gaatje in voortand?? zoontje van 2,5

Author:
JH
Posted:
wo, 04/18/2007 - 14:51
Toen ik gisteren de tandjes van mijn zoontje van 2,5 aan het poetsen was, viel mijn oog op een wit vlekje tussen de bovenste 2 voortanden.
(deze staan dicht op elkaar). Eromheen kijkt het wat doorzichtig/glazig.
Vandaag heb ik mijn tandarts gebeld en de assistente het verhaal voorgelegd. Zij vertelde dat het niet echt waarschijnlijk is dat het een gaatje is en dat het best kan gaan om een verkleuring van het tandglazuur. (hij heeft een aantal keer antibiotica gehad) Als het om een gaatje gaat zou het juist donker verkleuren en zou het pijn doen met zoet drinken, dat is niet het geval.

Toch ben ik er nog niet gerust op en wil graag u/jullie mening/advies vragen. En als het een gaatje is, hoe kan dat dan, sinds dat z'n eerste tandje door is poetsen we iedere dag!!

Ik heb een foto,maar ik weet niet hoe dat ik deze kan plaatsen..

Groetjes een ongeruste moeder

Irfan

Beste JH,

hetgeen u beschrijft, komt erg in de buurt van een carieslesie, een beginnend gaatje, waarschijnlijk beginnend aan een van de 2 voortanden, precies waar de tanden tegen elkaar staan. Wij noemen dit approximale caries. Het glazuur wordt steeds holler, vandaar dat de kleur ook veranderd. Als het daar goed wordt schoon gehouden, dan hoeft het geen gaatje te worden. U kunt daar het beste dagelijks een flossdraadje tussen halen, zodat de plaque die tussen de tanden zit, weg wordt gehaald. Een borstel komt daar niet zo snel tussen. Op de volgende controle kunt u de tandarts er even naar laten kijken.

Succes en groet Irfan
wo, 04/18/2007 - 15:02 Permalink
annetandarts

denk ook dat het wel een gaatje is. Het is onzin dat alle gaatjes pijn doen bij zoet, waar haalt die assistente die onzin vandaan?

Antibiotica veroorzaakte vroeger nog wel verkleuringen aan het glazuur, tegenwoordig echt niet meer. Is een hardnekkige fabel.

Ben het met Irfan eens: het beste is het om elke dag daar te flossen en goed te poetsen. En na het poetsen 's avonds alleen nog maar water, geen eten/drinken etc mee naar bed. Ook borstvoeding veroorzaakt gaatjes trouwens: misschien lang borstvoeding gegeven??
vr, 04/20/2007 - 18:00 Permalink
annetandarts

... een gaatje verkleurt pas donker als het er al heeeeel lang zit en dus lang te tijd heeft gehad om kleurstoffen uit de voeding in zich op te nemen (waardoor het donker verkleurt)
vr, 04/20/2007 - 18:01 Permalink
vV

Antibiotica veroorzaakte vroeger nog wel verkleuringen aan het glazuur, tegenwoordig echt niet meer. Is een hardnekkige fabel.
Is inderdaad niet de antibiotica, maar de manier van geven, voor kinderen in een fijne zoete siroop, anders slikken ze het niet, schijnt..

Als kinderen dus welke medicatie dan ook nodig hebben, verzoek de arts iets voor te schrijven wat in ieder geval niet in siroopvorm wordt ingegeven, tenzij de siroop bestaat uit zoetstof, niet uit suikers.
wo, 07/04/2007 - 08:15 Permalink
annetandarts

Wordt antibiotica dan nog verstrekt in siropen met suiker?? IK dacht dat dat ook niet meer zo was, alleen nog met zoetstof. Dat heb ik tijdens mijn opleiding geleerd: dat medicijnen voor kinderen alleen nog maar suikervrij worden geleverd en dat dat dus nooit de oorzaak kan zijn voor caries??

Mmm. Tell me more please!

En ja, in borstvoeding zit suiker en dat veroorzaakt gaatjes. De meeste kinderen krijgen pas tussen 6-12 maanden tanden en de meeste borstvoeding duurt volgens mij max 6 maanden, dus onder 'normale' omstandigheden veroorzaakt dit geen enkel probleem. Maar soms is dat toch de oorzaak: dus vroeg tanden en lang (en vooral vaak) borstvoeding kan gaatjes veroorzaken..

Anne
wo, 07/04/2007 - 22:51 Permalink