Fluoridegebit wel/niet

Author:
syl72
Posted:
wo, 05/06/2009 - 17:05
Hallo,
Mijn tandarts geeft nog wel fluoridegebitjes aan kinderen (vanaf 6 jaar), maar de tandarts van mijn dochter niet. In tandpasta zou genoeg moeten zitten, vandaar dat zij het niet doen. Waarom de een wel en de ander niet? Kwaad kan het toch niet?
Met vriendelijke groet, Sylvia
Lieneke

Alle kinderen boven de 6 fluoridehap geven, is maar goed voor 1 ding: de portomonnee van de tandarts!
Alleen als er aanleiding voor is (hoog cariesrisico) dan heeft dit nut. Nog veel beter is om een extra fluoride moment in te bouwen voor elke dag door bijvoorbeeld te spoelen met een fluoride-houdend spoelmiddel.
wo, 05/06/2009 - 17:36 Permalink
syl72

Haha; dan doet haar tandarts het wat betreft geld toch verkeerd :D ! Bedankt voor je snelle antwoord; ben gerustgesteld (want vond het zelf vroeger zo vies en tandenpoetsen mag ik zelfs niet lang doen bij haar omdat ze heel snel misselijk wordt en zag dit al helemaal niet zitten met haar). Haar tandarts gaf ons wel de tip om 's avonds niet te spoelen en na het poetsen 's avonds wat extra tandpasta op haar kiezen te smeren (mijn dochter heeft nl. pech met haar bovenste melkkiezen; stukken af door val en lang over gedaan met doorkomen, dus wrsl. daardoor zwak?) maar ik wil als het kan wel zo lang mogelijk dat ze erin blijven zitten. Zijn er fluoride-houdende spoelmiddelen met een beetje een milde smaak voor kinderen? Of wordt het dan teveel fluoride? Ik poets soms zelfs 3 keer per dag (helaas best kort omdat ze snel staat te kokhalzen) en smeer er 's avonds dan ook wat tandpasta op. Gelukkig zijn haar blijvende kiezen wel prima. Mag ik hierover ook nog 1 vraag stellen? Omdat ik best overbezorgd ben over haar gebit; heeft sealen nut (voor haar blijvende kiezen)? Haar tandarts zegt dat ze er prima uitzien (zonder diepe groeven etc) en vindt het niet nodig. Ik wil haar ook niet pesten met zo'n behandeling, maar is sealen niet iets wat eigenlijk voor iedereen aan te raden is?
do, 05/07/2009 - 11:50 Permalink
Lieneke

Ook voor sealen geldt dat je het enkel doet als hier reden toe is. Het kan echter geen kwaad; baat het niet, schaadt het niet. Je moet het ook niet zien als pesten. Vaak is juist sealen een hele goede methode om kinderen te wennen aan een tandheelkundige behandeling; het doet geen zeer.
De tip van niet spoelen na het poetsen is een hele goede.
Welk spoelmiddel jouw kind als 'lekker' beschoudt, dat is een kwestie van proberen. Wij geven regelmatig Act mee. Daar heb ik tot nu toe geen klachten over gehoord.
Pas wel op voor fluorose: dit zijn witte vlekken die op de tanden komen en er ook niet meer af gaan door een te veel aan fluoride...
do, 05/07/2009 - 13:07 Permalink