Eerste tandjes (Lipband/richel)

Author:
Yakje
Posted:
wo, 09/28/2005 - 21:19
Hallo,

Het is mij altijd al opgevallen dat er bij mijn zoontje (nu 10 maanden) een vreemde richel over zijn tandvlees/gehemelte loopt. Deze richel loopt in de lijn van het lipbandje maar ik heb niet het idee dat dit een verlenging van het lipbandje zelf is. De consultatie arts verteld mij dat dit een spleet tussen zijn voortanden zal veroorzaken. Deze richel zou, volgens deze arts, in het ziekenhuis kunnen worden weggewerkt nadat mijn zoontje is gaan wisselen. Mijn vraag is of dit klopt en hoe dit te werk gaat? En waarom het niet eerder kan, bijvoorbeeld nu voordat de eerste boventanden doorkomen?

In tegenstelling tot mijn andere kinderen, die respectievelijk met 9 en 17 (ja, zeventien) maanden hun eerste tanden kregen, kreeg mijn jongste zoontje vroeg zijn eerste twee ondertanden. Hij was toen 7 maanden. Alleen de boventanden lijken nu wel erg lang op zich te laten wachten. Ze zijn al een geruime tijd flink aan het wringen en ik vroeg me af of deze door die richel niet goed kunnen doorkomen?

Groet,

Yakje
carabelli

De natuur is soms grillig dus antomische structuren kunnen bij sommige kinderen er anders (dikker, groter of juist kleiner) uit zien dan normaal. Ik kan uit uw beschrijving niet helemaal opmaken waar u op doelt, misschien is de papilla incisivum bij uw kindje al redelijk dik aanwezig.

Overigens zou ik me nog geen zorgen maken dat er een spleetje tussen de tanden blijft zitten, voor het melkgebit dat gaat komen is dat nl. normaal en als de situatie in die periode abnormaal is zal de tandarts dat zeker opmerken.
vr, 09/30/2005 - 17:58 Permalink