caries tweejarige, secundarie preventie en relatie allergie?

Author:
eschurink
Posted:
wo, 08/04/2010 - 20:45
Tot mijn enorme ontzetting blijkt mijn tweejarige twee gaatjes te hebben (hoektand, achterste melkkies). Dit ondanks tweemaal daags poetsen, zesmaandelijks tandartsbezoek vanaf babyleeftijd, poetsgrage, betrokken en doortastende ouders en fluoridetabletjes. We wonen in Afrika waar geen fluoride wordt toegevoegd aan het drinkwater. De tandarts suggereert dat er een relatie bestaat met allergie, met open mond slapen waardoor speeksel uitdroogt en minder bescherming biedt. Het enige dat ik verder kan bedenken is het eten van veel fruit, snoep/frisdrank is niet in huis.
-Enig advies om verdere caries te voorkomen naast gebruikelijk poetsadvies, niet snoepen en frequente controle? Fluoride applicaties?
-Is het zinvol voor verdere cariespreventie het met open mond slapen te verminderen met hulp van antihistaminica etc? Tot nu toe gebruikt ze geen medicatie.
-Het advies van de tandarts hier is om te vullen onder volledige narcose, en gezien de grootte van het ene gat zou dit toch zeker binnen een aantal maanden moeten gebeuren. Enige andere visie? Hoe groot is de kans dat we over een jaar in dezelfde situatie zitten?
-Iets wat ik verder gemist heb of waar ik aan moet denken??

Bij voorbaat hartelijk dank
Lieneke

Oe, Afrika, dat is een eindje weg. Ik kan dus geen mondhygienist adviseren lijkt me?
Van allergie krijg je echt geen gaatjes. Gaatjes ontstaan altijd door het samenspel van bacterien en suikers. Schijnbaar krijgt die kleine snel gaatjes en dat kan komen door mondademhaling. Het speeksel kan dan minder goed tegen het zuur uit de bacterien vechten; het zelfreinigend vermogen is een stuk slechter.
Bij een 2-jarige zou ik niet zo snel fluorideapplicatie geven, omdat dit wel heel veel fluoride voor zo'n kleine is. Wat ook nog veel beter is, is 3 keer daags gaan poetsen ipv 2 keer met fluoridetandpasta. Als uw kind dit al kan uitspugen, dan mag dit zelfs met tandpasta voor volwassenen.
Anti-histamine heeft geen nut; daar gaat men niet ineens met een dichte mond van slapen.
Zorg ervoor dat uw kind 5 keer eet/drinkt op een dag en niet vaker. Laat het zo snel mogelijk alles achter elkaar opeten/drinken.
Waarom onder narcose? Uw kind lijkt me goed behandelbaar?
do, 08/05/2010 - 09:30 Permalink
Spiegeltje

Als uw kind dit al kan uitspugen, dan mag dit zelfs met tandpasta voor volwassenen.


Als ik onderstaande review mag geloven doet de typische kinderpasta met 500 ppm fluoride niet zo veel......

"Concentrations of 440/ 500/ 550 ppm and below showed no statistically significant effect when compared to placebo"

http://www.nature.com/ebd/journal/v11/n1/full/6400698a.html

Dan misschien inderdaad maar die voor volwassenen (1500 ppm) en niet inslikken (alhoewel als het een keer gebeurt de wereld niet vergaat natuurlijk). Je hebt iets meer kans op fluorose, dat is het nadeel. Kwestie van afwegen. Wellicht is het daarom het beste om - alvorens in kinderen volwassenentandpasta te gebruiken - dit te overleggen met de tandarts.
do, 08/05/2010 - 10:14 Permalink
Chris888

Zorg ervoor dat uw kind 5 keer eet/drinkt op een dag en niet vaker.

Water en thee zonder suiker tellen niet mee en mogen wel vaker genuttigd worden (Afrika kan warm zijn...)

Verder kan het wel degelijk zo zijn dat wanneer neusademhaling ongehinderd kan plaatsvinden iemand weer vanzelf stopt met mondademhaling. Hier enigzins vergelijkbare ervaring maar dan met het rechtzetten van een neustussenschot als symptoombestrijding bij hooikoorts/huismijtallergie: meer ruimte voor slijmvliezen om te zwellen -> neusdoorgangen vrij -> direct weer neusademhaling
vr, 08/06/2010 - 11:02 Permalink
eschurink

Veel dank voor alle reacties!
Het beperken van het aantal eetmomenten lijkt me erg zinvol, aangezien dochterlief graag snaait, als is het een appel. Als ik sta te koken wil ze altijd al even proeven, ze zal ook altijd hapjes willen als andere gezinsleden op een ander tijdstip eten... Ik ga ook drie keer per dag poetsen, en ga verder proberen om haar goed uit te laten spugen, dat zit er nog niet helemaal in, zodat ze toch binnenkort misschien met een wat hogere fluoridetandpasta kan poetsen. Zoutwaterspray en otrivin hebben er de afgelopen week in elk geval al wel voor gezorgd dat ze met haar mond dicht slaapt nu, overdag was dit eigenlijk nooit een probleem.

En nu hoop ik maar dat dit alles bij elkaar verdere gaatjes doet voorkomen...!
do, 08/12/2010 - 20:55 Permalink