Kaaskiezen

Author:
pleuni
Posted:
do, 09/13/2007 - 21:54
Mijn zoontje van 3 heeft 2 kaasmolaren. Ik hoor hierover zoveel verschillende verhalen en wordt er wat onzeker van. Ik heb nog een zoontje van anderhalf en een kindje op komst. Kan ik iets doen om dit te voorkomen?
Over de behandeling maak ik me ook zorgen. De tandarts heeft een hele methode opgestart om te wennen aan het boren. Elke 2 weken moet hij in de stoel gaan liggen en iets laten doen. Hier zit op zich een goed opbouw in. Volgens onze tandarts moeten de twee kiezen echt geboord gaan worden binnenkort. Mijn zoontje echter vindt de bezoeken steeds traumatischer worden en is soms helemaal overstuur als we daar weg gaan. Ik vind hem ook nog erg klein om dit allemaal te bevatten. Hij is erg gevoelig voor harde geluiden. Soms zeggen ze ook dat hij zich niet aan moet stellen en laatst duwden ze hem gewoon hardhandig plat in de stoel. Ik heb hier een erg naar gevoel bij. Het laatste wat ik wil is dat hij uiteindelijk bang wordt voor de tandarts, terwijl hij dit altijd zo positief beleefde. Ik heb heb al van jongs af aan naar mijn eigen controles meegenomen. Moeten die kiezen nu echt perse geboord worden? Kan dit niet een jaar wachten? Steken die melkkiezen de blijvende kiezen aan? Ik vind het allemaal nogal wat voor een peuter van 3 jaar. Wat is jullie mening en wat zijn mijn opties??
Groetjes
Een bezorgde moeder
hermina

Hoi Pleuni,
Ik heb er geen verstand van, maar weet wel dat het kaasmolaren zijn (niet molenaren, mss vergissing) kun je in ieder geval zoekfunktie op gebruiken als je dat nog niet hebt gedaan, is best wat te vinden hier.
Heb je een kindertandarts? Kan mogelijk ook nog helpen.
Maar ik hoop voor je dat een van de (kinder-)tandartsen antwoord geeft, vast wel.
Groetjes en sterkte, Hermina.
do, 09/13/2007 - 22:49 Permalink
Irfan

Beste Pleuni,

Heel vervelend dat je zoontje niet goed gevormde kiezen heeft. Even duidelijk onderscheid de term kaasmolaren, huidige vakterm incisor-molarhypomineralisation, betreft enkel de eerste definitieve kies, waarbij vaak ook de eerste blijvende voortand is aangedaan, waarschijnlijk als gevolg van een ziekte (bijv. middenoorontsteking) in het eerste levensjaar. Op dat moment worden namelijk deze twee tanden/kiezen gevormd door het lichaam.
De melktanden en kiezen worden gevormd in de baarmoeder, dus als daar iets fout gaat denkt men sneller aan amelogenisis imperfecta etc, waarbij er dan een hele range is van een enkele tand/kies is aangetast tot het hele gebit. AI is overigens genetisch bepaald, maar weer niet alle typen volgens mij.
Ik zou de gebitsontwikkeling van je zoon goed in de gaten houden. Daarnaast is behandeling voor het 4e jaar heel vervelend en erg belastend voor het kind, maar het is even niet anders. Probeer het altijd zo leuk mogelijk af te sluiten met tanden poetsen, cadeautje mee omdat ie heel braaf is geweest (ook wanneer dat niet zo was).

Gr Irfan
vr, 09/14/2007 - 11:40 Permalink
pleuni

Bedankt voor jullie reacties. Mijn zoontje heeft nog nooit een ontsteking of hoge koorts gehad (een enkele keer 40 graden, heel kort maar). Dus ik weet echt niet hoe hij er aan komt. Hij is gewoon op tijd geboren en het was een vlotte bevalling. Verder is hij nooit ziek en eet hij goed.

Het gaat alleen om zijn onderste, 2 achterste kiezen. Verder zien al zijn tanden er goed uit.

De behandeling wordt uitgevoerd in een kinderpraktijk, door een mondhygieniste. Ze doet dit doorgaans erg leuk. Maar kan soms wat tactloos en ongepast uit de hoek komen. Mijn zoontje heeft de stappen al zover doorlopen dat hij een kies, boven, heeft laten behandelen met een laagje. Dit was gewoon om het te laten wennen (ik denk dat het sealen was?).
Dit ging dus steeds goed, elke keer een stapje verder, totdat hij een keer wat moe was en niet goed bleef liggen. Toen respecteerde ze hem niet echt en bleef maar zeggen dat hij zich aanstelde en niet lief was. HIj kreeg dus ook geen 'cadeautje' uit de pot van haar. Ik vond het behoorlijk sneu en had met hem te doen.
We hebben samen afgesproken dat we de tandarts vertellen dat ze hem niet meer neer mag duwen en dat hij best wel wil liggen als hij dat zelf mag doen. Ik hoop maar dat het nu weer beter gaat.
Hij moet 7 oktober weer terug komen.
Groetjes!
vr, 09/14/2007 - 17:27 Permalink
miranda-vanes

Hallo allen,

Vandaag met mijn dochter van 2,5 naar de tandarts geweest. 2 Kiezen zijn erg aangetast (bruin brokkelig) deze kiezen zijn er net een half jaar. En in haar hoektand zit ook de eerste vlek. Ze was erg klein bij de geboorte en heeft wel wat ziektes gehad dus misschien dat daar het probleem zit. Wat ik me afvraag is dat ik ook veel lees dat het alleen voorkomt in de eerste definitieve tanden? Maar dit is van haar natuurlijk het melkgebit? Wat ik me ook afvraag is hoe groot is de kans dat dit haar definitieve tanden gaat aantasten. Weet iemand dat misschien?
wo, 06/03/2009 - 22:01 Permalink
flinstone

ik had er 4 (buitenste kiezen onder en boven) toen ik een jaar of 9 was. mijn ouders hadden een afspraak gemaakt, daar kreeg ik verdovingen en hebben ze de kiezen eruit getrokken. dat is even een paar minuten vervelend, en een tijdje heb je een hekel aan de tandarts. totdat je aan het einde een cadeau uitzoeken mag, haha. persoonlijk zeg ik, indien mogelijk ze laten trekken en nooit heb ik er meer last van gehad. wel voelt het even raar dat er 4 diepe gaten zitten. ik dronk toen een soort thee, weet zo de naam even niet. puur om de vuil eruit te houden want de wond moet wel dichtgaan. eten is misschien wat lastiger. ik at dat vloeibaar, en na een dag at ik weer gewoon. gewoon voorzichtig eten.

ik hoop je op mijn manier een beetje geholpen te hebben

groeten van Flinstone

(inmiddels ben ik nu 16 en heb ik een prima gebit, nog geen enkele gaatjes o.i.d.)

Ps; eerst moest ik een aantal keren heen om een bepaald roze vloeistof erop te hebben waaruit ze dit concluderen? Of vergis ik mij met iets anders..?
wo, 08/26/2009 - 13:53 Permalink