Implantaat bij gehandicapt kind?

Author:
Angelmama
Posted:
ma, 08/23/2004 - 21:50
Ik wil graag weten of er iemand is met ervaring met implantaten bij kinderen. Mijn zoontje is bijna acht en door zijn handicap niet goed te poetsen en hij bijt/beet zijn melktandjes stuk. Waarschijnlijk heeft hij binnen enkele jaren geen gebitselementen in zijn bovenkaak meer over. Hij is al 2 keer onder narcose geweest voor trekken van verschillende tanden en kiezen en voor een uitgebreide behandeling. Ik wil graag weten of implantaten (met een protese erop) misschien iets voor hem zou kunnen zijn? (in de toekomst want nu zijn nog niet al zijn tanden en kiezen door)

Ik heb gelezen dat de kaak sneller slinkt na extractie en ben dan ook een beetje bang dat implantaten straks niet meer mogelijk zijn.

Wie heeft informatie?
de digitale tandarts

Implantaten kunnen eigenlijk alleen als iemand zo goed als uitgegroeid is. Een implantaat verplaatst namelijk niet mee met een groeiende kaak en zal dus niet een stabiele plaats hebben.

Misschien dat als de mondhygiene het toelaat zou het dan op volwassen leeftijd een optie kunnen zijn.
ma, 08/23/2004 - 22:59 Permalink
minique

Incisor gaf al antwoord en schreef ook al: 'als de mondhygiëne het toelaat,' want dat is idd heel erg belangrijk bij implantaten! Jij schrijft zelf al dat er door zijn handicap nu niet goed gepoetst kan worden, dus dat zou op latere leeftijd een probleem kunnen zijn voor de implantaten. Hou daar rekening mee en vraag je tandarts (of de implantoloog) om advies.

:smt006 Monique
di, 08/24/2004 - 08:35 Permalink
Angelmama

Bedankt voor jullie reacties. Ik weet dat mondhygiene heel belangrijk is bij implantaten. Het mondgebied van mijn zoontje is overgevoelig maar met de jaren wordt dat steeds minder gevoelig en daarom denk ik dat het over het aantal jaren wel zal lukken om de implantaten schoon te kunnen houden. Ik maak me alleen zorgen of hij dan nog wel genoeg bot zal hebben voor implantaten omdat er nu en in de komende jaren steeds tanden en kiezen getrokken worden.
di, 08/24/2004 - 22:34 Permalink
minique

Tegenwoordig is er vaak ook botopbouw mogelijk. Dat kan op verschillende manieren, afhankelijk hoeveel bot er weg is. Kijk even op de hoofdsite: http://www.tandarts.nl en zoek even naar de informatie over implantaten, daar staat ook een stukje over botopbouw bij implantaten.

Succes!

:smt006 Monique
wo, 08/25/2004 - 20:31 Permalink
dj

Lijkt me naar hoor, gebitsproblemen bij een kind.. Uit het bovenstaande adviezen en wat uzelf naar voren brengt valt er wel iets te concluderen: hoe langer eea natuurlijk en gezond verloopt hoe beter mogelijkheden daarna. Dwz elk beetje mondhygiene dat haalbaar is is waarschijnlijk de moeite waard.

Het beste ermee hoor..
wo, 08/25/2004 - 21:08 Permalink
kindertandarts

Wanneer bij gehandicapte kinderen de mondhygiene soms heel moeilijk uitvoerbaar is, bestaat de kans dat er tanden en kiezen verloren gaan. Hulp van een tandarts en /of mondhygienist in een centrum bijzondere tandheelkunde kan soms de snelheid van de ontwikkeling van gaatjes verminderen. Daarnaast is het van belang dat er hooguit maar 6-7 eetmomenten op een dag zijn, zodat in de mond , zuur wat door bacterien uit suikers wordt gevormd, kan worden geneutraliseerd.
Liever een zak snoep achter elkaar op eten dan ieder kwartier een snoepje.
Implantaten zijn inderdaad pas mogelijk wanneer een mens volledig is uitgegroeid, meestal is dit rond 18 jaar. Daarnaast is de mondhygiene ook een cruciale factor. Is poetsen niet mogelijk dan zullen ook implataten verloren gaan voor dat zij nog maar goed zijn ingegroeid in het bot.
Voor gehandicapte kinderen geldt: besteedt veel aandacht aan de mond, er moet niet nog een beperking bijkomen. Veel succes
zo, 08/29/2004 - 21:35 Permalink