Electrisch poetsen of met de hand?

Author:
mkaptijn
Posted:
di, 03/15/2005 - 18:53
Hallo,

Ik woon in Madrid en de tandarts hier zegt dat mijn kinderen, 10 en 12, hun tanden met de gewone tandenborstel moeten poetsen. Dus niet met de electrische. De opgegeven reden: kindertanden zijn anders dan tanden van volwassenen.

Ik twijfel aan het advies van de tandarts, vandaar dit bericht. Wie kan mij adviseren en met feiten informeren over de beste manier van poetsen voor mijn kids?

Vast hartelijk dank.

Marcel Kaptijn
Madrid
de digitale tandarts

Uit onderzoek is gebleken dat indien electrisch poetsen op de juiste manier wordt aangeleerd het significant beter poetste dan handtandenborstels. Naar ik weet waren kinderen hiervoor geen uitzondering.

Bedenk echter wel dat hier om zeer uitvoerig opgezette onderzoeken gaat, waarbij het de vraag is of zonder de uitgebreide instructie een electrische tandenborstel wel veel effectiever is. Een electrische tandenborstel vraagt om een andere manier van poetsen en vergt over het algemeen ook meer tijd en indien uw kinderen op dit moment al goed poetsen met een handtandenborstel dan zou het misschien niet nuttig zijn om een electrische tandenborstel te kopen.

Vergeet niet dat ook middelen om tussen de tanden en kiezen schoon te maken, zoals tandenstokers en/of floss, heel belangrijk zijn. Uit eigen ervaring zie ik dat het daar bij pubers vaak aanschort. Misschien zou het dus verstandiger zijn om daar extra energie of geld (poetsinstructie door mondhygienist) in te steken.

Met vriendelijke groet.
di, 03/15/2005 - 21:34 Permalink
mkaptijn

Hartelijk dank voor uw snelle antwoord. Mijn kinderen hebben inderdaad al poetsinstructies gekregen van een mondhygiëniste. Veel nadruk werd daarbij gelegd op het, met een draaiende polsbeweging, naar beneden (boventanden) cq het naar boven (ondertanden) wegpoetsen van het vuil en de aanslag. Op zich denk ik dat mijn kinderen hun tanden hiermee goed schoon krijgen, maar ik zal het toch eens wat vaker controleren. Ook flossen is iets waar ik bij hen tot nu toe te weinig aandacht aan heb besteed.

U schrijft dat electrisch poetsen een andere techniek vereist. Waar zou ik een uitleg van deze techniek kunnen vinden? Ook voor mijzelf nuttig natuurlijk, want zelf poets ik electrisch.

Mvg,
Marcel Kaptijn
wo, 03/16/2005 - 09:17 Permalink