Dochter van 8 krijgt straks niet alle tanden of kiezen

Author:
thea1967
Posted:
zo, 05/03/2009 - 14:36
Mijn oudste dochter Isabel (net 8 geworden) was vorige week voor controle naar de tandarts. Alles ziet er prima uit dus geen zorgen.

Er is voor de eerste keer een rontgenfoto bij haar gemaakt en wel eentje waar haar hele hoofd op staat. Ze kreeg geen plaatjes in d'r mond maar moest bij een soort van bord staan met haar armen daaromheen en toen draaide dat fotoding om haar hoofd en daar kwam geluid uit. (Ik mocht zelf die kamer niet in dus heb het van haar gehoord).

Uit die foto blijkt dat er 2 tanden of kiezen nooit door zullen komen. Er missen 2 tanden of kiezen in haar kaak....

Nu moet ze rond 10 jaar naar de orthodontist en die moet dan gaan kijken hoe dit opgelost kan/moet worden. De TA kan daar nu nog niks van zeggen, want het gebit moet eerst verder groeien en gewisseld zijn om te kijken wat de tanden en kiezen die wel in de kaak zitten gaan doen.

Mijn vraag is nu: komt dit vaker voor en hoe zal het te zijner tijd op te lossen zijn met een beugel?

Hartelijk dank voor jullie reacties.

Groetjes,
Thea
Groningen

De gemaakte foto is een OPG; idd een mooi overzicht van alle tanden en kiezen.
Het komt vaker voor dat er 2 tanden of kiezen niet aangelegd zijn, dit heet met een mooi woord agenesie.
Afhankelijk van wat er mist (voortanden of kiezen), wordt er met de tandarts en orthodotist een plan opgesteld om het netjs te krijgen. Dit kan door een beugel als het om missende kiezen gaat, of door ruimte te maken voor implantaten als het om voortanden gaat... De ortho kan je er tzt alles over vertellen.
zo, 05/03/2009 - 15:32 Permalink
thea1967

Dank voor uw snelle en duidelijke reactie. Het gaat niet om voortanden, maar om tanden of kiezen, dat kon de tandarts in dit stadium nog niet goed zien.

Is de leeftijd van 10 jaar een goed moment om er met een orthodontist naar te kijken of is dat te laat (of wellicht te vroeg)? Isabel was laat met tanden krijgen vinden wij (met haar 1e verjaardag had ze net 2 tandjes) en ook niet al te snel met wisselen.
zo, 05/03/2009 - 16:26 Permalink
Groningen

Ook het moment van naar de orthodontist gaan, is afh van welke kiezen er missen. Vaak zijn het de de 2e premolaren, dit zijn de 2e kleine kiezen, achter de hoektanden. Afhankelijk van wat de behandeling gaat worden, moet het moment van doorverwijzen gekozen worden.

De orthodontist kan ervoor kiezen, om de missende kiezen te laten missen, en de rest van de kiezen netjes aan te sluiten. Dan zou 10 jaar een mooie leeftijd kunnen zijn, afh van het wissel-stadium.
Een andere optie is om de missende kiezen te vervangen door bijv een implantaat (dit is mede afhankelijk van de rest van de tanden en kiezen, en de beschikbare ruimte). Dan moet de ruimte die nodig is voor de implantaten vrijgehouden worden. Of je probeert de melkkiezen, die nu waarschijnlijk niet spontaan wisselen, zo lang mogelijk te behouden. Je tandarts kan je vaak prima adviseren wat de juiste leeftijd is.
zo, 05/03/2009 - 16:47 Permalink