Continu gedonder

Author:
Mickel
Posted:
ma, 03/14/2011 - 14:41
Hallo, Mijn kind (9 jaar) heeft veel gedonder met zijn melkgebit. Hij eet weinig snoep maar wel boven gemiddeld veel fruit. 2 uur voor het tanden poetsen wordt er niet gesnoept. Hij is onlangs (6 maanden geleden) rechts boven gevuld. (Tussen twee kiezen).
Afgelopen zondag kreeg hij heftige pijnen tijdens het kauwen op een stukje vlees. Vandaag is hij bij de tandarts geweest...
Onder de vulling is alles zó rot dat er maarliefst twee kiezen getrokken zijn!

Dit zit mij niet lekker. Zijn er tijdens de eerste behandeling fouten gemaakt? Hoe kan dit? Waarom zou zijn tandarts niet willen 'sealen' ?
Hij heeft kiezen met diepe groeven. In totaliteit is hij nu al 7x gevuld en er zijn nu 3 kiezen getrokken. (melkgebit)
Mijn jongste dochter is 5 en heeft is al 2x gevuld.

graag reactie
vV

ergens klopt er iets niet in de voeding, grootste kans in ieder geval. snoepen misschien niet veel (wat verstaat u daaronder?) maar drinken kan ook een oorzaak zijn.
Melkgebit word oha niet gesealed. lukt meestal ook slecht gezien leeftijd en problemen met drooghouden. en dan is geen sealing beter dan een lekkende.
Veel antibiotica gebruikt misschien? gaat dan niet om de AB maar de siroop waarin dat gegeven is.
ma, 03/14/2011 - 15:07 Permalink
Lieneke

Bij mij komen 'dit soort kinderen' elke 6 weken bij me op hen en hun ouders te helpen met het voorkomen van gaatjes. Zoals hierboven aangegeven, zit er toch vaak iets in het voedingspatroon wat niet klopt. Of gaat er iets mis met het poetsen. Door goed te onderzoeken dmv voedingsdagboeken en het kleuren van de plak komen we er samen achter waar het hem in zit. Vervolgens wordt u het uw kind begeleid in het poetsen en/of voeding of wat er dan ook beter zou kunnen.
Het is belangrijk dat er wat preventiefs aan wordt gedaan, want uw kind heeft een grote kans op een minder goede ontwikkeling en groei. Het is de enige manier om het proces stil te zetten en/of te vertragen en om niet achter de feiten aan te blijven lopen.
ma, 03/14/2011 - 17:53 Permalink
Mickel

Bedankt voor de reacties ! Ik moest gisteren zelf naar de tandarts en had me voorgenomen het er ook met hem over te hebben. ( Ik heb zelf een andere tandarts dan mijn kinderen). Helaas was er te weinig tijd om er uitvoerig over te praten.

Mijn kinderen hebben beide een klein potje met snoepjes op hun kamer. Echter daar wordt nagenoeg niet van gesnoept! (ik controleer dat) Ik kijk er zelf ook van op. Ik zeg dit om aan te geven dat het blijkbaar niet in hun aard ligt om veel te snoepen dan wel ‘s avonds als ze in bed liggen wat te pakken. (anders was het potje snel weg). Sterker nog, als ze er iets uit willen dat vragen ze dat !! (ik geef toe, ik heb enge kids). Zij snoepen gemiddeld 2 snoepjes per dag. Na het eten één minimaal 1uur vóór tandenpoetsen.

Drinken: Ze dringen limonade. Suikervrij, maar de pakjes die ze elke dag mee naar school nemen zijn niet suikervrij. Inmiddels zijn deze pakjes vervangen door flesjes water en de suikervrije limonade.

Wat ik me nu afvraag is dat nagenoeg alle kinderen bij hen in de klas het doen met die pakjes.
Bij navraag zijn ouders verbaasd dat wij de deur plat lopen bij de tandarts.

Met antibiotica ben ik erg voorzichtig. Alleen als het echt moet. Bovendien kan ik me niet herinneren wanneer de laatste kuur is geweest.

Mijn conclusie is dat ze een super zwak gebit hebben. (??) De oudste (9) heeft al veel gewisseld. De jongste moet nog beginnen. Zijn er maatregelen te nemen om het echte gebit sterker te maken?

Bedankt voor de tip om een controle periode toe te passen met de mondhygiënist(e). Ik zal dit voorleggen aan hun tandarts.
Zijn er nog aanvullende opmerkingen dan hoor ik dit graag.

Mickel
wo, 03/16/2011 - 11:06 Permalink