extra tanden

Author:
kaatje72
Posted:
zo, 08/04/2013 - 11:31
Mijn dochtertje is toen ze 2 was op haar tandjes gevallen. Daar zijn toen achter haar nieuwe tanden 2 extra tanden aangemaakt. Deze extra tanden zijn een half jaar geleden dmv een flapoperatie verwijderd en haar eigen voortanden zijn lager terug geplaatst omdat ze nog steeds niet doorwaren. Ze is nu 10 jaar en mijn vraag is eigenlijk hoe lang duurt het voordat deze voortanden gaan groeien?
Ortholimburg

Dat er door het trauma 2 extra-tanden ontstaan zijn, lijkt me erg onwaarschijnlijk. Meestal gaat het dan om surnumeraire elementen, dit zijn aangeboren overtollige tanden.
Tanden die nog niet zijn doorgebroken lager plaatsen wordt ook eigenlijk normaal niet gedaan,omdat het risico om de tandkiemen te beschadigen veel te groot is. Het is bovendien nutteloos. Vrijleggen van de tanden (het tandvlees dat erover heen zit weghalen) gebeurt wel, om het doorbreken te vergemakkelijken. Als de tanden niet uitgroeien zijn er 2 mogelijkheden: een ankylose ( tanden zijn vergroeid met het bot) of een dilaceratie, tandkiem is beschadigd door het vroegere trauma. Dit kan gebeuren bij een intrusieve luxatie ,d.i. als de melktanden vroeger door de val het bot in werden gedrukt en zo de tandkiemen beschadigden .Die kans is op 2 jaar eerder klein omdat de kiemen van de definitieve tanden dan nog diep in het bot zitten.
zo, 08/04/2013 - 13:08 Permalink
kaatje72

[attachment=0]Screenshot_2013-08-04-18-11-30.png[/attachment]Dat is wat de kaakchirurg ons verteld heeft. Haar voortanden konden niet nog lager geplaatst worden omdat de wortels nog niet lang genoeg waren. Bijgaand de foto van de xtra tanden die zijn weggehaald. Haar melktandje ligt er naast ter vergelijking. Deze zouden zijn ontstaan na een trauma in de mond. Het tandvlees is losgeweest vanaf haar gehemelte net achter de tanden tot onder haar neus. Tot daar waar je de bovenlip terug kan klappen. Was een operatie van een uur. Maar aangezien nu na een half jaar haar voortanden nog niet door zijn vroegen wij ons af wanneer ze dan gaan groeien. Ze is nu 10 en heeft nog steeds geen voortanden.
Attach
zo, 08/04/2013 - 18:23 Permalink
Ortholimburg

Sorry maar overtollige tanden ontstaan niet door een val, dit is onzin. Ze kunnen wél al aangelegd zijn, dit komt wel vaker voor. Als de nieuwe tanden klaarzitten maar na pakweg een half jaar nog niet verder uitgroeien moet er nagekeken worden wat hiervan de oorzaak is. Kan niet van achter de computer worden beoordeeld.
ma, 08/05/2013 - 10:32 Permalink