lipriempje?

Author:
Caro
Posted:
wo, 06/18/2003 - 12:15
Hoi

Ik kom deze morgen bij de kindertandarts, en was vandaag bij de mondhyginiste voor mijn zoontje van 7.

Nu heeft hij moeite met zijn voortanden te poetsen, omdat hij steeds tegen aanhechting van zijn lip komt met de borstel, en dit gevoelig is, met als gevolg dat hij di eboventanden wil vermijden

nu stelde de mondhyginiste voor om bij de tandarts doorknippen van lipriempje aan te kaarten...schijnbaar zit de aanhechting bij mijn zoon nogal laag.
ik wilde weten hoe dit in zijn werk gaat, is het gewoon een sneetje erin?
dus ik vraag aub,..mensen die weten wat hiermee bedoeld wordt graag te reageren.

groeten Caro
Lieneke

Ik heb het zelf ook gehad. Ik was toen bij de kaakchirurg om een extra tand te verwijderen. Hij zag dat mijn lipbandje ook te groot/te sterk was. Omdat toch alles al verdoofd was, heeft hij dit met een knipje hopla doorgeknipt. Het stelde echt niks voor. Ik heb er na de tijd ook niks van gevoeld. Ik heb zelf ook niet echt gemerkt dat er iets is veranderd in dat gebied. Ik heb nu wel een tandvleeslach. Ik weet niet of dat hiermee te maken heeft gehad.
wo, 06/18/2003 - 17:51 Permalink
kindertandarts

Het corrigeren van een lipbandje is een snijdende behandeling en daarmee voorbehouden aan een arts, en zeker niet aan een mondhygieniste. Een mondhygieniste die iets signaleert aan een lipbandje dient zich dat te realiseren en zich te houden aan de bevoegdheden en bekwaamheden en dus te verwijzen voor advies, diagnose naar een tandarts.
do, 06/26/2003 - 22:32 Permalink
kindertandarts

Beste Caro,

Een lipbandje dat wat ver tussen de tanden door komt kan soms een effect hebben op de stand van de tanden. In sommige gevallen kan de tandarts dan besluiten om het lipbandje met een kleine chirurgische ingreep te corrigeren. In sommige gevallen zal de tandarts hiervoor verwijzen naar een kaakchirurg. Het corrigeren van een lipbandje is niet een kwestie van 'effe doorknippen'. Mijn advies is dit te overleggen met uw tandarts en aan de tandarts een advies te vragen wat de mogelijke behandelingen zijn.

Succes.
do, 06/26/2003 - 22:38 Permalink
Lieneke

Ik zeg niet dat ik dat heb doorgeknipt!!! Ik zeg: bij mij zelf is het lipbandje doorgeknipt door de kaakchirurg. Ik zou dat nooit doen; ik weet dat ik daar niet deskundig in ben!
vr, 06/27/2003 - 13:51 Permalink
Caro

Hoi,

Ten eerste bedankt voor jullie reacties,
voor tandarts: ik schreef niet dat de mondhyginiste t zou doen, ik zei enkel dat ze er met mij over sprak, ze zette het op zijn kaart, opdat de kindertandarts er naar kan kijken, en dat er dan pas besloten wordt wat te doen, wel of niet doorsnijden,.
zijn aanhechting zit niet tussen zijn tanden, maar er net boven, maar als hij lacht gaat zijn lip over zijn tanden.
en hij raakt met poetsen steeds dat lipriempje.

We moeten as dinsdag, naar d etandarts, en dan zal ik wel horen wat de bedoeling is..

Groetjes Caro
zo, 06/29/2003 - 10:39 Permalink
ArrowGirl

Hoi,

Zit met (ongeveer) hetzelfde probleem bij mijn zoontje van 10 mnd.
Heeft tussen zijn voortanden een behoorlijke "fietsenstalling",en na veel "gevechten" eindelijk zijn bovenlip omhoog kunnen krijgen om het goed te bekijken.
Nu zie ik dat de aanhechting van zijn lipriempje helemaal tussen zijn voortanden zit. En hij draait dus alle kanten uit als we zijn tanden "proberen" te poetsen ,waardoor zijn voortanden dus weinig van de tandenborstel meekrijgen.
Zijn vader miste toen zijn blijvend gebit doorkwam 1 (voor)tand waardoor alles uit elkaar stond (weet niet of hij dat met zijn melktanden ook had).
Kan dit erfelijk zijn of komt het bij mijn zoontje gewoon doordat de aanhechting van zijn lipriempje zo laag zit dat zijn tanden zover uit elkaar staan?
En doen ze hier ook iets aan bij zulke kleine hummeltjes of wordt er gewacht tot het blijvend gebit doorkomt?

Groetjes Natascha
vr, 09/05/2003 - 10:24 Permalink
kindertandarts

Wanneer lipriempjes een probleem zijn moeten deze pas worden behandeld na het doorbreken van de blijvende hoektanden in de bovenkaak. Dit is meestal rond de leeftijd 11-13 jaar. Bij jonge kinderen wordt er dus niets aan gedaan. Wel leert de ervaring dat bij een aantal kinderen het laag aangehechte lipriempje door een val of andere oorzaak los kan gaan en dan niet meer behandeld hoeft te worden.
Wanneer het los scheurt lijkt het vaak dat de beschadiging ernstig is, (met b.v. paniek, een huilend kind , bloed en rood gekleurd speeksel, gezwollen lip),maar in de regel valt het mee. Na enkele dagen is het al voor een heel groot deel genezen.
Wanneer je zelf de schade niet kan overzien neem contact op met de tandarts. Er kunnen ook tanden beschadigd zijn.


[ Dit Bericht is bewerkt door: kindertandarts op 2003-09-11 21:56 ]
do, 09/11/2003 - 21:54 Permalink
ArrowGirl

Bedankt voor het antwoord.
Ik had eigenlijk wel verwacht dat er niets aan gedaan werd,maar toch fijn om het even zeker te weten. Maar ik ben eigenlijk nog wel benieuwd of de lage aanhechting van z'n lipriempje er ook de oorzaak van is dat hij zo'n grote spleet tussen z'n voortanden heeft. Iemand enig idee of dat idd zo is? Of heeft dat er gewoon helemaal niets mee te maken?

Groetjes Natascha
zo, 09/14/2003 - 20:30 Permalink
kindertandarts

Het is moeilijk hier een antwoord op te geven zonder de situatie in de mond te hebben gezien. Wanneer het lipbandje tussen de voortanden op de onderkant van het kaakbot aanhecht is het mogelijk dat de twee voortanden niet tegen elkaar aan kunnen komen wanneer het bandje enige dikte heeft.
Een spleetje tussen de voortanden wordt ook vaak bij kinderen gezien wanneer een van de ouders of familieleden dit heeft.
Het sluiten van het spleetje kan spontaan gebeuren door het doorbreken van van de naast gelegen tanden en met name de hoektanden. Is de ruimte te groot dan kan wellicht een orthodontische behandeling uitkomst bieden, of kan je met behulp van tandkleurig materiaal de tanden wat breeder maken.
Er kan zeker niet gesteld worden dat bij het losmaken van een lipbandje de voortanden altijd tegen elkaar aankomen te staan.


[ Dit Bericht is bewerkt door: kindertandarts op 2003-09-14 20:50 ]

[ Dit Bericht is bewerkt door: kindertandarts op 2003-09-14 20:52 ]

[ Dit Bericht is bewerkt door: kindertandarts op 2003-09-14 20:55 ]
zo, 09/14/2003 - 20:37 Permalink
ArrowGirl

Hmmm,nog maar even afwachten dus. Hij is pas 10 maanden en heeft tot op heden pas 6 tanden en een paar puntjes die inmiddels zijn doorgebroken. Dus wie weet komt het allemaal wel gewoon "goed". Ik houd het alleen wel goed in de gaten,vooral omdat zijn vader maar 1 voortand had toen zijn blijvend gebit doorbrak.
Voorlopig houden we het maar bij slapeloze nachten door tanden die doorbreken,en bewaren we de rest voor later :grin:
In elk geval bedankt voor (de héle snelle) reactie.

Groetjes Natascha
zo, 09/14/2003 - 20:59 Permalink
jens007

Ik ben nu 13 en omdat ik een beugel moet, gaat mijn tandarts ook bij mij mijn 'lipje' knippen. Ik heb er zelf nooit last van gehad, maar als de tandarts het zegt , dat zal het wel goed wezen ;) Maar is deze ingreep met of zonder verdovind en wat raad U aan? Alvast bedankt :) !
di, 11/16/2004 - 21:23 Permalink
grom72

hallo allemaal,

ik zie dat er veel vragen zijn over het probleem bij kleine kinderen met betreking op het lipriempje.
bij onze zoon van 15 maanden is dit ook het geval, we ontdekte het toen hij iedere keer zo'n moeite had met de boven tanden poetsen, wanneer moeten we nou contact zoeken met de tandarts, om het evt te laten behandelen, hij heeft er schijnbaar alleen last van bij het poetsen.

of lijkt dit maar zo en doet het altijd wel een beetje pijn bij hem.

ondanks de vele antwoorden en adviesen hoop ik toch op een
antwoord of ervaring van andere ouders met dit probleem.
alvast bedankt tom duijtshoff
ma, 09/26/2005 - 13:17 Permalink
LMJA

Ik was zelf acht jaar toen mijn lipriempje werd doorgesneden. Dit gebeurde in het ziekenhuis, tegelijkertijd met het verwijderen van twee tanden (ik weet zelf niet meer wat de eerste reden was van het bezoek, de tanden of het riempje). Het bezoek was niet prettig, ik weet niet of het echt pijn deed of dat ik me aanstelde omdat ze met twee hele grote spuiten kwamen waar ik van schrok, of dat de mensen niet aardig waren.... Ik heb er een vervelende herinnering aan terwijl ik nooit bang was voor de tandarts.
Snel na de operatie schoven mijn tanden naar elkaar toe en dat vond ik wel heel fijn want de betiteling KONIJN heb ik daarna nooit meer gehoord.
Nu heb ik een zoontje van zeven maanden en ik zie precies hetzelfde in zijn mondje. Ik weet niet wanneer en of ik hem hieraan zal laten helpen. De tandarts heeft me aangeraden dit aan de kaakchirurg te vragen op welke leeftijd dit het beste is. Zelf denk ik dat het makkelijker is als hij het zich niet kan herinneren later, acht jaar is best een kwetsbare leeftijd wat dat betreft.
do, 02/01/2007 - 08:45 Permalink
illya

Ik heb zelf ook niet een heel prettige herrinnering aan het doorsnijden van mijn lipbandje .Ik heb voor mijn kinderen een afspraak met een orthodont om te kijken of de tanden met een beugel naar elkaar toegebracht kunnen worden zonder dat er gesneden hoeft te worden.
Ik heb over dit onderwerp een tijd geleden een topic geopend bij orthodontie en daar werd verteld dat het in nederland nog maar zelden gedaan word en er ook met een beugel resultaat bereikt word.
vandaar dat ik dat eerst probeer.Ze zijn nu 8 en 10 en hebben beide nog geen blijvende snijtanden en hoektanden.
vr, 02/02/2007 - 09:17 Permalink