Losse en verschoven voortand na val

Author:
sAnervdhorst
Posted:
ma, 04/23/2012 - 14:47
Goedemiddag,

Wij zijn recent met spoed bij de tandarts terecht gekomen omdat ons dochtertje van ruim 2,5 jaar oud met haar mond op de plavuizen vloer is gevallen. Het was een val van niets en ze is buiten wel eens veel harder gevallen, maar deze keer bloedde haar tandvlees dus we zijn direct naar de tandarts gegaan. Zij constateerde dat de voortanden 'licht mobiel' zijn en dat er van de linker voortand een stukje was afgebroken. De tandarts adviseerde ons om onze dochter 2 weken lang geen korstjes en koekjes (of andere harde dingen) te laten eten en haar ook niets af te laten happen omdat de voortanden rust moeten krijgen. Bovendien adviseerde de tandarts de voortanden drie dagen te ontzien met poetsen. Uiteraard volgen we de adviezen op. Een van de voortanden is ook wat verschoven (naar buiten toe gek genoeg), zo constateerde de tandarts. Het gaat slechts om een paar millimeter, maar toch. In de stortvloed van informatie die we op ons af kregen, meen ik gehoord te hebben dat er een kans bestaat dat de verschoven voortand 'uit zichzelf' weer op zijn plaats komt. Mijn vrouw heeft dat niet gehoord. De tandarts zei verder dat we over 2 weken terug moeten komen zodat zij kan controleren of de tanden weer vast zitten. Overigens wil zij dan ook proberen om een stukje aan de gebroken tand te zetten. Mijn dochter werkt goed mee, is niet bang en vindt het zelfs wel interessant. Vandaar dat de tandarts aangaf dat dit aanzetten waarschijnlijk wel zal gaan lukken.

Ik heb de volgende twee vragen:

-Is het aanzetten van een stukje tand bij een kind raadzaam? Is het niet zo dat het stukje bij het minste of geringste weer afbreekt of zijn de materialen sinds de jaren '80 (toen ik kind was en aanzetten echt zonde van de tijd en energie was: thuisgekomen was het vaak alweer afgebroken!) zodanig verbeterd dat het wel de moeite waard is?

-Kan een verschoven melktand echt weer terug verschuiven in de juiste stand? Het klinkt mij als leek namelijk onwaarschijnlijk in de oren. Als het kan: hoe groot is de kans daarop en hoe werkt dat dan?

Groet en dank,
een bezorgde vader :smt010
sAnervdhorst

Goedemorgen,

Bedankt voor de reactie Frank. Een 'open beet' is toch niet hetzelfde als een 'overbeet'? Met een 'open beet' wordt toch bedoeld dat onder- en bovenkaak elkaar nooit volledig raken? De voortanden kunnen dus wel weer op de plek komen als er sprake is van een lichte 'overbeet'? Als de tand weer op zijn juiste plek komt, moet dat dan in die eerste twee weken gebeuren of kan het ook nog lang daarna gebeuren, ook nadat de tanden weer vastzitten?

Dan heb ik nog een laatste vraag m.b.t. de blijvende elementen. Komen die wel op de juiste plek door als de melktand onverhoopt in de verschoven positie blijft staan?

Groet en dank,
Pieter
di, 04/24/2012 - 09:40 Permalink
Newtan

Wanneer dat teruggroeien precies gebeurt weet ik niet.
Mijn kinderen hebben er geen ervaring mee, dus ik kon het niet van dag tot dag volgen.
Maar ik zie de 'slachtoffertjes' meestal na een maand terug.
En dan staat het weer redelijk normaal.

Een overbeet is normaal, tot 2-3 mm.
Dan raken de tanden elkaar vaak genoeg om de tanden weer 'af te stellen'.

De positieverandering door een ongeval heeft soms invloed op de volwassen tanden, als de wortel afsterft.
Soms lost het wortelmateriaal dan niet meer op en moet de opvolger harder duwen.

Maar om eerlijk te zijn zie je daar na een jaar of 3 niet veel gevolgen meer van.
Ik denk niet dat er eerder een beugel door nodig is na het 10e jaar.
di, 04/24/2012 - 20:41 Permalink
thijs1208

Het probleem wat hierboven is beschreven lijkt bijna exact op wat ons zoontje (1,5 jaar) vandaag is overkomen, alleen bij hem zitten beiden voortandjes boven los. Het advies van onze tandarts is om zijn voortandjes de komende 2 weken te mijden bij het eten, maar wel voorzichtig te blijven poetsen. Ook mag hij de komende 2 weken geen gebruik maken van zijn speen. Normaliter slaapt hij met z'n speen. We hebben hem net op bed gelegd en hij voelde direct dat er wat mistte, tranen met tuiten natuurlijk. Ik weet niet hoe snel een kindje ongeveer aan dit gemis wendt, maar voor mijn gevoel kwelde ik mijn zoontje echt, door hem zijn speen op dat moment te onthouden.

Is een speentje echt zo schadelijk deze eerste 2 weken en mochten de tandjes na deze 2 weken weer wat vaster zitten, zou een speentje dan al weer kunnen?

Wellicht ontgroeit hij z'n speentje wel en heeft hij hem niet meer nodig. Ik hoop dat z'n voortandjes behouden kunnen blijven en dat het geen consequenties heeft voor z'n permanente voortanden.

Groeten,

Thijs
di, 05/22/2012 - 20:03 Permalink