Kaasmolaar bij zoontje van vijf jaar; toekomst?

Author:
karinvane
Posted:
do, 04/22/2010 - 22:06
Mijn zoontje van vijf jaar klaagde over pijn in zijn mond bij het drinken en poetsen. Nu heeft de tandarts vanochtend een "kaasmolaartje" bij hem ontdekt. Ze heeft het kiesje geseald, en daarna met fluor aangestipt. Verder hebben we een speciale fluor-pasta gekregen om 2x per week een paar minuten op te brengen en dan uit te spoelen. Er is niks afgesproken over het vervolg.
Zou het kunnen dat al zijn kiezen dit gaan krijgen, en zijn voortanden? Hoe groot is de kans dat het maar om een kiesje gaat? En: dit is een blijvende kies, gaat hij van deze kies zijn hele leven last houden?
karinvane

Bedankt voor je reactie.
Hij heeft nu pas 1 blijvend kiesje, de rest is een heel gezond melkgebit, en van dat ene kiesje heeft hij nu al best veel last, het is pas drie maanden doorgekomen, en dat vind ik erg vervelend voor hem.
Ik zou vooral graag willen weten hoe groot de kans nu is dat heel zijn gebit, al zijn tanden en kiezen in de toekomst zo slecht zullen worden, maar hopelijk gaat het maar om een kiesje. Weet iemand de kans erop dat het maar bij een kiesje zal blijven? Ik kan daar niet zo makkelijk informatie over vinden.
vr, 04/23/2010 - 22:46 Permalink
EstherEstherEsther

Ik weet niet of je dit horen wilt, maar daarna kan het alleen meevallen.
Ik ben geen tandarts en weet het dus ook niet zeker, maar de 4 eerste blijvende kiezen worden vaak tegelijk aangemaakt. Ook de 8 voortanden (4 onder en 4 boven). Ze denken dat door infecties (koorts) en/of antibiotica gebruik in het eerste levensjaar (wanneer deze tanden en kiezen in de kaak gevormd worden), de vorming van sterke tanden wordt gehinderd.
Mijn zoon heeft ook 4 kaaskiezen en zijn 8 voortanden zijn licht aangedaan doordat de glazuurlaag op delen ontbreekt (zichtbaar als gele plekjes). Hij heeft qua gevoeligheid minder last. Wij gebruiken voor hem Sensodine (voor volwassenen, gelijk wat extra fluoride), weet niet of het daar beter mee kan worden?!
Heel veel succes ermee, ik hoop dat het uiteindelijk mee valt.
ma, 08/09/2010 - 11:52 Permalink