gaatje kindje 4,5 wel of niet behandelen?

Author:
tomaat
Posted:
vr, 03/23/2007 - 20:54
De tandarts vond bij mijn dochter van 4,5 een gaatje in de achterste kiesjes boven. Goed poetsen was het advies dat mijn man meekreeg.

Het is een melkkies, maar zou dit niet behandeld moeten worden?

Ook zijn bij haar boven van beide voortandjes stukjes glazuur afgebrokeld. Dat kan volgens de tandsarts ook geen kwaad. Klopt dat?
Irfan

Op de onderstaande link kunt u heel wat informatie van mij terugvinden over alternatieve behandelingswijzen van gaatjes.

http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?t=10129&highlight=

Verder zou het bij uw dochter een beginnend gaatje kunnen zijn, of misschien dat de tandarts het gaatje iets groter heeft gemaakt (NEXO) zodat het beter schoon te houden valt.

Aan u natuurlijk het advies om minimaal eens per dag zelf het gebit van uw kind te poetsen, om het goed schoon te houden.

Succes en groet Irfan
za, 03/24/2007 - 18:44 Permalink
mecánico para …

gaatjes in kauwvlakken hebben niets te doen met wel of niet poetsen. als ern een gaatjes zit hoor je dat te behandelen. punto final.
als de tandarts het een gaatje vindt en er niets aan doen wil moet je metje tandarts besprken wat er dan wel zinvol is. goed poetsen is onzin. Die kies moet nog 8 jaar mee en nu onbehandeld laten is gewoon wachten op problemen op 8 jarige leeftijd. Want dan is het groter, lastiger te vullen en is er meer kans op kiespijn.

Al di eomwegen van ART en NEXO zijn leuk voor de derde wereld, hier in nederland blijft 86% van de caries onbehandeld omdat de tandarts het ofwel niet ziet ofwel er niet aan durft.
Trek je conclusie.

(en na 17 jaar kindertandheelkunde durf ik dat best hardop te zeggen.....ook op de ACTA overigens). Supervised neglect is een probleem dat bij gaatjes in het kauwvlak erg vaak met allerlei onwetenschappelijke benaderingen wordt afgedaan.
En laat die 5 jarige nu net in een promotieonderzoek te boek staan als vaak onderbehandeld en vaak belast metklachten aan het gebit.
(J. Versloot 2007)

Maak eens fotos' tussen de keizen door, u zult statistisch nu al 60 porcent kans hebben op caries! Dat zijn fijne getallen nietwaar? (Roeters 1992)

effe linky voor als u mij niet geloven zou:
http://www.dentalplaza.nl/?p=ich&uli=AMGATE_7267_1_TICH_L513220424
za, 03/24/2007 - 20:26 Permalink
annetandarts

Ik ben het eens met mecanico. Goed poetsen blijft natuurlijk top prioriteit maar vul dat gaatje wel!! En maak foto's!!
Bovendien is het kind groot genoeg om de behandeling aan te kunnen. Wel te tijd voor nemen: uitleg geven, verdoven (alleen dan maak je de behandeling voorspelbaar, tenzij het een heel klein makkelijk te bereiken gaatje is, alleen dan verdoof ik niet), als het kan cofferdam erop liefst (een rubberen lapje): zo krijgt het kind geen water in zijn mond, geen vieze smaakjes, geen prikkels van buitenaf en de vulling wordt er beter van.
za, 04/14/2007 - 17:47 Permalink
annetandarts

Aan melkvoortanden die een beetje afbrokkelen doe ik niets. Behalve dan instructie geven ze goed te poetsen en eventuele scherpe randjes als ze last geven wat af te ronden. Kleine brokjes eraf komt veelal door slijtage (bijv door knarsetanden) en kan geen kwaad.
wo, 07/04/2007 - 22:43 Permalink
annetandarts

Gaatjes in voortanden worden meestal niet gevuld omdat deze vullingen vaak slecht blijven zitten en dus niet lang meegaan en omdat je er met poetsen goed bij kan. De tandarts kan de gaatjes in de voortanden wel wat meer vrijslijpen zodat ze makkelijker schoon te poetsen zijn. Verder zou ik er bij elke controle fluoride op smeren. Advies voor thuis: poetsen met volwassen tandpasta 2x/dag. Niet veel gebruiken, een erwtje is genoeg.

Als er tekenen komen van ontsteking bij de voortanden dan is eruit halen de enige juiste oplossing. Dan komt er bij een bultje boven de tand in de omslagplooi waar viezigheid uit kan komen. Of de tand verkleurt heel erg (bijv grijs), of gaat erg los zitten met rood tandvlees. En eruit halen natuurlijk met verdoving. Succes!
wo, 06/18/2008 - 22:15 Permalink