gaatjes vullen met ozon?

Author:
marjon71
Posted:
ma, 09/13/2004 - 14:42
wie kan mij vertellen wat het inhoudt als er gaatjes gevuld worden met ozon? wij hebben een nieuwe kindertandarts en zij zegt dat dit pijnloos is.
Van Leeuwen

Behandeling van cariës

Hierbij worden de PA, AV of de GI - tip toegepast.
Omdat ozongas in het weefsel resp. dentinekanaaltjes dringt is het mogelijk om initiële cariës tot een diepte van 1,5 mm. te behandelen zonder te boren. Bij de juiste concentratie ozon (atomaire zuurstof) worden de aanwezige bacteriën in enkele seconden gedood. Veel van het tandweefsel blijft hierdoor behouden en zal eventueel na een behandeling met bijvoorbeeld fluoride in de tijd voldoende remineraliseren.
Andere toepassingen zijn het bereiken van een vergaande desinfectie van de caviteit nadat de cariës is geëxcaveerd en het stoppen van een pulpabloeding ten gevolge van exponatie.

Bron: http://www.dentaltroef.nl/nieuw_my_ozon.htm

Hieruit blijkt dus dat er alleen gereinigd kan worden met ozon, het vullen gebeurd nog op de traditionele manier.

:smt006 zie het bovenstaande antwoord voor een eerdere discussie :smt006

De informatie die ik hier verstrek is puur gevonden op de bovengenoemde site.

Gr. Maurice
ma, 09/13/2004 - 15:55 Permalink
kindertandarts

Beste marjon,

gaatjes vullen met ozon is gebakken lucht

In de algemene pers is de laatste tijd wat ophef ontstaan over het gebruik van ozongas bij tandheelkundige behandelingen. (zie nova-clip) Er wordt meer onzin geschreven dan dat de werkelijkheid en/of wetenschappelijke waarheid wordt verteld. Enige opwinding is ook veroorzaakt door een chiropraktiker in amsterdam die met ozon tandheelkundige behandelingen uitvoert. Hierover hebben wij geen mening.

Het Cochram-Instituut in Engeland heeft begin dit jaar het gebruik van ozongas onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat vooralsnog er onvoldoende wetenschappelijk onderzoek en bewijs is om het gebruik van ozongas algemeen toe te passen bij de behandeling van caries (gaatjes) in de algemene tandartsenpraktijk. Het instituut stelt dat eerst meer goed onderzoek moet worden gepubliceerd.

Op dit moment is divers onderzoek op buitenlandse universiteiten aan de gang. De meeste onderzoeken lopen nog en resultaten zijn nog niet voldoende bekend en beoordeeld. Op de diverse nederlandse universiteiten wordt vooralsnog terughoudend gereageerd: Eerst onderzoeksresultaten zien en dan pas geloven.

Non-Invasieve Restauratieve tandheelkunde, met gebruik van ozongas, fluoride en remineralisatie is dus geen standaard behandeling. De mogelijke toepassingen zijn vooralsnog zeer beperkt. Dit wil niet zeggen dat er mogelijk een aantal toepassingen van ozongas succesvol zullen zijn, over een zeer beperkt aantal toepassingen zijn namelijk wel een aantal publicaties gedaan in de buitenlandse vakbladen.

Wij kunnen het ons niet voorstellen dat een ''nieuwe kindertandarts'' zegt dat gaatjes gevuld worden met ozongas. Een pijnvrije tandheelkundige behandeling heeft geen relatie met de wijze van het behandelen, maar hangt af van het soort/diepte van het gaatje en een verdoving.

Wij volgen de ontwikkelingen van Non-Invasieve Restauratie op de voet en zijn daar ook zelf bij betrokken. Als er verder hierover berichten zijn zullen die ook op het juiste moment op dit forum worden geplaatst.
za, 09/18/2004 - 23:51 Permalink