kaasmolaar

Author:
marjon71
Posted:
di, 11/01/2005 - 14:21
bij mijn zoontje van 5 jaar is in een blijvende kies kaasmolaar aangetroffen. de kindertandarts heeft uitgelegd hoe dit komt en dat er schijnbaar in zijn 2e levensjaar een ontwikkelingsstoornis zou hebben plaatsgevonden waardoor hij dit nu heeft. het schijnt een kies te zijn waardoor andere kiezen niet deze aandoening zouden hebben. althans, zo heb ik het begrepen, maar zijn voortanden zouden later wel gele verkleuringen gaan vertonen. ze heeft er roze spul opgesmeerd en over een maand wordt dit nogmaals gedaan. waar moeten wij op letten om een en ander zoveel mogelijk te beperken.
ik schrok een beetje van de term ontwikkelingsstoornis, want ik vraag mij nu af: wat zou hij, buiten dit om, nog meer mankeren???
hij heeft in zijn jonge jaren nooit longontsteking of oorontsteking gehad.
weleens hele hoge koorts, bijna 42 graden. zou het daarmee te maken kunnen hebben?

alvast bedankt voor uw reactie
Geke

Dat kan inderdaad de oorzaak zijn geweest. De oorzaken die significant in onderzoeken zijn aangetoond zijn oorontsteking, longontsteking en periode van hoge koorts. Het is wel erg vreemd dat deze stoornis alleen bij de eerste grote kiezen voorkomt en dat hoge koorts tijdens de ontwikkeling van de tweede grote kiezen geen stoornissen veroorzaakt. Hier is ook de oorzaak van onbekend. Zijn de andere grote kiezen ook al doorgebroken of was dit de eerste? Het kan zo zijn dat er maar een kies aangetast is en de anderen gewoon zijn, maar het kan ook zo zijn dat ze alle 4 aangedaan zijn. Het ligt vaak aan de ernst van de aantasting van de kiezen of de voortanden ook afwijkingen vertonen. Hoe ernstiger de afwijking van de kiezen, hoe groter de kans dat de voortanden ook wat aangetast zijn. Deze aantastingen zijn vaak wel veel minder dan de kiezen en het gaat vaak alleen om de middelste (grote) voortanden. Wat voor roze spul heeft de tandarts er precies opgesmeerd?

Verder is het niet nodig om je verder zorgen te maken over alles wat hij kan mankeren. Deze stoornis in de glazuurvorming van de kies is waarschijnlijk opgetreden in de periode met hoge koorts. De ontwikkeling van het glazuur van deze kiezen is waarschijnlijk erg gevoelig voor processen in het lichaam. Er zijn best veel kinderen (ongeveer 10% in Nederland) die kaasmolaren hebben, maar die verder allemaal goed gezond zijn.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, als je nog meer vragen hebt, kun je het altijd laten weten.

:smt006 Geke
di, 11/01/2005 - 19:58 Permalink
marjon71

dank je wel voor je antwoord
hoe dat roze spul heet moet ik je schuldig blijven. volgende maand zal ik het aan zijn tandarts vragen. we zullen goed blijven poetsen en maar hopen dat het een beetje beperkt blijft.
wo, 11/02/2005 - 08:12 Permalink