hoe snel kunnen gaatjes ontstaan in het melkgebit?

Author:
anoniem10
Posted:
wo, 04/06/2016 - 16:57
Hoi,

Mijn zoontje van 6 jaar is 9 maanden geleden op controle bij een tandarts geweest. Volgens de tandarts was er toen sprake van 1 beginnend gaatje, waar nog niets aan gedaan hoefde te worden.
Nu, 9 maanden later, weer op controle (nu bij een andere tandarts) en bleek er ineens van alles aan de hand te zijn: wel 3 echt diepe gaatjes, in twee kiesjes zelfs zo erg dat ze getrokken moesten worden....
Natuurlijk zijn wij hier als ouders heel erg van geschrokken en zullen we er alles aan doen om dit in de toekomst te voorkomen (minder eetmomenten, minder snoepen, beter poetsen). We realiseren ons dat het onze verantwoordelijkheid/schuld is dat het zover is gekomen, maar we zijn ook wel erg geschrokken: kunnen gaatjes echt zo snel ontstaan? /in zo'n korte tijd zoveel erger worden, tot niet meer te redden aan toe? Of heeft de eerste tandarts toch waarschijnlijk iets over het hoofd gezien bij de controle?
We zijn benieuwd naar uw reactie, alvast dank hiervoor!
Grappa

Gaatjes kunnen zeer snel ontstaan. Om die reden is ooit eens bedacht dat het zinvol is bij veel mensen elke 6 maanden een controle te doen. Na enkele maanden kun je een gat hebben dat behandeld moet worden. Het eerste begin van een aantasting al na enkele weken. Datbis een witte plek die altijd zichtbaar blijft maar zich kan herstellen en nietnaltijd een gaatje hoeft te worden wanneer er goed wordt gereinigd, fluoridepasta wordt gebruikt en op de voeding wordt gelet.
In jouw geval zijn het wel veel gaatjes waarbij ik mij afvraag of er nu soms foto's zijn gemaakt en de vorige keer niet. Ook vraag ik mij af of de gaatjes wel gaatjes zijn. Ik bedoel dat niet elke verkleuring een gaatje is en behandeld moet worden. Bij enige twijfel zou ik je tandarts nog een keer om uitleg vragen of elders een tweede mening vragen.
vr, 04/08/2016 - 08:36 Permalink
anoniem10

Als antwoord op door Grappa

Bedankt voor je reactie. Het klopt dat er de eerste keer geen foto's zijn gemaakt en de tweede keer wel. Maar dat neemt niet weg dat de tweede keer ook op het blote oog al hele erge gaten te zien waren, waardoor er zelfs 2 kiesjes verwijderd moesten worden....
Omdat gaatjes zo snel kunnen ontstaan en erger kunnen worden, is het dan eigenlijk niet beter om kinderen met beginnende gaatjes die niet behandeld worden om de paar maanden terug te laten komen voor controle? Of om een beginnend gaatje toch maar te behandelen, aan de ene kant begrijp ik dat een tandarts liever niet in kindertandjes boort als het niet absoluut noodzakelijk is, aan de andere kant kun je door behandelen soms wel veel echte ellende voor zijn (grote gaten, kiezen die niet meer te redden zijn en een kind dat door die ingrijpende behandelingen echt heel bang wordt voor de tandarts).
Wat betreft mijn zoontje zou ik wel graag willen dat beginnende gaatjes ook behandeld worden, en gaan we voortaan minstens elke 6 maanden op controle! (en gaan we ook echt beter letten op de voeding en tandenpoetsen).
vr, 04/08/2016 - 09:36 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door anoniem10

Wat zonde dat er al zoveel gaatjes zijn. Heel goed dat u de schouders er onder wilt zetten, maar u kunt dit niet alleen. U stelt een hele terechte vraag of uw kind niet vaker mag/kan komen. Misschien heeft u al eens van het Gewoon Gaaf project gehoord? Zo niet, google dat eens en sla uw tandarts er mee om de oren... ;) Mocht u het niet kunnen vinden, kijk dan even op YouTube en op de website van het Ivoren Kruis. Succes!
vr, 04/08/2016 - 10:21 Permalink
anoniem10

Als antwoord op door Lieneke

Hoi! Bedankt voor je reactie. Ik heb zojuist gelezen over het Gewoon Gaaf project, dat klinkt goed! Eigenlijk zou ik dit wel graag willen met mijn zoontje, voorlopig even om de drie maanden komen voor alle zekerheid, om te voorkomen dat er straks weer een ingrijpende behandeling nodig is en ook om hem te helpen weer vertrouwen te krijgen in de tandarts/ zijn tandartsangst te overwinnen. En ook om als ouders een beetje 'gecoacht' te worden in het zo goed mogelijk zorgen voor het gebit van ons zoontje/ wat nuttige tips te krijgen ed.
Ik ga onze tandarts binnenkort maar even bellen, hopelijk staat ze open voor het idee, in ieder geval fijn om te weten dat het volgens jou geen onterechte vraag van me is!
vr, 04/08/2016 - 19:54 Permalink