Bultje boven kies bij zoontje van bijna 10

Author:
poesiemauw
Posted:
ma, 02/04/2008 - 21:27
hallo,
mijn zoon heeft een bultje op zijn tandvlees boven zijn eerste kies (16?); hij heeft er niet veel last van. Af en toe loopt er wat pus uit. Het is nog een melkkies, hij heeft alleen zijn snijtanden al gewisseld. De kies is nooit gevuld geweest en ziet er ook gaaf uit. Wel is de kies ervoor (15) enkele jaren geleden ontzenuwd (ziet ook helemaal grijs).
Mijn zoontje mag einde maart op controle komen (lange wachtlijsten), kan dit wachten tot dan of vraag ik beter om een snellere afspraak?
mecánico para …

de melkkies is niet de 16, maar de 55. als het een kies zonder zenuw is en het abces komt van de melkkies, dan is de kans dat ie er uit moet wel groot. Dat er nu rommel uitkomt maakt de kans op grote klachten gelukkig kleiner. Ik zou vragen of ze er eerder even een korte blik eventueel met foto (wanneer komt de opvolger) aan zouden kunnen wijden. Dan kunnen ze ook zeggen wat het plan wordt. Lijkt me sterk dat zoiets niet gezien zou kunnen worden
ma, 02/04/2008 - 21:40 Permalink
poesiemauw

hallo, bedankt voor uw antwoord. Nou, ik heb net gebeld en het was niet nodig om eerder te komen, hij mocht daar gerust nog 2 maanden mee rondlopen als hij er geen pijn aan heeft. Ik moest wel regelmatig de pus eruit duwen.
Ik heb dan maar naar een andere tandarts gebeld: die zei dat is wel dringend en hij moet aan de antibiotica maar wij hebben helaas geen plaats de komende weken.
Dan nog maar naar een andere tandarts gebeld en daar kreeg ik het antwoordapparaat (was op skivakantie).Nu weet ik het niet meer hoor...
(Wij zijn van België)
di, 02/05/2008 - 10:43 Permalink
poesiemauw

Uiteindelijk heb ik nog een tandarts gevonden waar hij vandaag terecht kon (voelde mij toch geruster als er eens naar gekeken werd). Hij is dus vanmorgen geweest. De foto gaf geen uitsluitsel. Het ontzenuwde melktandje (54) zou de boosdoener kunnen zijn hoewel de fistel boven de 55 zit.
De tandarts vond het wel raar dat mijn zoontje al meer dan 3 jaar niks meer gewisseld had (en alles zit nog muurvast). Sommige tanden zouden al op 8 jaar gewisseld moeten zijn zei hij (zoals de 54).
Hij stelde voor om de 54 en de 55 in een keer te trekken, dan zou hij zeker van de ontsteking af zijn en die tanden moeten toch nu gewisseld worden. Ik vond dit nogal drastisch en heb gekozen voor enkel de 54 omdat hij aanhaalde dat bij een ontzenuwd melktandje de wortels niet meer oplossen en dit tandje dus nooit spontaan zou wisselen. Het had inderdaad heel lange wortels en kwam er heel moeilijk uit.
Hopelijk gaat de fistel nu weg en anders moet de 55 er ook uit. Antibiotica was inderdaad niet nodig.

Ik zou nu wel eens een orthodontiste willen raadplegen omdat ik een beetje schrik heb om in te grijpen in de volgorde van wisselen en ook omdat ik me wat zorgen maak dat hij niet meer wisselt. Wat denken jullie?
do, 02/07/2008 - 13:22 Permalink
mecánico para …


Ik zou nu wel eens een orthodontiste willen raadplegen omdat ik een beetje schrik heb om in te grijpen in de volgorde van wisselen en ook omdat ik me wat zorgen maak dat hij niet meer wisselt. Wat denken jullie?


Dat di edan zegt dat je je geen zorgen over volgorde moet maken. Als er nu gewisseld wordt is er waarschijnlijk door de kiezen eruit halen sowieso een klein ruimte probleem bij gekomen. Daarom zou ik als het onduidleijk was welke kies de oorzaak was, de 54 eerst verwijderen, dan kijken of daar echt een ontsteking zat en eventueel dan pas de 55. (al blijft dat natuurlijk lastig te bepalen)
do, 02/07/2008 - 15:06 Permalink
poesiemauw

Ben vandaag met mijn zoontje bij mijn eigen tandarts geweest (diegene die vorige week was gaan skiën :D )
Die heeft terug een foto genomen, en met een watje de verdachte kies die er nog staat getest (gaf geen reactie). Zenuw was dus deels afgestorven en hij heeft een mini-wkb gedaan. Daarna ontsmettende vulling erin en nu 2 weken afwachten.
Eigenlijk wilde hij het liever openlaten, zoonlief zou dan enkele weken tot maanden langs een kant moeten eten, maar dat zag ik toch niet zo zitten voor een 9 jarige...

De extractie van het tandje vorige week was dus missschien niet nodig geweest :cry: .
Hoewel, er blijkt wel iets vreemds aan de hand te zijn met zijn melkkiezen (het is immers al zijn 3de abces aan een gave melkkies). De wortels van de melkkiezen staan blijkbaar zeer ver uiteen waardoor de nieuwe kies bij het zakken niet op de wortels van de melkkies drukt maar er in groeit, als het ware 'omarmd' door de wortels van de melkkies. Als die nieuwe kies dan laag genoeg zit, drukt ie de zenuw van de melkkies blijkbaar dood of sluit de bloedtoevoer af. Gevolg abces.
Dit is nu al 3 keer gebeurd. Gaat hij al zijn kiezen zo wisselen? Komt dit nog voor?
ma, 02/11/2008 - 22:57 Permalink
mecánico para …

Sorry, was effe an het werk..........nie erg toch?


je aannames over de omarming van melkwortels is niet goed. dat hoort zo. normaal resorbeert de wortel steeds een stukje verder en komt de nieuwe keis eronder door. de nieuwe kies heeft geen direct contact met die melk kies, daar zit een fractie ruimte tussen (sowieso het follikel om de kroon van de nieuwe tand).
ALs er abcessen onstaan zijn het toch vaak de melkkiezen zelf die het probleem veroozaken. gaatje, breukje.........en dan gaat het mis.

Eh nee, dat hoeft niet bij elke tand te gebeuren, maar als er overal gaatjes en probleem kiezen zitten is de kans wat groter.
niet te veel vorouit gaan denken, gewoon wisselen en steeds kijken hoe het gaat.
:smt006
di, 02/12/2008 - 22:49 Permalink
mecánico para …

kweenie, maar hij heeft een wortelkanaal behandeling gedaan. de tand reageerde niet op koud? dat gaat echt niet vanzelf. en als de wortel al deels weg is heeft die vulling/wkb geen nut. dus ik denk er toch even het mijne van. een verstoring in de bloedsomloop. dat levert necrose op, zwarte plekken, dood weefsel. doorgaans geen abcessen.
di, 02/12/2008 - 23:23 Permalink
poesiemauw

Afgelopen maandag is de voorlopige vulling vervangen door een definitieve. De tandarts heeft na het verwijderen van de voorlopige vulling de kies nog eens doorgespoeld met iets ontsmettend en zei dat er nog veel vuil in zat, maar hij heeft hem toch gesloten. Het is een speciaal soort witte vulling die niet moest uitgehard worden. Een gewone vulling ging niet volgens de tandarts omdat anders de wortels niet meer kunnen resorberen bij het wisselen.

Nu vandaag is het bultje (dat in de 2 weken na de voorlopige vulling kleiner was geworden), terug opvallend dikker geworden! Ik weet niet wat nu onze opties zijn: extractie zou zo lang mogelijk (liefst 2 jaar) uitgesteld moeten worden zei de tandarts, omdat hij anders orthodontische problemen gaat krijgen.
Kan een melkkies herbehandeld worden door een endontoloog (met microscoop) of is dat zinloos?
wo, 02/27/2008 - 18:51 Permalink
mecánico para …

je moet weten wanneer je moet stoppen, en dit is het einde. overigens.........voor orthodontische problemen hebje een?? orthodontist. Als er in oplossingen wordt gedacht ipv in problemen wordt het leven vaak een stuk makkelijker.
ergo, eruit, en wegwezen met dat kiesje. ondanks de goede zorgen trok ie het blijkbaar niet. bij mijn weten is dat dan.....

http://www.alexross.com/FF8.jpg
wo, 02/27/2008 - 19:14 Permalink
poesiemauw

Nou, dat is slecht nieuws... en hij heeft nog maar net het kiesje ervoor laten trekken, dan zit hij daar wel met een grote ruimte... Ik heb eens ergens gelezen dat het mogelijk is daar iets (http://www.simplestepsdental.com/SS/ihtSS/r.WSIHW000/st.32578/t.32580/p… ) tussen te plaatsen om de ruimte te bewaren voor de definitieve kiezen, omdat anders de overige kiezen migreren en de definitieve geen plaats meer hebben om door te komen. Is dit een optie?
wo, 02/27/2008 - 22:19 Permalink
mecánico para …

space mainainers zijn amateur werkjes. echt iets waar je in een dynamisch wisselgebit NIET op zit te wachten. moeilijke reinigbaarheid, plaque ertussen, loskomen, kans op gaatjes.......brrr, weg ermee. Moeder natuur dan wel hogerhand heeft beslist dat het niet zo mocht zijn.....accepteer dat als een gegeven en doe er je vordeel mee. Exit met die melkkies en als er een ruimte probleem is: orthodontist bellen en afspraak maken.

Een abces, fistel of chronische ontsteking is gewoon ongezond om mee te blijven lopen.
wo, 02/27/2008 - 22:42 Permalink
poesiemauw

Uiteindelijk ben ik met mijn zoon toch nog naar de endontoloog geweest en hij heeft de wkb overgedaan (was nodig volgens hem, er zat nog veel vuil in). Het verschil tussen de behandeling bij de tandarts en de endontoloog vond ik wel opvallend: mijn tandarts deed er 5 min. over, de endontoloog wel 3 kwartier! Nooit laat ik nog een tand ontzenuwen bij de tandarts! Bij de endontoloog was het dan ook nog eens een pak goedkoper: uiteindelijk moest ik maar 16 cent zelf betalen.

Het goede nieuws is: zijn abcesje is volledig weg! Het enige waar ik me nu wat zorgen over maak is dat het kiesje langzaam aan zwart wordt, vnl. aan de rand van het tandvlees. Ik heb al gemaild met de endontoloog maar hij zei dat ik me daar maar geen zorgen over moest maken. Maar hoe komt het dat het zwart wordt?
do, 03/20/2008 - 08:55 Permalink