een torpedotandje??

Author:
enja
Posted:
ma, 03/21/2005 - 19:54
Hoi

Ik heb een vraagje..... mijn zoontje krijgt een tandje..... is aan het wisselen, maar het tandje komt vanuit zijn gehemelte, precies in het midden. Mijn nicht heeft dat vroeger ook gehad en ze noemde het toen een torpedotandje. Nu wil ik er info over zoeken maar ik krijg niks gevonden.
Het tandje heeft ook geen gewone vorm, maar is breed boven, loopt smal toe naar het midden en dan weer breed onderaan. Het lijkt wel op )(.
Heeft iemand onfo voor me?

groetjes enjali
Roxanne

Het wil wel eens voorkomen dat hoektanden in het gehemelte doorkomen, en die kan met een beugel verplaatst worden.

Is het misschien niet verstandig om naar de tandarts te bellen, en met hem verder te bespreken hoe en wat?

Groetjes Roxanne
di, 03/22/2005 - 17:48 Permalink
enja

hoi Roxanne

Natuurlijk heb ik al contact gezoncht met de tandarts en huisarts. Echter voor de tandarts moet ik wachten tot midden april, omdat er niet eerder plek was en de huisarts.... tja die had geen idee.
Mogelijkheid om het met een beugel op te lossen is er niet, omdat het tandje echt in het midden van het gehemelte doorkomt.... en qua vorm is het ook echt geen tand die een naam heeft.

Groetjes
wo, 03/23/2005 - 19:37 Permalink
Roxanne

Wat heeft de tandarts voorgesteld om te gaan doen dan?

Bij ons op de opleiding is geleerd dat het wel kon dus ik zou niet weten hoe of wat dan...


Groetjes Roxanne
do, 03/24/2005 - 19:15 Permalink
prondel

Als het een boventallig element is, dus een extraatje van moeder natuur, dan heet het een mesiodens. Dat zijn in principe tandjes die je eruit haalt als ze verder zijn doorgebroken. Dit omdat je er vaak op dicht gaat bijten, eenspleetje van tussen je voortanden kan houden en ze mogelijk nieuwe doorbrkende tanden in de weg kunnenn staan. Weg halen heeft geen haast, orthodontisch verplaatsen gen enkele nut omdat je het als een extraatje hebt. Het moet wel weggehaald zijn als de hoektanden gaan wisselen, dan zit ie de goede plek van de snijtanden in de weg.

succes
za, 03/26/2005 - 10:37 Permalink
enja

Hoi

Ik heb op internet gezocht naar mesiodens, maar dan vind ik alleen voorbeelden van tandjes die dichtbij de kaak lijn doorkomen. Maar dus niets precies midden in het gehemelte......
Maandag maar weer terug naar de huisarts (op vraag van huisarts zelf) en dan maar kijken wat nu.
Helaas heeft onze tandarts ook niet even tussendoor tijd om te kijken. Geloof dat ie er liever de tijd voor neemt.


Enja
vr, 04/01/2005 - 13:07 Permalink
Lieneke

http://images.pennnet.com/articles/rdh/cap/cap_166888.jpg

Hier een voorbeeld van een mesiodens op een rontgenfoto. De tand ligt overdwars in de kaak. Ik heb het zelf ook gehad; ook tussen 2 voortanden in.
vr, 04/01/2005 - 13:44 Permalink