eruptiecyste?

Author:
ettina
Posted:
wo, 07/15/2009 - 09:35
Mijn zoon van 8 heeft een grote blauwe glazige bobbel op de plek waar zijn rechter voortand moet doorkomen. Zij kies kwam ook al op deze wijze door. Blijkt zeldzaam te zijn..Iemand advies of ervaring hiermee. Heb er een foto van gemaakt.
Ettina
Attach
Illuminus

Dat is idd een eruptiecyste, komt wel vaker voor bij kinderen die tanden en kiezen wisselen.
Het ontstaat waarschijnlijk door een bloeding in het follikelweefsel (het follikel is het 'zakje' waar de tand of kies in groeit), vandaar de blauwgekleurde zwelling.

Het hoeft niet behandeld te worden, het zal verdwijnen als de tand doorbreekt.

Met vriendelijke groet
wo, 07/15/2009 - 11:42 Permalink
ettina

Ben blij voor hem dat het niet ernstig is.. dacht aan zoiets als opensnijden of zo! Was er bang voor.. Laat het dan maar gewoon spectaculair zijn haha.. :o Bedankt voor je advies.
Ettina
do, 07/16/2009 - 17:51 Permalink
ettina

Het is nu al een tijdje geleden maar de cyste is nadat hij wegtrok weer terug gekomen. Hij loopt er nu al zeker 15 maanden mee. Nu heb ik een afspraak met de kaakchirurg maandag want de tand komt niet door! Wij maar vooral hij heeft er schoon genoeg van omdat het ook pijn doet bij zijn hoektand die door komt. De tandarts wilde niks doen. Maar een second opinion van een andere tandarts was het tegenover gestelde. Nu de kaakchirurg afwachten. Ik denk een klein sneetje...
do, 01/28/2010 - 10:52 Permalink
paulav

Hier ook zo'n geval.
Mijn dochter heeft 1 jaar (echt een vol jaar) zonder haar 2 grote snijtanden gelopen. De ene bobbel zag er normaal uit, de andere is zo af en toe helemaal blauw. De ene die niet blauw werd is inmiddels doorgekomen. De andere nog steeds niet. Ben er al een paar keer mee bij de tandarts geweest. Uiteraard voor de gewone controle maar ook al 2 keer extra. Dat blauwe leek mij namelijk niet normaal. Afgelopen november waren we op controle. "Als de tand over 2 maanden nog niet door is moet u terugkomen". Zo gezegd zo gedaan. 3 maanden later (al een maand extra genomen om niet de overbezorgde moeder uit te willen hangen) weer terug. Maar de tandarts deed niks. Maakte geen sneetje, geen foto. Niks. Ik vroeg me af waarom ik dan in godsnaam terug had moeten komen als ie toch niks deed.
Hij vond het er wel bijzonder uitzien. Maar de enige tip die ik iedere keer krijg is dat mijn dochter die plek flink moet poetsen en ook op iets hards moet bijten (een potlood op die plek doen en daar dan hard op bijten. Maar dat doet uiteraard pijn dus een kind van 8 is hier niet gelukkig mee.
Ik weet het nu even niet meer. Heeft dit harde bijten op die plek en het harde tandenpoetsen uberhaupt wel zin??
Ik lees elders op deze site dat er op een plek waar de tand door het vlees zou moeten komen lidtekenweefsel zit en dus extra hard is. Dan maak je met veel poetsen toch alleen maar harder?
VOlgens mij creeer je er een soort "eeltplek" mee met al dat gepoets.

Helpen doet het in ieder geval niet.
vraag 1: heeft dit harde poetsen en bijten op een potlood wel zin?
vraag 2: Hoelang moet ik nog wachten tot de tandarts wel iets gaat doen of komt dit vanzelf goed?? (Melktand is nu 14 maanden geleden uitgevallen)

Alvast bedankt,
Paula
di, 03/16/2010 - 16:55 Permalink
ettina

Beste Paula,

Ik ben van ellende naar de huisarts gegaan en zij heeft mij een telefoonnummer gegeven van de kaakchirug. Afgesproken werd met de huisarts dat ik eerst met de kaakchirurg zou overleggen en als zij mijn zoon wilden zien kon ik direct een verwijsbrief van de huisarts krijgen. De kaakchirug heeft hem gezien en ook weer hetzelfde verhaal, even een maandje afwachten want de tand was er toch al bijna?..Na een maand was de tand er natuurlijk niet en meteen hebben wij een afspraak gemaakt om de tand te "halen". Mijn zoon werd erg ongelukkig van alle opmerkingen hierover dus hij was blij dat het eindelijk ging gebeuren.
De behandeling was een week geleden... Let wel ..het is een vervelende ingreep en heeft niks te maken met een simpel sneetje. Het tandvlees moest verdoofd worden met een fikse spuit (zij verstopte hem wel..maar hij zag hem toch en toen schrok hij zich kapot!) en dat was, ondanks dat hij het zelf zo graag wilde, niet echt fijn. Maar hij was super dapper! Daarna moest hij naar een andere kamer en daar werd de tand te voorschijn getoverd. Super! Prima hulp gehad tijdens de ingreep, hij werd er heel erg goed begeleid. Mijn advies is ..ga naar de kaakchirurg! Hij is nu zo trots..na een kadootje natuurlijk..alleen vond hij zijn tand toch nog het grootste kado..lief hé. Dus was het de ingreep waard!
Heel veel succes.....ik hoor graag van je hoe het afgelopen is.
wo, 03/17/2010 - 09:41 Permalink