goed gepoetst, weinig gesnoept, toch gaatjes????

Author:
jocira
Posted:
za, 07/05/2003 - 00:55
Mijn zoon van 8 heeft helaas al 3 kleine gaatjes in zijn goede kiezen. Die zijn "bloemvormig" met veel groefjes. Door fluorgebruik krijgt hij vlekjes op zijn tanden, dus overgevoelig. Kiezen geseald, dit mocht dus niet baten. We poetsen goed, flossen, maar zijn alweer bang voor een volgend bezoekje. De tandarts zelf wist eigenlijk ook niet hoe we dit konden voorkomen. Heeft iemand raad?
marjon71

hoi,
balen, zeg, vooral omdat het zijn blijvende gebit is. mijn zoontje van 3 heeft ook 3 gaatjes, maar dan in zijn melkgebitje. het wordt pas in september gemaakt en ik heb er nu al pijn van in mijn buik. mijn dochter is 9 en schijnt tanderosie te hebben en mijn tandarts heeft al gewaarschuwd, dat over een paar jaar de gaatjes niet meer bij te houden zouden zijn. lekker vooruitzicht, he?
terwijl ik ook altijd goed bij mijn kinderen poets en het snoepen zoveel mogelijk beperk.
za, 07/05/2003 - 23:56 Permalink
Lieneke

Misschien kan je gaan spoelen met chloorhexidine van Perio-aid. Je moet wel zorgen dat hij dit niet doorslikt. De chloorhexidine zorgt dat de plak onschadelijker wordt.
zo, 07/06/2003 - 10:46 Permalink
jocira

Bedankt voor de "spoeltip". Hij eet 3 grote maaltijden op een dag en op school fruit en drinken (meestal vifit zónder suiker). Om half 4 bij thuiskomst een koek en verder niets. O ja, tussen de bedrijven door hebben we ook van die xylitolkauwgom. Zou hij meerdere keren per dag moeten spoelen? Alvast bedankt,
ma, 07/07/2003 - 12:25 Permalink
Lieneke

Hij kan het beste 6 keer per dag iets eten of minder vaak. Denk er aan dat in fruit ook suikers zitten en in drinken ook.
Hij zal twee keer per dag moeten spoelen; het liefst niet net voor of na het poetsen; het heft anders elkaars effect op.
ma, 07/07/2003 - 17:57 Permalink
de digitale tandarts

Als die witte vlekjes op de tanden en kiezen door een (te) hoge dosis fluoride ontstaan zijn, kan dat alleen gebeurd zijn tijdens de vorming van het glazuur. Er zijn echter nog veel meer redenen voor het ontstaan van witte vlekjes, zoals (erfelijke) ontwikkelingsstoornissen, maar ook beginnende gaatjes!

Nu ze doorgebroken zijn (glazuur al lang afgevormd) veroorzaakt fluoride zeker geen witte vlekjes meer. Fluoride is wel het beste middel tegen tandbederf wat we tot nu toe hebben uitgevonden, dus zorg wel dat het in de tandpasta zit!

Chloorhexidine is een krachtig middel dat o.a. de samenstelling van de plak minder schadelijk maakt, maar kan niet permanent gebruikt worden.

Probeer het toch te zoeken in een goede mondhygiene i.c.m. fluoride en matige suikerconsumptie.

Met vriendelijke groet.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-07-17 17:42 ]
do, 07/17/2003 - 17:39 Permalink
jocira

Bedankt voor het bericht! Mocht fluorgebruik niet meer schadelijk zijn voor het glazuur en voor hem toch de beste preventie tegen gaatjes, is fluortandpasta dan genoeg of zou ik ook tabletjes erbij kunnen geven?
do, 07/17/2003 - 23:59 Permalink
Lieneke

Jorica, voor zulk advies zal je naar je eigen tandarts moeten. Alleen op indicatie van hem kan je tabletjes gaan geven. Voorlopig zal ik je aanraden om alleen met fluoride tandpasta te poetsen; omdat ik het niet kan beoordelen zo.
vr, 07/18/2003 - 17:41 Permalink
de digitale tandarts

Volgens het fluoride advies zijn tabletjes niet zomaar meer noodzakelijk.

Twee tot driemaal daags goed poetsen met een fluoride tandpasta zou de sleutel tot succes moeten zijn!!!

Ook de lagere concentratie chloorhexidine spoelmiddelen zou ik niet chronisch gebruiken, als eerst de optie met de fluoride tandpasta niet uitgeprobeerd is.

Succes.



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-07-23 12:49 ]
wo, 07/23/2003 - 12:48 Permalink
kindertandarts

Het ontstaan van gaatjes (caries) is een complex proces, waarin vele factoren een rol spelen. Pas behoorlijk recent is er wat beter inzicht gekomen in de wijze waarop dit gaatjes-vormende proces werkt.

Het is te simpel om te stellen dat door het gebruik van fluoride er geen gaatjes meer zullen ontstaan, wel wordt door het gebruik van fluoride de (hardheid) weerstand van het glazuur groter zodat het de aantasting beter kan afslaan.

het gebruik van de genoemde spoelwaters kan alleen op indicatie van een tandarts (zoals braces ook terecht opmerkte) omdat met die spoelwaters in de mond een slachting wordt gepleegd op alle bacterien (dus ook de nuttige)

Om de oorzaak van caries te weten te kunnen komen kan de tandarts een uitgebreid onderzoek doen, waarbij aandacht gegeven wordt aan: poetsgedrag, eten,drinken, snoepen, bacterien in de mond, aanleg van glazuur e.d. Zo'n onderzoek kost veel tijd en geld en wordt normaal gesproken alleen gedaan wanneer daar aanleiding toe is. Bespreek het in ieder geval met uw tandarts.
wo, 07/30/2003 - 17:06 Permalink