Kind van 5 met rotte kies en angst voor tandarts

Author:
rianko
Posted:
za, 11/15/2003 - 23:02
Onze dochter van 5 heeft veel last van een rotte kies. De laatste paar avonden heeft ze er veel pijn aan. Maar we weten zeker dat als we 'zomaar' naar de tandarts gaan dat het een drama wordt. Vorig jaar is er al een kies bij haar getrokken, dat ging goed. Alleen een tweede kies wou ze niet getrokken hebben en er is angst bij haar ontstaan. De (vrouwelijke) tandarts is niet echt handig met kinderen. Onze dochter wil dus niet meer naar de tandarts om een kies te laten trekken. Maar hij is wel rot...

Wat kunnen we doen?
Welke mogelijke gevolgen zijn er voor andere kiezen ('t is immers nog melkgebit)?

Bij voorbaat dank!
Lieneke

Jammer dat je een onhandige tandarts hebt. Maar ik denk dat je beter toch naar die tandarts kan gaan dan naar een nieuwe. Deze tandarts is dan toch iets vertrouwd. Bovendien heeft je dochter er toch een goede ervaring mee omdat de vorige tand er op goede manier getrokken is.
Als ik een kind vraag om de afwas te doen , zegt deze ook nee dat wil ik niet. Dat is ok dat ze het niet willen, maar het moet toch gebeuren. Ze moeten toch over de drempel heen. Je kan de kies niet zomaar laten zitten als ze er last van heeft. Dit kan ook gevolgen hebben voor het blijvend gebit.
Mijn advies is om uw dochter er heel goed op voor te bereiden dat ze weer naar de tandarts gaat. Gewoon de waarheid vertellen over wat er gebeuren gaat. Licht ook de tandarts in. Misschien dat zich dan anders gaat gedragen.
Probeer ook te voorkomen dat er weer een kies getrokken moet worden. Zorg goed voor uw dochters kiezen en tanden. Klikt misschien niet zo vriendelijk, maar u bent er schuldig aan dat het gebit van uw dochter en niet al te goed uit ziet. Het spijt mij als ik hiermee uw gevoelens kwets...Laat uw dochter niet snoepen en/of te vaak op een dag eten en poets haar tanden zeer grondig.
Misschien dat het dan in de toekomst nooit meer een kies moet worden getrokken.
Veel succes en strekte gewenst!
zo, 11/16/2003 - 11:32 Permalink
Essiekoko

Eerst; Beste Rianko,

Wat ontzettend vervelend voor je dochter en ook voor jou. Ik zou het in ieder geval aankaarten bij je eigen tandarts, dan kan zij er rekening mee houden. Inderdaad, je dochter goed voorlichten over het hoe en wat.
Mocht ze dan nog heel veel angst hebben en niet in staat om mee te werken, zou je je misschien kunnen laten doorverwijzen naar een kindertandarts.
Sterkte!

Ten tweede: Beste Braces,
Ik schrik van je bewering dat een ouder geheel verantwoordelijk is voor de toestand van het gebit van zijn/haar kind. In sommige gevallen kan dit wel zo zijn, maar in andere gevallen (waaronder die van ons) heeft het te maken met de diepe groeven in de melkkiezen van onze zoon. Doordat we daar met napoetsen niet bij kunnen komen, zijn daar gaatjes ontstaan. Ik vind je opmerking erg ongenuanceerd en misschien niet eens terecht.

Esther
zo, 11/16/2003 - 18:48 Permalink
Lieneke

Ik was al bang voor deze reactie...natuurlijk is ze niet geheel verantwoordelijk ervoor, maar medeverantwoordelijk. Had ik inderdaad te ongenuanceerd gezegd. Sorry ik voel mij er nu rot over. Ik had het zo niet bedoeld. Ik probeerde het heel voorzichtig te zeggen. maar schijnbaar nog niet voorzichtig genoeg...
zo, 11/16/2003 - 22:56 Permalink
rianko

Bedankt voor de reacties!
Ik denk dat ook bij ons de schuld niet (alleen) bij ons ligt. Onze dochter heeft al jaren de gewoonte eten in haar mond te houden. Ze vergeet gewoon te kauwen en het is niet mogelijk om eeuwig en altijd te zeggen dat ze moet kauwen. Ze is nl. een van de drie kinderen.
Ondertussen vindt ze zelf ook dat ze naar de tandarts moet, maar ze weet nog niet of ze mee durft te werken. Het laatste gaatje was al licht aanwezig toen zich het drama rond haar andere kies afspeelde. Dat is ook de reden dat er niets aan is gedaan. Ondertussen is de kies die ze niet wide laten trekken, bijna volledig weggerot. De tandarts zei, ze komt vanzelf wel als ze pijn heeft.....
Zelf ben ik geen held bij de tandarts en voel ik me schuldig dat ze dit al op jonge leeftijd moet mee maken.
ma, 11/17/2003 - 11:34 Permalink
de digitale tandarts

Heel veel sterkte met dit alles.

Probeer de moed te verzamelen om toch te gaan en hoewel dat waarschijnlijk lastig is probeer ook niet je eigen angst voor de tandarts kenbaar te maken aan uw kind.

Wanneer een suikerhoudend product in de mond wordt gehouden zullen bacterien deze suikers kunnen omzetten in zuren, wat weer tandbederf veroorzaakt.

Daarom is het belangrijk om niet lang en niet vaak te eten/snoepen, hierdoor zullen de zuuraanvallen minder lang en minder vaak voorkomen.

Ter illustratie: Het is beter voor de tanden dat een kind de zak met sinterklaas snoep in een kwartier op eet dan dat hij/zij elke tien minuten een snoepje neemt gedurende de hele dag. In het laatste geval zullen er namelijk de hele dag zuren worden geproduceerd en heeft het glazuur geen kans om zich hiervan te herstellen.

Met vriendelijke groet.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-11-17 12:57 ]
ma, 11/17/2003 - 11:51 Permalink
Lieneke

"ze komt vanzelf wel als ze pijn heeft.."
Ik kan mij nauwlijks voorstellen dat dit zal gebeuren. Kinderen van deze leeftijd kunnen geen oorzaak-gevolg denkwijze aanhouden. Ze snappen niet dat als er niet getrokken wordt dat het dan pijn gaat doen. Laat staan dat ze snappen dat het naar zon enge dokter toegaan tegen de pijn werkt.

Wat lastig dat uw dochter het eten niet kauwt. Dit komt wel vaker voor. Ik weet niet precies wat de oorzaak is Maar misschien is het een idee om haar op sliktherapie te doen. Ik geloof dat dit door een logopedist wordt gegeven. Ik weet niet of hier doorverwijzing voor nodig is...Maar bellen kan natuurlijk altijd.

Succes!
ma, 11/17/2003 - 18:04 Permalink