het is al te laat?!?!

Author:
angele
Posted:
do, 07/31/2003 - 21:19
Mijn tandarts zegt dat het al een zenuwbehandeling zou worden, als ik ze nu liet vullen. Ik snap zowiezo niet hoe dat kan op tijd van 4 maanden. Als ze er iets aan doet, dan wordt het trekken. Maar het betreft 4 kiezen. Arm ventje kan dan toch bijna niet meer eten. Ik weet dat kiezen pas heel laat uitvallen. Mijn zochter is 7 en heeft nog geen kiezen gewisseld. Hij trekt dat geen 4-5 jaar meer met die kiezen. Dus ik ben het helemaal met je eens. Nu iets doen! Zeker gezien het tempo waarin het gaat. Alleen ben ik niet van plan om hem " te laten martelen". Hij is nog zo klein en ik ben bang dat hij er een angst voor de tandarts aan over houdt. Ik ga hem geen 4 kiezen laten trekken. Ik weet dat ze het bij een kindertandarts onder een roesje doen, zodat de kinderen het niet bewust meemaken. Ik wil graag weten of die moegelijkheid in het zuiden er ook is. Ik vind niet dat je kinderen tegen alles moet beschermen maar 4 kiezen laten trekken of vullen, dat vind ik teveel. Dat is voor een volwassenen al hel op aarde. Toch? De tandarts zei dat als het oppervlakkige gatjes waren, ze het wel zou vullen. Nouja, snap jij het, snap ik het? Ik weet dat hij er last van gaat krijgen dus ik wil nu in actie komen. groetjes en bedankt voor je reactie
Caro

Hoi,

Bij mijn weten, geven ze bij kinderen met melkkiesjes geen zenuwbehandelingen, en als t oppervlakkige gaatjes zijn kan in een behandeling 2 kiesjes gevuld worden, ..en hoeft helemaal geen trauma te wezen,..

je zegt ik laat ze niet vullen, ..maar dan moeten ze deruit..
jouw keuze!
en wat lijkt jou beter...

GroetenCaro
vr, 08/01/2003 - 13:15 Permalink
angele

Hallo Caro,
Het zijn geen oppervlakkige gaatjes, dat is nou net het probleem. Ik wil ze tuurlijk laten vullen maar volgens mijn tandarts zijn de gaatjes al zo groot dat het niet te doen is zonder zenuwbehandeling. Dat is dus het probleem. En ze zei dat het toch 4 gaatjes waren. Trekken lijkt me ook geen oplossing, want dan heeft hij boven volgens mij geen kiezen meer. Misschien dat de nieuwe kiezen dan eerder doorkomen????? Kan me ook niet voorstellen dat die dan echt 4 jaar eerder dan gepland doorbreken. Als hij 4 groten gaten heeft laat ik dat niet "gewoon" vullen. Al moet ik naar amsterdam. Hij heeft al genoeg mee gemaakt, maar 4 gaten gaat me echt te ver. Vandaar de vraag of iemand weet waar ik dat evt. onder een roesje of narcose kan laten doen. Ik werk zelf in een ziekenhuis en daar worden kinderen onder een roesje gebracht voor wel minder dingen dan vier zenuwbehandelingen.......
vr, 08/01/2003 - 21:55 Permalink
dj

Hoi,

Wat naar allemaal....

U geeft aan te twijfelen over twee mogelijkheden:

a) vullen, u twijfelt daarbij aan de haalbaarheid van vooral de wortelkanaalbehandeling, omdat het u erg naar lijkt
b) trekken

Zelf geeft u aan dat u zelf eigenlijk het liefste zou laten vullen. Uw redenen daarvoor zijn goed. Het lijkt mij ook verreweg de beste oplossing.

Ik heb een aantal gedachten hierover.

1)Ik denk dat het goed is om u te realiseren dat de tandheelkunde waar volwassenen herinneringen aan hebben veel en veel naarder was dan tegenwoordig. Ooit is er bij mij een vulling geplaatst zonder dat ik het merkte, alhoewel dat oppervlakking was. Toch zegt dat wat.
Het is belangrijk uw angst niet over te dragen op uw kind. Dat is makkelijk gezegd natuurlijk. U spreekt over martelen, zo is het eigenlijk niet meer hoor.
2)De slechte klank die uitgaat van een wortelkanaalbehandeling komt denk ik toch uit een ver verleden, waarin dit soort dingen ook onverdoofd gebeurden. Dat is inderdaad geen pretje. Als er normaal verdoofd is dan is de wortelkanaalbehandeling denk ik iets waar je relatief weinig van merkt. Het verdoven en boren is denk ik toch zwaarder. Dat betekent dat als u toch voor vullen gaat, de wortelkanaalbhehandeling eigenlijk in een moeite door gaat met weinig extra last.
Misschien kunnen de experts hier wat meer over zeggen.
3) Trekken op zich stelt niet zoveel voor, maar zelfs al zou u het doen, wat me echt niet goed lijkt, dan blijven er toch flinke wonden achter, zeker bij vier kiezen lijkt me dat nauwelijks een goede optie, dat is vragen om problemen.
4) Er zijn enkele mogelijkheden de narigheid wat te beperken, met verschillende middelen en methoden.
a) Bij het gebruik van een kleine naald waarbij langzaam wordt ingespoten hoeft dat niet pijnlijk te zijn, soms voelt men zelfs niets.
b) Er bestaan zalfjes om de plek waar verdoofd gaat woden voor te behandelen zodat ook de prik vrijwel zeker niet gevoeld wordt. Ook kan soms wat vloeistof voorgedruppeld worden, dit heeft een vergelijkbaar effect.
c) Dan is er premedicatie zoals valium waardoor alles veel minder beleefd wordt. Hier wordt denk ik echter pas toe overgegaan
als er duidelijk angst aanwezig is.
d) Dit geldt ook voor bijvoorbeeld lachgasverdoving en zelfs algehele narcose.

Mischien dat al tot methoden a tm d bij kinderen eerder wordt overgegaan dan bij volwassenen, ik denk het wel.

Ook het boren en vullen op zich gebeurt toch minder ruw dan vroeger.

Misschien zou het CBT in Arhem een oplossing zijn, maar dit kan ik bepaald niet garanderen. Of die zich ook speciaal met kinderen bezighouden en of u er tercht kunt weet ik niet. Het is een vrij groot behandelcentrum, dus het is wat massaler.

U kunt het ze gewoon vragen, de leeftijd van uw kind is mischien voldoende reden naar een CBT te gaan. 026 3526195.

Doeg,
za, 08/02/2003 - 00:44 Permalink
Caro

Nou bovenstaande lijkt me wel goed.

maar nu zit ik te denken, tegen mij heeft de tandarts totaal iets anders gezegd.
namelijk als een kind pijn heeft, t te laat is,. dan wordt er namelijk getrokken, omdat men geen zenuwbehandeling doet bij een klein kind.

als een volwassenen pijn krijgt, dan krijgt hij een zenuwbehandeling, maar bij een kind gaat t er dan uit.

zo is t mij verteld hoor, en om die reden is bij mijn zoontje ook kies getrokken.

Groeten Caro
za, 08/02/2003 - 08:36 Permalink
Caro

ps,..

bij mijn kinderen hun tandarts, ook een kindertandarts, wordt niks onder een roesje gedaan, er wordt goed begeleid, en uitgelegd, en gaande weg, verliezen de kinderen hun angst, ..
teminste bij die van mij wel,...mijn zoontje was panisch, en nu niet meer, en die tandarts was hartstikke eerlijk, geen poespas, maar duidelijk uitgelegd...

ik was ook hartstikke bang voor d etandarts, en ik denk ook dat ik die angst heb overgedragen aaan kinderen, ...
gelukkig maar dat ze nu een goede tandarts hebben.
za, 08/02/2003 - 08:39 Permalink
angele

Ten eerste hartstikke bedank voor jullie reacte. Het lijkt er misschien op dat IK bang ben voor de tandarts, niets is minder waar. Ik heb pas 2 zenuwbehandelingen gehad ZONDER verdoving. Ik kan er heel goed tegen en vinden het onnodig om eerst weer in de wachtkamer te moeten gaan zitten om vervolgens weer naar binnen te gaan, daarbij voel je dan toch nog iets. Ik laat mezelf nooit verdoven. Ik ben bang dat hij misschien slechte tanden heeft. Zijn vader heeft dat ook. En dan staat hem nog wat te wachten. En als hij nu al zo'n ervaring krijgt ............ Mijn tandarts doet geen zenuwbehandeling bij kindern van 4.5 jaar oud. Dus zij zegt wachten en dan trekken. Ik weet dat het snel gaat dus vermoed ik dat hij er binnen een paar maanden last van krijgt. Boren en vullen doet ze alleen als het oppervlakkig is. Dus bij haaar is dat helemaal geen optie. Ik vind haar oplossing geen goeie. Vraag me ook af of zijn goeie onderliggende tanden niet kunnen worden aangetast. Dus ik wil zo snel mogelijk zijn gaatjes laten vullen maar wel op een goeie manier. Het zijn vier kiezen jongens...... Vier zenuwbehandelingen. Ik weet wat een zenuwbehandeling is en nogmaals ik ben er absoluut n iet bang voor. Maar ik ben ook niet bang voor bloedprikken en een kind wel......... En voor de zenuwbehandeling moeten we dan zowiezo naar een andere tandarts, nou dan maar eentje die hem zoals jij zegt geestelijk ook een beetje verdoofd. Bedankt voor de tips. Arnhem is voor mij geen optie. Ik kom uit maastricht. Als ik nou alles in een keer kan doen is het wel een optie maar meestal moet je dit soort dingen in een paar keer doen. groetjes
za, 08/02/2003 - 09:08 Permalink