gat in kies zoontje

Author:
nicol
Posted:
di, 02/27/2007 - 14:13
Beste tandarts,

Nadat mijn zoontje van 9 klaagde over een pijnlijke kies en ik een groot oogend gat constadeerde heb ik snel een afspraak gemaakt bij mijn tandarts.
Gelukkig mochten we al de volgende dag komen.Helemaal geweldig!
Hij heeft een foto gemaakt en zag hierop dat de kies onder zijn melkkiesje er al dicht tegenaan lag.
Hij heeft het gat gevuld met een vulling. Maar wat ik zo vreemd vond is dat er niet geboord is. Is het dan wel schoon genoeg nu? En kan de bacterie die het gat "veroorzaakt"heeft niet verder groeien?
Bij mijn zoontje is eerder een kiesje getrokken omdat er zich een abces had gevormd.
Ik ben er een beetje bang voor dat het zich nu weer zal herhalen.

Ik tweifel verder niet aan mijn tandarts want het is echt een wereld tandarts.

Graag een advies of reaktie?

groet
Lieneke

Een gaatje repareren zonder boren kan. Dit heet ART. Een beetje op de achtergrond geraakte techniek. Dit wordt wel vaker bij kinderen gedaan. Ook in het buitenland bij gebrek aan tandartsstoel e.d.
Het voordeel is dat je het kind niet op de kast jaagt.

Als het al letterlijk een gat zat, dan was er ook geen glazuur om weg te boren. Het zachte weefsel waar je dan tegen aankijkt, kan dan weggeschept worden met een 'excavator'. Als alles hard aanvoelt, is het schoon en kan er gevuld worden.
di, 02/27/2007 - 18:56 Permalink
Irfan

Als ik hier even op in mag haken, omdat ik het een zeer boeiend onderwerp vind...

Er is op de academische afdelingen kindertandheelkunde een aantal methodes, wat afwijkt van de gangbare methodes om een kies te vullen. De gangbare methode van het vullen van een gebitselement, al het geinfecteerde weefsel verwijderen, totdat er schoon tot hard dentine overblijft en deze vervolgens te restaureren met een vulmateriaal (bijv. composiet, glasionomeer, compomeer (witte vullingen) en hier en daar een oude tandarts die nog amalgaam (grijs) gebruikt.)

Hieronder drie redelijk nieuwe methodes voor het melkgebit.

- ART (zoals al genoemd door collega Lieneke) staat voor Atraumatic Restorative Treatment, hierbij wordt met excavatoren en glazuurmesjes de de caries (geinfecteerd en verweekt tandweefsel) verwijderd en wordt het gevuld met een glasionomeer meestal. ART wordt inderdaad toegepast waar de boor meestal niet gebruikt kan worden, bijvoorbeeld door studenten die op buitenlandstage gaan naar derde wereldlanden en in dorpjes kinderen behandelen.

-Nexo methode
Dit is het verder OPENleggen van een gat, maar wel zodanig dat alle ondersnijdingen worden weggehaald. Hierna is het de bedoeling dat het kind (vaak de ouder) elke dag die tand/kies poetst met een klein borsteltje. Hiermee krijgt men voor elkaar dat het cariesproces vanaf dat punt stopt en niet verder gaat. Verdere pijnen worden hiermee voorkomen en kan de melktand/kies blijven zitten tot de wissel.

-Indirect overkappen
Dit is een van de nieuwste methoden. De tandarts zorgt bij een gat van een kies ervoor dat de randen van het gat bij de overgang van glazuur op dentine (glazuurdentine-grens) helemaal schoon is. Vervolgens laat men het centrale deel van de caries intact en gaat er een vulling (onderlaag, bonding, ets, compomeer) in. Ondanks dat men eigenlijk een gaatje laat zitten en bacterien insluit, zijn de resultaten van deze onderzoeken (sommigen zelfs over een aantal jaar) verbluffend goed met percentages boven de 90 tot sommige klinisch 100%. Een aantal van die kiezen hebben ze onderzocht, nadat ze gewisseld waren. Bij het openmaken van die kiezen, bleek dat er veel meer bot zat dan voorheen en was het aantal bacterien verwaarloosbaar klein.

Voor de duidelijkheid, deze drie methoden hebben alleen succes als de ontsteking van de melktand/kies reversibel is, dus als de zenuw van de melktand/kies blijft leven na de behandeling. Hiervan kan vooraf een redelijk goede inschatting gemaakt worden door de tandarts(-pedodontoloog).

Persoonlijk denk ik dat uw tandarts voor de laatste methode is gegaan, maar het zou evengoed ook ART geweest kunnen zijn. In ieder geval is het binnen de kindertandheelkunde gangbaar wat uw tandarts heeft uitgevoerd. Ik hoop u hiermee enigszins gerust te kunnen stellen.

Met vriendelijke groet,

Irfan Abas
di, 02/27/2007 - 20:16 Permalink
Lieneke

Bedankt voor de aanvulling. Het zou goed kunnen dat het inderdaad een indirecte overkapping is geweest. Daar had ik nog niet aan gedacht!
di, 02/27/2007 - 20:20 Permalink
annetandarts

En? Is je zoontje nu pijnvrij?? Ik moet zeggen dat ik bij een op het oog goed zichtbaar gat en pijn geen vulling meer maak. De zenuw van de kies is dan eigenlijk altijd al aangetast en zal 95% gaan ontsteken en dus weer een abces veroorzaken. Ik heb de kies echter niet gezien dus misschien viel het toch mee (als de pijn nu weg is en er geen bultje naast de kies is ontstaan ziet het er goed uit). Echter, bij terugkomende pijn/bultje/zeer rood tandvlees zou ik het zekere voor het onzekere nemen en de kies trekken.
za, 04/14/2007 - 18:00 Permalink