Kiespijn bij kind, kan dat nog twee weken wachten?

Author:
Mama p
Posted:
di, 06/14/2011 - 21:36
Mijn dochter van zes was laatst bij de tandarts en daar hoorden we dat ze een gaatje heeft en meerdere zwakke plekken in haar melkgebit. Balen! Wij poetsen altijd zo goed...
Maar goed, het kan gebeuren. Mijn meisje moest er wel heel hard van huilen. We hebben een afspraak gemaakt voor de 29 ste juni om de kies te vullen.
Nu, een dikke week nadat het gaatje is geconstateerd, heeft ze het al twee dagen over kiespijn. Maar op een andere plek. Als ze aan het spelen is heeft ze nergens last van, maar in de avond bij het voorlezen vertelt ze dat ze erge pijn heeft.
Wat moet ik doen? Moet ik die afspraak proberen naar voren te halen? Is dit spoed? Kan er iets erg mis zijn? Kan het kwaad om wel twee weken te wachten?
Alvast bedankt voor je reactie.
Ard

Over de oorzaak kan ik uiteraard niets concluderen. Bij mij zelf waren de rechter bovenmolaar (1e grote mensen kies) en linker ondermolaar niet goed verkalkt en dus zwak. Mijn tandarts heeft ze uiteindelijke alle 4 moet trekken, verder nooit ergens meer last van gehad.

Je dochter is 6 jaar, dat betekend dat ze net is begonnen met wissellen. Ik denk dat het wachten van twee weken opzichzelf niet zoveel kwaad kan. Het klopt wel dat melktanden veel gevoeliger zijn bij het optreden van cariës (gaatjes), dit komt omdat de zenuwen hoger zitten in de tand, dan bij de tanden van het definitieve gebit.

Tuurlijk kun je proberen de afspraak naar voren te laten zetten. Ik weet niet of dit onder spoed valt, maar als je het probleem uitlegd kan ik me niet voorstellen dat je tandarts er een probleem van maakt.

Mocht je nu niet de afspraak kunnen vervroegen kun je je dochter een half uur voor het slapen gaan een paracetamol zonder coffeine/caffeine geven. Dit kun je gewoon kopen bij de drogisterij of apotheek. Vraag wel expliciet naar zonder coffeine. Dan kan ze in ieder geval slapen zonder al te veel last van de pijn te hebben. ***Lees we de bijsluiter*** het kan zijn dat je er bij kinderen maximaal 'n bepaald aantal dagen achter elkaar kan laten slikken. De maximale dosis per dag ligt bij kinderen wel lager dan bij volwassenen.
Mocht er niets over in de bijsluiter staan, wat ik me overigens niet kan voorstellen, vraag het dan aan de apothecaresse. Standaard is de dosis van kinderen hun lichaamsgewicht delen door 70. Dus bij een kind van 35 kilo, mag dus de helft van de volwassen dosis toegediend worden. Of je neemt de leeftijd en je deelt dit door de leeftijd + 12. 'n kind van 6 jaar mag in dat geval 1/3 van de dosis slikken.

Succes ermee!
wo, 06/15/2011 - 10:28 Permalink