Fluor in Noorwegen?!?

Author:
sonmary
Posted:
vr, 08/19/2005 - 17:58
Vandaag heeft mijn zoontje (4 mnd) zijn eerste tandje gekregen!!!!

Aangezien ik dit nog niet had verwacht, heb ik me nog niet echt in het poetsen enzo gezet. Dus vandaag naar de winkel voor een tandenborstel. Tandpasta hadden we in NL gekocht (we wonen in Noorwegen), zendium peuterpasta.

Maar nu mijn vraag;
Het fluorgehalte in die pasta is 500, maar in de Noorse kinderpasta's 1100!!!! En ze krijgen hier ook tabletjes erbij!!

Waarom is dit verschil zo groot???
Ik heb de neiging om de NL-norm te volgen (blijf een NL-er he :smt002 ) Maar hoe onderbouw ik mijn keuze hier in NO???

Liefs uit Noorwegen, Sonmary (mv Isak 060405)
dj

In NL zit in pasta's voor kinderen ongeveer de helft van de fluoride (ongeveer 500) vergeleken met de pasta's voor volwassenen (1000 of iets meer). Hebben ze in Noorwegen niet iets als kinderpasta dan?
vr, 08/19/2005 - 18:39 Permalink
sonmary

Volwassen tandpasta heeft hier 1450 fluor.
De kinderpasta dus 1100!! Ruim het dubbele van het in NL, waar het dus 500 is.

In NL wordt het advies gegeven dat naast de pasta geen fluortabletjes gegeven hoeven worden. Maar hier in NO wordt het advies dus gegeven om naast de kinderpasta (met het hoge fluorgehalte) ook nog tabletjes te geven!!!

Sonmary
vr, 08/19/2005 - 19:42 Permalink
Geke

Het is in ieder geval erg belangrijk dat kinderen tijdens de ontwikkeling van melktanden, maar vooral van volwassentanden niet teveel fluoride krijgen. De vorming van de blijvende tanden begint al heel vroeg bij een klein kind. Als een kind tijdens deze ontwikkeling teveel fluoride krijgt, kan er fluorose in het blijvende gebit ontstaan, dat zijn bij een lichte aantasting wittige vlekken op de blijvende tanden.
http://www.tandarts.nl/images/fluoride/fluorose.jpg
Bij zwaardere aantasting kunnen deze vlekken bruinig zijn. De structuur van het glazuur kan dan ook aangetast zijn, deze kan kleine putjes bevatten en ruw zijn. Zoals in dit plaatje te zien is:
http://www.zhkplus.de/jpg/TEST.jpg

Hier kun je er meer informatie over vinden:
http://www.tandarts.nl/html/fluoride/fluorose.php
Hier kun je het nederlandse fluoridebasisadvies terugvinden:
http://www.tandarts.nl/html/fluoride/advies.php

Als je goed poetst zijn extra aanvullende fluoridetabletjes helemaal niet nodig, helemaal nog niet als hij nog maar 1 tandje heeft.

Ik hoop dat je wat aan deze informatie hebt, mochten er nog onduidelijkheden zijn kun je het altijd laten weten.

:smt006 Geke
vr, 08/19/2005 - 19:50 Permalink
dj

Ik kom er nog op terug (of ze moeten me echt alle gras wegmaaien) .

edit: ah Geke was me voor.. maar al het gras is nog niet weg, alhoewel ik zag dat ik weer niet goed gelezen had :oops:.
vr, 08/19/2005 - 19:59 Permalink
sonmary

Ok, dus geen fluor in het drinkwater. Mmm, wat raar dan dat de adviezen zoveel verschillen!!!

Ik neig toch meer naar het NL advies, want hier krijgen ze wel heel veel fluor vind ik.

Zal toch eens een NO tandarts vragen......

Groetjes Sonmary
za, 08/20/2005 - 20:28 Permalink
carabelli

Nederland heeft inderdaad geen fluoride in het drinkwater...we hebben het Tiel-Culemborg onderzoek gehad, waarbij werd gefluorideerd tot 1 ppm. Later is men dit in amsterdam in de praktijk gaan toepassen, waarna het fluorideringsarrest I en II is uitgesproken waarbij werd gesteld dat fluoride geen de waterkwaliteit verbeterende toevoeging was en dus niet op die grond toegevoegd mocht worden. Later is hier nooit meer op teruggekomen helaas, want het Tiel-Culemborg experiment gaf duidelijk aan dat er minder gaatjes waren in het gefluorideerde deel van het onderzoek.

Fluoride in tabletvorm heeft in NL afgedaan voor zover ik weet omdat de gedachtengang dat fluoride dan al ingebouwd zou worden tijdens de vorming van de tanden niet zo betrouwbaar plaatsvond als men had verwacht. Verder bleek dat er wel veel meer fluoride in de botten werden ingebouwd, botten worden hier 'sterker' van, maar ook brozer (dwz minder flexibel, waardoor sneller breuk geinduceerd wordt), waardoor de kans op botbreuken toe zou kunnen nemen. Verder is er het risico op fluorose, bij overmatig gebruik van fluoridetabletjes, mede ook omdat niet goed voorspeld kon worden hoeveel fluoride dan ingebouwd zou worden bij een gegeven dosis fluoride
De werking van de fluoridetabletjes is dan ook vooral het loslaten van fluoride in de mondholte, waarna het ingebouwd kon worden in het tandglazuur, maar die toepassing wordt ook heel makkelijk bereikt door fluoride tandpasta te gebruiken. Uiteindelijk is het dus een beetje uit de gratie geraakt omdat het nut de risico's niet helemaal waard waren ten opzichte van het goed gebruiken van floride tandpasta.

Overigens is men er achter gekomen dat het gefluorideerd zijn van tanden en kiezen weinig invloed heeft op de cariesincidentie, dit heeft men getest door in haaientanden (die volledig uit gefluorideerd glazuur bestaan) en gewone (niet gefluorideerde) tanden en kiezen gaatjes te laten ontstaan. Het resultaat was dat in beide soorten elementen even snel gaatjes ontstonden. Het effect van fluoride moet dan ook gezocht worden in het feit dat het in de mondholte aanwezig is zodat het bij ontkalkingen makkelijk neer kan slaan en niet zozeer het al in het element aanwezig zijn zodat ontkalking wordt tegengegaan.

De reden dat er in nederland veel minder fluoride in peutertandpasta zit is dat kinderen de tandpasta wel eens willen doorslikken, omdat ze het lekker vinden of dat er op andere manieren fluoride wordt ingeslikt tijdens het poetsen, de risico's (misselijkheid, braken) blijven derhalve beperkt en toch kan het fluoride zijn werk doen.
za, 08/20/2005 - 21:45 Permalink
Lieneke

Hier in Nederland zit er vaak ook fluoride in het drinkwater. Misschien dat dit in Noorwegen niet is en dit ter compensatie is gedaan?
In Noorwegen wordt toch ook veel verse vis gegeten? Hier zit ook fluoride in.
Ik persoonlijk zou dit even navragen bij een Noorse tandarts. Misschien is er een reden voor?


Nou door bovenstaande kan je een streep zetten!
Ik heb het nog even nagekeken en zie hier het resultaat:

Drinkwaterfluoridering is in Nederland nooit ingevoerd. Een aantal uitspraken van de Hoge Raad uit de jaren zeventig maakte het onmogelijk om dit in te voeren. Het hoofdargument was de vrijheid voor de Nederlander om te kunnen kiezen tussen drinkwater met of zonder fluoride, dit maakte het invoeren hiervan praktisch onmogelijk.
Gelukkig was fluoride inmiddels verkrijgbaar in bijna alle tandpasta, zodat de gebitsgezondheid van de Nederlander de afgelopen decennia spectaculair kon verbeteren

bron



Maja, je bericht werd gequoot door een spreker op het congres van Ned Ver v Kindertandheelkunde!
zo, 10/09/2011 - 14:51 Permalink
Basset

Is tandpasta, zelfs in kindervorm, op de leeftijd van 4 maanden wel zonder risico ? Zou wel bij mijn eigen kind proberen te poetsen maar op die leeftijd zou ik geen tandpasta gebruiken. Waar zijn de garanties dat ingeslikte tandpasta op deze leeftijd geen medische problemen kan geven zoals diaree?
zo, 10/09/2011 - 16:29 Permalink