Early Childhood Caries - restauratie/behandeladvies

Author:
Mynydd
Posted:
do, 09/30/2010 - 11:45
Hallo,

Ik hoop dat jullie mij advies kunnen geven of geruststellen! Ik ben afgelopen dinsdag naar een kindertandarts geweest, en mijn dochtertje is nu ingeboekt voor een behandeling komende woensdag onder narcose, met een kinderanesthesist komend van een kinderziekenhuis. De kost is vrij hoog, vooral nu ik een Nederlandse prijslijst heb gezien. De kost van de behandeling alleen is 2500 euro, het consult was 150 euro. Voor de duidelijkheid, ik woon in het buitenland maar zou overwegen om naar Nederland te komen, maar volgens de tandarts is er haast bij.

De case: dochter is in augustus 2 geworden. Haar voortandjes kleurde bruin/bruine aanslag toen ze nog geen jaar was. Er is hier fluoride in het water, dus tandenpoetsen was 2 keer per dag (al deed mijn man het blijkbaar s'morgens soms niet ivm haast) met gewoon water, pas na 2 jaar fluoride is het advies hier. Ik moet zeggen dat ik dit advies in de wind heb geslagen toen het erger werd en fluoride heb gebruikt meerder keren per week. Ik ben al gelijk naar de lokale gezondheidskliniek gegaan daar gewone tandartsen geen kinderen willen zien, en eerste bezoek is bij de schooltandarts normaal gesproken. Ik was verteld bij de tandarts voor kinderen daar dat ze er niets aan konden doen, enige oplossing tanden poetsen en geen sap en dergelijke, wat we al deden. Ze heeft nooit een fles gehad, en nadat ze 10 maanden was heb ik zoveel mogelijk borstvoeding beperkt gedurende de nacht. Pas als het erger werd zouden ze haar naar een dentistry hospital verwijzen en dan tanden trekken onder narcose.
Ik heb zoveel mogelijk geprobeerd om haar tanden te laten remineraliseren voordat ze al een jaar was, na iedere eetbeurt haar voortanden schoonvegen met een gaasje met drinkwater( dus fluoridebevattend) en dergelijke. Geen snoep, sap, cake, koekjes, maar wel fruit, maar pas na het avondeten. Helaas ging ze naar een kinderoppas, en ik vermoed dat ze daar veel slecht eten kreeg tegen mijn advies in. Ze gaat nu dus naar een creche, eetmenus zijn hier vrij ongezond, maar ik heb een goede kunnen vinden en ik heb instructies nu gegeven dat ze geen gedroogd fruit mag zoals rozijnen. Eetmomenten in de creche zijn erg vaak (6) en dan eet ze thuis ook nog, maar ik kan natuurlijk niet andere kinderen laten eten en haar niet. De creche probeert zoveel mogelijk te doen wat ik doe, schoondeppen met een gaasje.
Ondanks al mijn voorzorgen zag ik dat met name de tanden naast de 2 voortanden erg slecht werden. De kindertandarts (prive) dacht eerst dat het niet zo erg was, al liet ze me zien dat sommige kiezen ook aangetast waren (bruin in de groeven) tot mijn grote schrik. Ze vertelde me dat kiezen niet goed kunnen remineraliseren, dus fluoridebehandeling helpt niet. Foto's zijn gemaakt van haar voortanden. De 2 grote voortanden zouden niet in een slechte staat zijn, en kan remineraliseren, maar die tanden daarnaast (sorry, weet niet hoe ze heten, hoektanden?) zijn gaten in, en het heeft zich opgegeten naar de wortel. Dus pulpal? behandeling, wat een soort wortelkanaalbehandeling zou zijn, de tanden zou ze vullen, en fissures of een of andere overkapping over de aangetaste kiezen. Ik las hier nu al net dat Argon-laser beter zou zijn? Ze wordt dus volgende week onder narcose behandeld. Ik ben hier erg bang voor, daar ik als kind problemen kreeg met de narcose op 4-jarige leeftijd en het bijna niet overleefde.
Mijn dochter heeft veel agressieve Streptococcus Manus in haar speeksel en nog andere bacterien, en slaapt met open mond wat natuurlijk ook niet goed is. Ik heb ingestemd met de behandeling daar ik koste wat kost schade aan haar volwassengebit wil voorkomen daar ik veel problemen heb gehad. Ik lees echter bedroevende resultaten met de uitkomsten van dergelijke behandelingen, wat waarschijnlijk te maken heeft dat ouders te relaxt worden na behandeling? Ik ben bang dat het nog erger wordt, daar ik de schade niet zelf tot stilstand heb kunnen laten brengen. Daarom denk ik dat het goed is dat ze is ingeboekt, maar ik zou graag advies willen horen. Er zijn weinig kindertandartsen hier dus kan niet makkelijk een 2nd opinion krijgen, er zijn ook nog eens lange wachtlijsten. Het publieke systeem behandelt alleen door trekken. De tandarts heeft haar peadiatrische registratie in de VS behaald, dus misschien is ze meer pro-behandeling dan andere tandartsen?

Mijn excuses voor het lange verhaal!!!
Lieneke

Inderdaad een lang verhaal en wat een triest verhaal! Mag ik weten in welk land u zich bevindt?
De Streptococces Mutans is geen enge bacterie; iedereen heeft deze verhoogd aanwezig bij gaatjes.
Het enige advies wat ik kan geven, is dat u gaat praten met de school. Zoveel eetmomenten vind ik echt vreemd. Ik denk ook best dat u uw kind kunt uitleggen dat ze minder vaak mag eten. U moet de afweging maken: Wat is zieliger? Gaatjes of minder vaak eten terwijl de klasgenootjes dit wel doen...
Wat u doet met goed poetsen met fluoridetandpasta is prima. Dat is echt de basis om gaatjes te voorkomen. Hoe oud is ze inmiddels? Poetst ze al met volwassenentandpasta?
do, 09/30/2010 - 12:13 Permalink
Mynydd

Sorry, ben ik toch dat vergeten om haar leeftijd te plaatsen! Ze is nog maar 2! Sinds augustus. Daarom wil ik er wel wat aan laten doen. Ik zit een beetje met mijn handen in het haar daar ik alle voorzorgsmaatregelen altijd in acht heb genomen en het toch zover kan komen.
Alle creches in mijn buurt geven zo vaak te eten, dus het is vrij standaard denk ik. Deze geeft in ieder geval geen koekjes, sap, kruimelappeltaarten, Danone, chips en dergelijke. Ook vraagt ze blijkbaar om 3-4 porties. Voor mij is dat een teken dat ze te weinig geven per keer, ik heb liever dat ze 1 of 2 keer daar eet en grote porties krijgt. Ze is overigens hongerig als ik haar ophaal, en moet haar vaak kaas ofzo geven voordat we zelf gaan eten. Dus we zitten wel over de 7 eetmomenten door de creche. In het weekend is het 4. Ze is echt hongerig s'avonds en smeekt om eten dus ik kan haar avondeten niet weigeren. Ik heb overwogen om de creche te vragen of ze haar geen snacks geven, (snacks is dingen als fruit, scones,volle yoghurt), maar ze is nog maar net 2 en ik denk niet dat ze het begrijpt!

Om je vraag te beantwoorden, Ik woon in Ierland.
Denk je dat het verstandig is om zulke grote ingrepen te laten doen bij haar? Ik weet het antwoord eigenlijk zelf al, de gevolgen van ECC kan vrij ernstig zijn, ook op de volwassen tanden.
do, 09/30/2010 - 12:37 Permalink
Lieneke

Oh ze is pas 2....ja, dan wordt het lastig. Zijn er niet meer ouders die vinden dat er te vaak eten wordt aangereikt? Dan kunnen jullie misschien gezamenlijk met de creche in gesprek gaan?
Natuurlijk is het niet de bedoeling dat ze geen avondeten krijgt. Dat heeft ze juist nodig!

De ingreep lijkt me echt nodig. Anders krijgt ze echt kiespijn, als ze dat al niet heeft...Daardoor kan ze zich minder goed gaan ontwikkelen...
do, 09/30/2010 - 13:45 Permalink
Mynydd

Lieneke, bedankt voor je snelle reactie en advies! Echt top.

Ze krijgt warm eten tussen de middag in de creche. Ik ga het aankaarten bij de volgende ouderavond. Ik neem aan dat gehele narcose echt noodzakelijk is op deze leeftijd? Ze was namelijk heel erg goed bij de tandarts, mond wijd open, maar ze gaf aan 2,5 uur werk dus dat is ook echt te lang.

Ik las trouwens hier op het forum een tip over zwarte thee na eetmomenten omdat het basisch is. Is de caffeine niet slecht voor kinderen? We kunnen natuurlijk ook proberen om te spoelen. Hier doen we altijd melk in de thee, en ik heb ook wel eens gehoord dat juist het melk in de thee gele aanslag voorkomt. Zou ik dus thee met melk kunnen geven of laten spoelen, of is de lactose/melksuiker dan weer in het spel en dus een afrader?

De tandarts gaf het advies om na het tandenpoetsen een klein beetje Sensodyne Pronamel mondwater (volgens mij niet in NL onder die naam, maar dus gewoon mondwater zonder alcohol met ingredienten wat een speciale werking zou hebben op tanderosie) op de tandenborstel te doen en weer te poetsen. Dat is vast ook een goed plan.
do, 09/30/2010 - 14:03 Permalink
Lieneke

Of gehele narcose nodig is, is moeilijk te bepalen vanaf hier. Ik heb zelf nog nooit een 2-jarige behandeld, wel 4-jarigen. Maar als ik het even met mijn dochter (2,5) vergelijk, dan zou ik ook voor narcose gaan als er zoveel aan de hand is. De co-operatie is maar beperkt op deze leeftijd. Even controle doen is vergeleken met een behandeling een makkie. Bovendien is het risico op trauma minder groot; je weet bij narcose in elk geval zeker dat niks zeer gaat doen en dat ze straks niet bang wordt voor de tandarts.

Thee en melk is prima. Thee kan wat aanslag geven, maar dat kan geen kwaad. De melksuiker kan haast geen kwaad. Na de maaltijden wat melk drinken is een goed idee.

Dat laatste is prima. Zorg er wel voor dat niet alles wordt ingeslikt!
do, 09/30/2010 - 14:20 Permalink