Geen doorverwijzing van tandarts naar kindertandarts

Author:
rebecca1982
Posted:
do, 10/03/2013 - 16:37
Goedendag,

Ik heb met mijn dochter van 5 al een heel tandartsverleden erop zitten, doordat zij al verlegen en een beetje bang is en doordat het bij de tandarts alleen maar verergerd is. De eerste keer durfde ze al niet op de stoel te zitten. Ze bleek al een paar gaatjes te hebben, en noemde gelijk de codes op en het ging heel gehaast.
De tweede keer durfde ze niet op de stoel te zitten. Een aantal afspraken later, ging ze uiteindelijk op de stoel zitten, en gingen zse haar kiesje behandelen. Ik vroeg of ze geen verdoving nodig had, maar ze gaven aan dat ze juist daardoor niet meer zou durven, en dat het een klein gaatje was en dat ze niets zou voelen. Ik vroeg of ze niets erop konden smeren wat plaatselijke verdoving gaf, maar dit was alleen voor de tandwortel en daar kwamen ze niet.
Tijdens het boren was duidelijk te zien dat ze pijn had, met het gevolg dat ze weigerde, en dat het niet meer schoongemaakt en gevuld kon worden.
Tandarts gaf aan even te rusten en een weekje later terug te komen, want als het was gebeurd zou het reuze mee vallen.
Daarna nog een aantal keer geweest, gezegd dat ze wel verdoving nodig zou hebben, maar het kwaad was al geschied. Met veel moeite en pijn ging ze wel op de stoel zitten, en een verdoving lukte, maar daar hield het bij op.
Advies was ga maar naar een kindertandarts, maar er is een wachtlijst van een half jaar. Ik gebeld naar de zorgverzekering, en gaven een tandarts aan die wel heel goed met kinderen was.
Na twee afspraken, een hele leuke tandarts gaf zij aan dat ze te getraumatiseerd is en dat een reguliere tandarts niet mogelijk is.
Een verwijzing was niet nodig volgens haar. Achteraf bleek dat er niet zo'n lange wachtlijst was, en dat ze wel een verwijzing nodig had, en de gegevens van de eerste tandarts wat ze gedaan hadden. Toen ik de eerste tandarts belde, gaven ze aan dat ze haar eerst wilde zien en behandelen, om de kindertandarts te ontlasten. :smt011 Heeft iemand een idee hoe ik dit aanpak, aangezien ik nog geen doorverwijzing heb :(
vV

Ga even een persoonlijk gesprek aan , dus niet over de telefoon.
Kindertandarts ontlasten is een kulargument. Als het ontspoort kan je overwegen de kindertandarts een machtiging te geven voor opvragen dossier. Verwijzing is inderdaad nodig, maar aan de andere kant zijn er ontsnappingen mogelijk indien duidelijk is dat de tandarts weigert.
Stuur een brief, dan staat het zwart op wit, met verzoek tot verwijzing met redelijke termijn voor reactie. Geef daarin dus ook dat verzoek tot gesprek aan.
vr, 10/04/2013 - 10:13 Permalink
rebecca1982

Bedankt voor uw antwoord. Ik zal het gesprek nog een keer aangaan, zonder dat mijn dochter erbij is. Ik voelde mij onder druk gezet om toch te komen met dochter, terwijl de laatste keer mijn dochter de hele route heeft gehuild dat ze niet wilde gaan. Er zal hoe dan ook toch een oplossing moeten komen, en zal er alles aan doen om haar niet nog angstiger te maken dan dat ze al is. De tandarts was van mening dat ze een spelletje speelde, en dat ze net zo lang bij de deur ging staan totdat er een uur voorbij was. Zelf ken ik mijn dochter het beste, en herken ik de angst, dat ze dichtklapt, niet meer mee werkt en geen woord meer kan uitbrengen.
Ik zal de uitkomst nog melden op het forum, bedankt voor het meedenken! :D
ma, 10/07/2013 - 11:52 Permalink
advies

Verwijzing nodig voor een kindertandarts in de eerste lijn? Dat kan ik niet helemaal plaatsen. Ik ben dan ook benieuwd in welke wet of reglement dat staat?

Wat wel in de wet staat is keuze vrijheid van behandelaar. Mijn inziens kunt u als ouder van uw dochter zelf tot een (kinder)tandarts in de 1e lijn wenden om uw dochter te laten behandelen. Mijn inschatting is dat er genoeg kindertandartsen zijn die uw dochter graag zouden willen behandelen. Verwijzing is mijn inziens niet nodig. Ook geen uitleg aan haar huidige tandarts, hoewel het natuurlijk is aan te bevelen te motiveren waarom u op zoek bent gegaan naar een andere tandarts voor uw dochter.

Er is een Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde: http://www.nvvk.org .Wellicht kunt u daarmee contact opnemen en kunnen ze u daar verder adviseren. Op de site is tevens een lijst te vinden van geregistreerde kindertandartsen.

Het dossier hoeft geen probleem te zijn. Een kopie van het dossier kunt u zelf opvragen bij de tandarts. De tandarts is verplicht u dat te verstrekken (mogelijk na betaling van enkele euro's administratiekosten). Met het dossier onder de hand gaat u naar de kindertandarts.

Mijn advies zou zijn om het belang van uw dochter boven alles te stellen. Mijn indruk is dat u zich best wat meer sturend mag opstellen en een kindertandarts voor uw dochter te zoeken waarbij u een goed gevoel heeft. Dat lijkt me in het belang van uw dochter. Zover ik kan overzien heeft u daarvoor de wet op basis van vrije keuze behandelaar aan uw zijde.
ma, 10/07/2013 - 12:35 Permalink
vV

advies, de doorverwijzing zal zijn voor een kindertandarts die gaat declareren onder de regeling bijzondere tandheelkunde, op urenbasis. Dan is dus een verwijzing wel nodig. staat trouwens ook in de informatie op de site uit jouw link, dat is dus de bron voor onderstaande quote:
.
Verwijzing naar de tandarts-pedodontoloog
Primair hoort de tandheelkundige zorg voor het kind thuis in de algemene tandheelkundige praktijk.
Elke tandarts/mondhygiënist zou, binnen zijn of haar specifieke beroepscompetenties, in principe in
staat moeten zijn om kinderen te voorzien van tandheelkundige zorg.
Echter, in voorkomende gevallen kan de uitvoer van deze zorgverlening tot problemen leiden.
Kinderen die om uiteenlopende redenen moeilijk te behandelen zijn in de algemene praktijk of
waarbij redelijkerwijs geanticipeerd kan worden op problemen in de uitvoer van adequate
tandheelkundige zorgverlening, kunnen door de tandarts/mondhygiënist worden doorverwezen naar
een TP.
Verwijzing kan ook geïndiceerd worden door andere, al dan niet tandheelkundige en/of medische
zorgverleners rondom het kind, zoals kaakchirurgen, orthodontisten, psychologen, logopedisten,
huisartsen, school- en GGD-artsen, medewerkers van het consultatiebureau en medisch specialisten.
Elke verwijzing dient vergezeld te gaan van een motiverende verwijsbrief.


(als de tandarts niet wil meedenken kan het dus ook via huisarts bv)
ma, 10/07/2013 - 12:49 Permalink
advies

Ok, dank voor je toelichting vV. Dat werkt verhelderend.

Daarmee is het dus meer een verzekeringskwestie geworden als ik het goed begrijp.

Misschien dat Grappa als verzekeringsexpert op dit forum kan aangeven hoe daarmee het beste om te gaan in de situatie zoals die hierboven door TS is beschreven.

Verder blijkt uit de oorspronkelijke post dat er een tandarts is geweest die heeft geconstateerd dat de
dochter is getraumatiseerd en dat een reguliere tandarts niet mogelijk is. Als die tandarts deze constatering op schrift stelt zou dat het gesprek met de verzekering wellicht gemakkelijker maken.
ma, 10/07/2013 - 13:09 Permalink
advies

Ik ben het zeer met je eens vV. Mooie stelling.

Zeker als het een kind van 5 jaar betreft, zou je toch mogen verwachten dat alle betrokkenen constructief meedenken om tot een zo goed mogelijke behandeloplossing te komen.

TS doet er inderdaad goed aan nogmaals bij de eigen tandarts op de deur te kloppen. Mocht dat niet succesvol blijken dat hebben we haar achtergrond informatie gegeven en een aantal alternatieven geschetst. Hopelijk geeft dat TS voldoende vertrouwen om het gesprek met de eigen tandarts aan te gaan om daar te komen tot een goede behandeloplossing voor haar dochtertje.

We horen graag van haar hoe het is afgelopen.
ma, 10/07/2013 - 13:39 Permalink
rebecca1982

Ik heb een afspraak gemaakt met de vorige tandarts. Zij gaf aan dat ze er veel tijd in had gestoken en hoopte dat ze alsnog kon behandelen. De doorverwijzing heb ik gekregen na dit gesprek. Het was wel verhelderend voor beiden. Ik heb ze uitgelegd dat de kindertandarts een tijdelijke oplossing is om over de angst heen te komen en behandeld kan worden. Zij gaf aan dat ze het jammer vond omdat zij niet vaak meemaakt dat behandeling bij een kind niet mogelijk is, en het gevoel had dat zij gefaald had in de behandeling. Ik heb aangegeven dat mijn dochter gespecialiseerde zorg krijgt bij de kindertandarts, en als zij deels over haar angst heen komt, mogelijk weer terug komt bij hun. Daar was ze het mee eens, en de verwijzing was een feit. Het was ook makkelijker praten om een gesprek te hebben zonder mijn dochter erbij, omdat je veel meer kunt zeggen zonder dat zij er door beinvloed wordt.
Ze staat op de wachtlijst bij een erkende kindertandarts. Hier moet je wel vooraf betalen, en kun je de kosten achteraf declareren (tandartscodes). Bedankt voor jullie adviezen, nu maar hopen dat het niet lang meer duurt. :D
di, 10/29/2013 - 12:43 Permalink
Grappa

Helemaal eens. Wat een manier om met jonge patientjes om te gaan. Tot 18 jaar is de mondzorg op beugels en kronen na verzekerd via de basisverzekering. De meeste kindertandartsen declareren direct of soms via bedrijven als Famed of DFA bij de verzekeraars. Ze lopen geen enkel risico daarbij. Ik zou een andere kindertandarts zoeken. Vaak kan je zorgverzekeraar je helpen via een zorgzoeker.
di, 10/29/2013 - 18:25 Permalink