Kindje (3) met glazuurdeficientie & afwijkende kiesvorm

Author:
Liz Meijer
Posted:
za, 10/23/2004 - 20:21
Mijn dochtertje van 3 heeft volgens onze tandarts een glazuurdeficientie aan haar 4 achterste kiezen (zijn gelig), de rest van haar gebitje is normaal. Ook zijn deze kiesjes erg afwijkend van vorm. Ze heeft pijn bij het poetsen (ieder dag weer een eindeloos drama..- tips welkom), maar met eten lijkt ze er niet veel last van te hebben (buiten langzaam eten).

Omdat ze haar mond niet goed open doet bij de tandarts en onze tandarts geen kiesjes trekt bij kinderen onder de 4 (narcose), zijn we doorverwezen naar het ACTA (wachtlijst). De tandarts gaf als suggestie om de kiesjes te trekken. Er kunnen gevolgen zijn voor het definitieve gebit. Wie heeft ervaring met trekken van kiesjes bij zo kleine kinderen?
Wat zijn de gevolgen van trekken voor het definitieve gebit?


Hoe laat ik haar bij tandarts (en poetsen) haar mond goed open doen? Om haar goed te laten poetsen zijn al veel variaties de revue gepasseerd: zingen, tellen, belonen met stickers, electrisch poetsen met muziekje, verhaaltjes, boos worden, negeren etc. Iedere variant is niet geweldig en heeft een 'levensduur' van 1 week voordat het niet meer werkt.

Ik kan zo goed als niets vinden over glazuurdeficientie en deze afwijkende vorm. Ik zou daar graag meer over weten (mogelijke oorzaken, gevolgen etc). Weet iemand waar ik daar meer over kan vinden? Onze tandarts gaf aan dat het wellicht zou liggen aan het feit dat ik misschien ziek ben geweest tijdens de zwangerschap. Ik ben niet ziek geweest (hooguit een beetje verkouden) en heb een voorspoedige zwangerschap en geboorte gehad.

Ook over oorzaken van die afwijkende vorm van de achterste kiesjes zou ik graag meer willen weten.. Hier ook weer; zo goed als niets te vinden...

Ik heb recent ook iemand gesproken met een dochtertje (4) die een slecht gebitje had (weinig glazuur), waarbij er een soort hoesjes over haar kiezen waren gezet (bescherming/voorkomen van gaatjes etc).
Zou dit ook voor mijn dochtertje kunnen?

Alle tips en adviezen zijn welkom.. :)
[/b]
kindertandarts

Juist bij de ACTA kunt u heel goed terecht voor al uw vragen, betreffende de diagnose en behandeling van het gebit bij uw kind.
vr, 11/05/2004 - 11:44 Permalink
moira

mijn zoontje van 6 heeft ook bijna geen glazuur op zijn tanden, de tandarts dacht dat het na het wisselen beter zou gaan, maar helaas. op 1 tand heeft hij zelfs helemaal geen glazuur en nu mag hij van de tandarts dus geen suiker meer, elke dag 2 fluortabletjes en krijgt hij in mei z'n eerste fluorbehandeling bij de tandarts. bij mijn zoontje zou het komen doordat hij als baby vaak penicillinekuurtjes heeft gehad. zijn tanden zouden erg slecht blijven (er is bij hem dan ook een ernstige aandoening geconstateerd) en als hij iets zou kunnen krijgen waardoor zijn tanden weer mooier en gezonder zouden worden, zou ik dat ook graag willen weten. gelukkig heb ik met hem geen problemen met poetsen en is hij niet bang voor de tandarts.
di, 11/30/2004 - 19:16 Permalink