zijn boven en ondergrote mensen tanden zijn erg geel. En bevatten de grote mensen tanden/kiezen die er nog niet zijn mogelijk gaatjes.
Er is geen sprake van erfelijkheid. Toen hij 4 was kreeg hij een appendicitis(blindedarmontsteking). Hij werd geopereerd. Er waren abcessen en hij kreeg complicaties. De bacterie werd op kweek gezet. Hij kreeg eerst de gangbare antibiotica. Dat sloeg niet aan. Na de uitslag van de kweek werd de antibiotica veranderd.
Zelf werk ik in de zorg. En ik heb begrepen dat artsen rekening houden met het soort medicijn wat bijwerkingen kan hebben voor bv het gebit. Zoals kaasmolaren.
In ons geval kon het niet anders. En heeft de antibiotica van toen waarschijnlijk ervoor gezorgd dat nu het gebit van onze zoon aangetast is.
Na spitten heb ik begrepen dat deze aantasting ook kan komen als een kind astma of CARA heeft of luchtweginfecties onder de 4 jaar heeft gehad.
Ik mis wel de informatie over de behandeling. Vreemd terwijl al meer dan 6 jaar bekend is dat bepaalde antibiotica tandaantasting kan veroorzaken.
Ik hoop dat er meer informatie naar buiten treedt over medicijn gebruik bij kinderen tussen de 2 en 5 jaar en de mogelijkheid tot vaste schade voor hun gebit. Zodat ouders ingelicht kunnen worden door de artsen.

Verder mis ik na jaren onderzoek de mogelijke behandelingen om kinderen te helpen met het probleem van kasmolaren.
Dan telt de oorzaak niet. Het gevolg en behandeling wel. :D
Newtan

Ik begrijp je ongerustheid. Maar dit is voor de medische stand beslist geen nieuwe informatie, denk ik.

Je staat soms voor een keus in de bestrijding van infecties. Dan gaat het wel eens om andere dingen dan een gebit.

De behandeling is goed mogelijk. Maar het liefst in handen van een ervaren tandarts of gespecialiseerd centrum (universiteit of CBT).

Ik ben momenteel al een paar jaar bezig met een jongeman die hetzelfde heeft. Hier komen regelmatig nieuwe composiet- en glasionomeer opbouwen in/op z'n tanden en kiezen.
Hij heeft nu wel de witste tanden van de hele klas!

Krijgen jullie van je tandarts genoeg info?
vr, 01/26/2007 - 03:43 Permalink
mecánico para …

Het hebben van een gele kleur of zelfs van de slechte qualitiet glazuur is afhankelijk van de koortsperioden tijdens de doorlopen ziektes. Die pieken gaan op jonge leeftijd, de periode van aanleg eerste keis/voortanden, sosm door tot dik 40 graden.
Dat is de oorzaak van de kaasmolaar, niet de medicatie.

Zoals je al aangeeft: CARA of COPD geeft dezelfde problemen, ook hier zijn ziekte en remedie makkelijk met elkaar als oorzaak te verwarren.

blijft het nog steeds een vervelend verhaal natuurlijk
vr, 01/26/2007 - 08:02 Permalink
mabje

Bedankt voor de reactie :P
We hebben van de tandarts alleen gehoord dat hij kaasmolaren heeft. Er is een OPG gemaakt. En een foto van 1 kies of er al een gat was. We weten niet hoeveel kaasmolaren hij heeft; zeker drie waaronder een voortand. Zijn voortand is er deels uit en is al afgebrokkeld.
Ik ga maandag de tandarts meer informatie vragen.
Wij wonen in Amsterdam dus als iemand daar een goede specialist op het gebied van kaasmolaren weet graag :smt002
vr, 01/26/2007 - 21:36 Permalink
mabje

Onze zoon was 12 pond bij de geboorte. Gewoon puur natuur, geen suikerziekte etc. Hij was nooit ziek. Behalve toen hij 4 jaar was. Hij kreeg toen een blindedarmonsteking. Werd hieraan geopereerd. En kreeg complicaties. De medicijnen die hij in iedergeval heeft gehad waren Zinacef wat later omgezet werd naar Fortum. Geen tetracycline. Natuurlijk heeft hij toen hoge koorts gehad. Maar ik kan me niet voorstellen dat de hoge koorts de oorzaak is voor zijn kaasmolaren.
Er is iets geweest wat zijn nog niet uitgekomen grote mensen gebit heeft aangetast. Zijn melkgebit is/was prima.
De oorzaak raakt op de achtergrond. Wel vind ik het essentieel als er enig vermoeden was van het gebruik van het soort medicijnen dat de arts had kunnen vermelden dat er een risico was gezien het volwassengebit van onze zoon.

Ik begrijp dat de medische wereld op de hoogte is van bijwerkingen van medicijnengebruik in betrekking met tandaantasting etc(cqkaasmolaren). Maar ik heb het idee dat het nog niet allemaal nog bewezen is.

Dat anti-biotica zichtbare gele vlekken laten zien in je gebit begrijp ik. Maar die verdwijnen.

Dat de behandeling van kaasmolaren afhankelijk is van de ernst van de situatie van de aangedane tand/kies begrijp ik ook.
Wat ik niet begrijp is wat de mogelijkheden zijn van de behandeling van nog niet volgroeide tanden?

Onze zoon van 7 jaar heeft kaasmolaren. Zijn gebit is nog niet volgroeid.
Het makkelijkst is om af te wachten hoe ernstig de aantasting per tand kies uitpakt. En te beginnen met composities etc als het gebit volgroeid is.
Ook op het oog van mogelijk een beugel. Maar intussen loopt onze zoon wel met zichtbare "enge" "vieze" "afbrokkelende" tanden"

Dus is er esthetisch ook wat aan te doen voordat het volwassen gebit van onze zoon volgroeid is.
wo, 01/31/2007 - 01:04 Permalink
Newtan

Ja, dat is nu wel duidelijk.
Volgens mij hebben jullie nog geen tandarts gevonden die hier raad mee weet. Is de ACTA nog open? Die weten vrijwel zeker hoe je dat kunt aanpakken.

Nogmaals: behandeling is goed mogelijk. Tandbederf komt bij deze kinderen wat minder voor, omdat de kiezen zo vreselijk gevoelig zijn.
Toch erg oppassen met alle lekkers waar op staat dat er suiker in zit. Ook het drinken.
wo, 01/31/2007 - 02:09 Permalink
mecánico para …

Natuurlijk heeft hij toen hoge koorts gehad. Maar ik kan me niet voorstellen dat de hoge koorts de oorzaak is voor zijn kaasmolaren.
Er is iets geweest wat zijn nog niet uitgekomen grote mensen gebit heeft aangetast. Zijn melkgebit is/was prima.
De oorzaak raakt op de achtergrond. Wel vind ik het essentieel als er enig vermoeden was van het gebruik van het soort medicijnen dat de arts had kunnen vermelden dat er een risico was gezien het volwassengebit van onze zoon.

Ik begrijp dat de medische wereld op de hoogte is van bijwerkingen van medicijnengebruik in betrekking met tandaantasting etc(cqkaasmolaren). Maar ik heb het idee dat het nog niet allemaal nog bewezen is.


Beste Mabje,

Dat je het je niet kan voorstellen is wat anders dan dat het niet zou zijn gebeurd.
Tijdens de aanleg van het netwerk van kristallen is een koortspiek als het ware de gene die het "netjes naast elkaar leggen" verstoord. Dat maakt het verschil tussen schoon metselwerk en amateur metselwerk!
Aan de buitenkant krijg je dan ook heel duidelijk op de plekken waar op dat moment glazuurmatrix wordt aangelegd een verstoring: de hypoplasie of hypomineralisatie. Dat is heel duidelijk leeftijdsgebonden, en verklaart ook waarom de melktanden geen probleem hebben = goed glazuur, de kiezen en snijtanden het mogelijk wel hebben = aanleg in probleemperiode en de kiezen die later komen het waarschijnlijk weer niet hebben = na de probleem periode.

Vats houden aan het idee dat de medicijnen de oorzaak zijn verandert niets aan dit verhaal. Sterker, er zijn mensen die dit blijven roepen terwijl je moet bedenken dat bij de ontsteking je die medicatie nodig zou hebben en de eerste keus ligt in herstel van gezondheid. De keuze van antibiotica is ook zeker gekleurd door de afwijkingen in kleur die bijv de tetracyclines geven, vandaar de alternatieven.

Oorzaak en gevolg worden vaak verwisseld en daarmee de gene die er niets aan kan doen (de gegeven medicatie) de schuld gegeven. Maakt voor de uiteindelijke behandeling niets uit overigens.

Maar goed, als je het niet gelooft dan geloof je het niet.
Overigens, in de PM stond wel gewoon een naam van een kindertandartsen praktijk in Amsterdam.
wo, 01/31/2007 - 08:34 Permalink
mabje

Je hebt gelijk dat hoge koorts ook een oorzaak kan zijn. Wat ik me afvraag in welke periode dit speelt qua leeftijd van het kind. Tussen 0-2 jaar?

Verder is de oorzaak minder belangerijk dan het vervolg.

De kritiek die ik uit is als de oorzaak medicatie is dat als bekent is welke medicijnen dit (mogelijk) veroorzaken dat de ouders hiervan niet op de hoogte gesteld worden.

Deze kritiek uit ik ook omdat ik begrepen heb dat kaasmolaren vrij regelmatig voorkomen.

Ik ben vandaag bij onze tandarts geweest. Onze tandarts is goed, ik twijfelde over zijn ervaring met kaasmolaren. Maar nu niet meer.

:smt001
do, 02/01/2007 - 00:03 Permalink