kind heeft pijn

Author:
karina41
Posted:
vr, 01/21/2011 - 21:52
Mijn zoon van 7 jaar heeft kaaskiezen, ik heb begrepen dat het een aangeboren afwijking is waarbij de glazuurlaag ontbreekt. Zijn kiesjes zijn behoorlijk aangetast en we zijn verwezen naar een verwijspraktijk voor tandheelkunde....wachttijd ongeveer een half jaar!! Nou heeft hij een gaatje in een blijvende kies ook een kaaskies en het jochie heeft pijn.. De tandarts zelf wil hem niet vullen omdat het gecompliceerd is een niet volgroeide kies te vullen ..en nu? ik kan hem toch niet 6 maanden volproppen met paracetamol en brufen? Waar kan ik wel terecht? kan me niks schelen wat het kost als hij maar van de pijn af is!!! Graag raad.

Vriendelijke groet K.Kruizinga
karina41

Kaaskiezen zijn hier al vaker voorbij gekomen.
http://www.tandarts.nl/phpBB/search.php?keywords=kaaskiezen&terms=a…
Kijk hoe anderen ermee om zijn gegaan, dat geeft misschien inspiratie. Neem eventueel contact op met iemand die praat over een tandarts die goed geholpen heeft.


Dit geef mij geen antwoord op mijn vraag..misschien moet ik het duidelijker formuleren... Waar en hoe kan mijn zoontje toch geholpen worden op zeer korte termijn, niet alles hoeft direct verholpen te worden alleen de blijvende kies met een gat want die doet pijn
ma, 01/24/2011 - 13:14 Permalink
karina41

Hij heeft ons wel doorverwezen maar de wachttijd is een half jaar en daar lossen we nu niks mee op. Mijn zoon gaat steeds minder eten omdat het pijn doet en hij is al zo mager dus ik maak me echt zorgen..volstoppen met brufen? of zal ik hem maar een neussonde plaatsen? Sorry jullie kunnen er niks aan doen maar ik ben een beetje wanhopig aan het worden
di, 01/25/2011 - 21:08 Permalink
Paramedic

U kunt uw zoontje inderdaad niet een half jaar volstoppen met pijnstillers, daar heeft u volkomen gelijk in.
Zoals vV al schreef; uw tandarts is verantwoordelijk voor de juiste afhandeling van dit probleem, omdat hij de doorverwijzer is. Dus geef dáár (bij uw eigen tandarts) uw probleem aan. Zeg dat het jochie kiespijn heeft, en dat u daarom geen half jaar kunt wachten. Dan zal uw eigen tandarts toch naar een andere oplossing moeten zoeken.

Sterkte !
wo, 01/26/2011 - 00:59 Permalink
mecánico para …

de leeftijd 7 zit iets tegen, maar bij 8½ zou ik 'm er na een foto om zeker te weten dat de kleine kiezen aangelegd zijn, per direct uithalen.
Dat is bij kaasmolaren vaak de beste keus! (en dan ook de kies er tegenover doen!) Maar eerst kijken of er aan alle zijden alle kiezen zijn aangelegd.
Niemad is gebaat bij een kies die je op je 30 hoogstwaarschijnlijk kwijt zal zijn en dan achter blijft met een lege plek waar dan voor plm 2700 per plaats een implantaat in moet.
NB, orthodontie consult met 10 jaar doen.

probleem van NU er uit halen kan zijn dat de kies erachter (nog ver weg) door de onvoldoende wortelvormindg kantelt en erg scheef door breekt.

maarrrrrrrrrrrr, de huistandarts moet gewoon wat doen en niet janken dat ie verwezen heeft
vr, 01/28/2011 - 11:53 Permalink
Paramedic

probleem van NU er uit halen kan zijn dat de kies erachter (nog ver weg) door de onvoldoende wortelvormindg kantelt en erg scheef door breekt.


Graag uitleg, ik snap het niet helemaal: Bedoel je met de kies erachter , de kies in aanleg onder het betreffende element , of de kies in aanleg onder het buurelement ?
vr, 01/28/2011 - 13:34 Permalink
robinson

Kaasmolaar.
Eruit halen moet je doen op het geschikte tijdstip.
Regelmatig röntgencontrole geeft hier uitsluitsel over.
In feite moet de 7( 2e molaar) in het "gat vallen" dat ontstaat door het verwijderen van de 6( 1e molaar).
vr, 01/28/2011 - 15:13 Permalink
mecánico para …

probleem van NU er uit halen kan zijn dat de kies erachter (nog ver weg) door de onvoldoende wortelvormindg kantelt en erg scheef door breekt.


Graag uitleg, ik snap het niet helemaal: Bedoel je met de kies erachter , de kies in aanleg onder het betreffende element , of de kies in aanleg onder het buurelement ?



alle kiezen hebben een volgorde nummer. de kaasmolaar is nummer 6. de melkkies ervoor nummer 5 en die daarvoor nummer 4.
De kies die nog gaat doorbreken over 7 jaar heet nummer 7

als onder melkkiezen nummer 4 en 5 opvolgers zitten is het eruit halen van de nummer 6 geen probleem. zitten er geen opvolgers dan HEB je een serieus probleem als die nummer 6 klachten heeft zoals je beschrijft. Een wortelkanaal is niet te behandelen op deze leeftijd want de wortels zijn niet volgroeid.
Je kan nummer 6 er veilig uithalen als nummer 7 begint aan zijn wortelsplitsing, dat is op 8-9 jarige leeftijd.

als je het niet snapt moet de tandarts het maar eens uitleggen, want die kan alles ook op de foto aangeven en moet feitelijk ook de pijnklacht behandelen.
vr, 01/28/2011 - 17:33 Permalink
Paramedic

Het kwartje valt. Die 7 is er nog niet en de 6 is er nog niet zo lang . Het is me nu duidelijk, bedankt voor de uitleg !

als je het niet snapt moet de tandarts het maar eens uitleggen
eh, ja , maar de tandarts heeft het mij toch net uitgelegd :wink:

Ik ben niet de topic starter, die is al dagen niet meer gesignaleerd hier !
vr, 01/28/2011 - 17:58 Permalink
karinvane

Omdat ik een soortgelijk probleem heb, sluit ik me graa bij deze discussie aan. Wat te doen? Ook onze zoon van 6 jaar heeft vier kaasmolaren. De tandarts heeft 6 weken geleden onder narcose de gaatjes in de kaaskiezen gevuld en ze alle vier geseald. Maar nu heeft hij sinds deze week erge kiespijn. De tandarts heeft zijn gebit gecontroleerd maar kon niks vinden. Ook wij geven hem nu af en toe paracetamol, maar daar kunnen we niet altijd mee doorgaan.
Het liefst zouden we alle vier de kaaskiezen laten trekken, om er vanaf te zijn, maar op uw forum heb ik al gelezen dat dat pas raadzaam is vanaf 8,5 jaar ivm de andere kiezen die eerst door moeten komen. Zou de kies ontstoken zijn, kan dat? Is daar wat aan te doen?
za, 02/05/2011 - 23:13 Permalink
mecánico para …

probleem bij kaasmolaren is dat de hechting aan het glazuur (nodig voor een vulling) te kort schiet. Dan is vullen een leuk idee, maar je trekt vaak breukjes vlak naast de vulling in het brosse, brokkelige glazuur. Daar naast is elke kaasmolaar altijd erg gevoelig voor koud en warm (standaard) en als er net gevuld is komt dat er nog boven op. Dus de prikkel van de nieuwe vulling en de sowieso aanwezige gevoeligheid opgeteld = nu last. Nog afgezien van het feit dat de vullingen ook te hoog kunnen zijn omdat de meeste narcose behandelingen gebeuren met een intuberen door de mond ipv de neus en daarna de controle op goede hoogte erg lastig is. Ik behandelde dan ook met een neustube ook al wilde de anesthesist eigenlijk altijd anders.

maar goed, hoogte checken is eerste keus, daarnaast is er nog een tweede mogelijkheid: eerst foto's gewenst om te checken hoe de wortelvorming is, dan besluiten wat wil ik bereiken? Is er voldoende reden aan te nemen de de tweede molaar gaat kantelen dan moet je het eigenlijk niet doen. Dan kan je een voorstel bij de kaakchirurg leggen, maar dat is natuurlijk best experimenteel: de blijvende kaasmolaar eruit halen BEHALVE de achterste wortel. De dan over twee jaar er alsnog uithalen en hebben wat je wilde. Reden om dit soms te doen bij verstandskiezen is dat de wortel bij verwijdering de zenuw beschadigt. Bij een vervolg behandeling is de wortel dan omhoog gekomen en kan er zonder tussentijdse klachten worden besloten de wortel er alsnog uit te halen. Voordeel de tweede kies blijft op zijn plek, de pijnklachten zijn weg en de plek van de kaasmolaar is vrij gebleven om de tweede kies door te laten komen.
Nadeel, het zijn best pittige ingrepen met een experimenteel karakter, maar wat heb je te verliezen als de pijnklachten je eigenlijk richting extractie dwingen? Overigens, dit is alleen nuttig in de onderkaak. De bovenkaak kent de tijdslimiet van 8,5 niet echt.

als je meedenkt is een oplossing dichterbij
zo, 02/06/2011 - 12:03 Permalink