Gevolgen als dochter geen beugel wil ivm handicap

Author:
Panfluit
Posted:
ma, 10/31/2005 - 09:35
Mijn dochter van 10 is autistisch en heeft het advies gekregen voor een beugel omdat ze met haar ondertanden in haar gehemelte bijt. Nu is naar de tandarts gaan al een ramp. Mijn tandarts doet de controle, een evt behandeling gebeurt onder narcose in Kerkrade. Ze is niet alleen bang voor de tandarts/pijn maar ook voor mensen. Krijgt een week van te voren medicatie om te sederen etc. Psychisch gezien is een beugel dus een zware belasting. Zou dit niet uitgesteld kunnen worden tot ze ouder is en ook beter begrijpt waarom of zijn de tandheelkundige prolemen dan al niet meer te overzien.
Op advies van de deskundigen moeten we het een tegen het ander afwegen.
vV

indien dit op latere leeftijd moet gebeuren is de kans vrij groot dat er een operatie aan te pas moet komen (zoek ook maar eens op de term osteotomie) . nu zit zij (bijna) aan de goede leeftijd om het met een beugel op te lssen, je gaat namelijk de groei beinvloeden, en in mindere mate tanden/kiezen echt verplaatsen. De groei beinvloeden kan op latere leeftijd uiteraard niet meer..
di, 11/01/2005 - 14:24 Permalink
Bergie

Misschien is het mogelijk te corrigeren met een uitneembare beugel, dan zou ze er misschien geleidelijk aan kunnen wennen. Je blijft natuurlijk wel in het begin met het stressvolle gebeuren van afdrukken & foto's maken zitten.
di, 11/01/2005 - 19:46 Permalink
Panfluit

Ik wist helemaal niet dat er een foto gemaakt moest worden en gehapt etc. Wel logisch natuurlijk. Nou dat gaat dus nooit lukken, volgens mij.
Ik denk dat ik maar eens contact opneem met een orthodontist en het probleem voorleg, misschien weet hij raad.
wo, 11/02/2005 - 18:42 Permalink
kindertandarts

Tandheelkundig is het soms wenselijk en misschien wel noodzakelijk om een orthodontische behandeling te doen, afhankelijk van de afwijking. Toch moet men bij de start van zo´n behandeling goed overwegen of het kind het aan kan, en de behandeling tot een goed einde kan brengen. Binnen de zorg met kinderen met een beperking komt het met enige regelmaat voor dat wij besluiten om niet met orthodontie te beginnen omdat het voor het kind een onmogelijke opgave is. Het kind moet kunnen blijven functioneren en soms zien wij dat kinderen gedragsveranderingen gaan vertonen omdat zij zich met een `beugel`opgesloten voelen. Dit is niet in het belang van het kind. Wellicht kunt u toch in een later stadium opnieuw bezien of orthodontie tot de mogelijkheden behoort.
ma, 11/28/2005 - 17:17 Permalink
Panfluit

Beste kindertandarts,

Zijn er orthodontisten die gespecialiseerd zijn in de behandeling van kinderen met een beperking en zoja waar vind ik die? Ik lees dat u pedontoloog bent, maar kan niet vinden wat dit betekent? Vroeg me dat af omdat uit uw antwoord blijkt dat dat u meerdere kinderen met een beperking ziet.

Ik denk dat behandeling mogelijk moet zijn mits men rekening kan/wil houden met haar autisme, maar dat vraagt heel veel geduld, tijd, structuur en overleg etc.

Vriendelijke groet,
Gabrielle
ma, 11/28/2005 - 18:55 Permalink
Panfluit

Ik heb de praktijk in mijn woonplaats gebeld en die willen niet beginnen aan een behandeling. Is er iemand die een orthodontist weet die ervaring heeft met kinderen met een beperking. Graag horen wij een naam of adres etc. We wonen in zuidoost Brabant. Stukje rijden is geen probleem, maar het moet niet al te gek worden natuurlijk.
di, 11/29/2005 - 16:57 Permalink
Panfluit

Vandaag gebeld met het cbt in nijmegen en daar mag ze in ieder geval komen voor een intake. Hopelijk zitten we nu op de goede weg.

Gabrielle
vr, 12/02/2005 - 09:45 Permalink
prondel

Wat is voor jullie de goede weg Gabrielle?
Ik krijg wel het idee dat jij erg graag wilt dat er wat met een beugel gaat gebeuren. Ik lees terug en dat stukje van de kindertandarts is m.i. wel een heel essentieel deel van het verhaal. Want om je dromen niet helemaal uit een te laten spatten.......op het CBT hebben ze wel erg bekwame en geengageerde mensen, maar er werkt geen orthodontist. En misschien is een later stadium wel niet optimaal maar wel beter te behappen voor je kind.
Ik ben wel benieuwd naar de uitkomst van de intake.

Peter
vr, 12/02/2005 - 13:29 Permalink
Panfluit

Hallo Peter,

Ik schrik er wel van dat er geen orthodontist werkt. Ik heb duidelijk uitgelegd dat het om een kind met ernstige gedragsstoornissen gaat en dat het een beugel betreft. Ook nog gevraagd of ik beter bij het cbt of kindertandheelkunde moest zijn. Er werd met geen woord gerept over een orthodontist.
Ik heb met de psycholoog van mijn dochter afgesproken dat we eerst eens laten kijken hoe erg de situatie is en inderdaad als het enigsinds kan zullen we een beugel i.n. uitstellen tot ze ouder is. Als er echter grote problemen te verwachten zijn moeten we misschien toch eerder wat proberen. Maar dan moet er wel een orthodontist zijn die zo vriendelijk is om gewoon een keer te kijken.
Als het niet perse nodig is komt die beugel er gewoon niet, want die zal zeker weer voor de nodige problemen zorgen en die heeft ze toch al genoeg.

Ik laat in ieder geval weten hoe de intake verloopt.

Groet Gabrielle
vr, 12/02/2005 - 14:43 Permalink
prondel

Goed plan! NB, bij kindertandheelkunde zit je ook niet op de goede plaats als het om beugels gaat.
Ben benieuwd wat het gesprek oplevert. in elk geval succes.
za, 12/03/2005 - 22:06 Permalink
kindertandarts

Beste ouder, wanneer u naar de kinderpraktijk Bambodino in Rotterdam belt: 010- 4334243 en naar mij vraagt kan ik u telefonisch veel meer informatie geven dan per e-mail. De praktijk is op werkdagen open van 8.00-17.00. Met vriendelijke groet, Dien Gambon, kindertandarts
zo, 12/04/2005 - 20:57 Permalink