Kind 4 jaar, tandjes hopeloos

Author:
Maddy van Lieshout
Posted:
vr, 09/02/2005 - 08:28
Ons dochtertje van 4 jaar heeft wanhopig slechte tanden. Ze heeft nu 1 tandje gevuld, dit werd een gevecht op leven en dood en daarom heeft onze tandarts besloten de resterende "slechte" tanden te trekken.
Dit zijn tot nu toe twee kiezen geweest.
Er zit geen glazuur op de kiezen (mijn man heeft dit ook en het dochtertje van zijn zus, 2 jaar, heeft dit ook). Verder heeft mijn dochtertje zeker de eerste 1,5 jaar heel veel antibiotica gehad wegens steeds terugkomende longontstekingen en onderzoeken in het Radboud.

Ze kreeg wel veel sapjes en af en toe een snoepje, dit hebben we nu dus radicaal afgeschaft.

Nu zijn we dus heel hard bezig om de tandjes zo goed mogelijk te houden, maar...... ik zag twee weken geleden echt weer een enorm gat in de achterste kies links onderin zitten. Ik heb dit bij onze tandarts gemeld en deze gaf aan dat wanneer het pijn ging doen de tand weer getrokken zou worden.

Ik ben nu alles op alles aan het zetten om haar gebit op orde te krijgen, dat deden we wel maar nu tegen het extreme aan. We poetsen 3x per dag, houden het snoepen streng beperkt en het drinken tot een sapje en de rest water.

We poetsen nu met Elmex, is er een betere tandpasta?

Zijn er nog manieren om het gebit te versterken? Fluortabletjes of iets anders dat de tanden versterkt?

Ik ben er echt wanhopig van omdat ik iedere keer met ons dochtertje naar de tandarts moet voor een nare ervaring, we hebben nog niet 1 keer gehad dat ze er zonder pijn vanaf kwam. En om iedere keer dat huildende snoetje te zien als er weer een tandje getrokken moet worden (wat dus binnenkort weer is), levert me gewoon slapeloze nachten op.

Hopelijk kunt u me een antwoord geven op bovenstaande, het zit me echt niet lekker.
minique

Niet alleen suiker, ook zuur is een boosdoener voor het gebit. En aangezien in snoepjes zonder suiker wel vaak zuur zit, weet ik niet of dat de oplossing is.
Het is goed als je het aantal eet/drinkmomenten beperkt tot maximaal 6 per dag. Daarbuiten dorst: prima, maar dan water of thee zonder suiker.

Hoe vervelend het ook is, ik denk dat je er zelf als ouder niet veel meer aan kan doen.

:smt006 Monique
vr, 09/02/2005 - 18:50 Permalink