Blijvende kiezen zijn bros, te weinig glazuur

Author:
Jimmy
Posted:
za, 06/04/2005 - 22:13
Mijn dochter van 5 heeft pech met haar tanden. Van haar melkkiezen zijn er 3 gevuld. Een 4e kies was gepland, bij de behandeling ervan bleek het deel met het gaatje al afgebroken te zijn.
Vanaf haar 2e jaar gaat ze elke 6 maanden naar de tandarts. Snoepen of zoetigheid drinken doet ze weinig.
Er is afgelopen maand een volwassen kies uitgekomen, die er slecht uitziet. Volgens de tandarts ontbreekt er glazuur en is de kies bros. De kans is groot dat de andere blijvende kiezen ook dit defect zullen hebben.
Het advies van de tandarts is extra goed poetsen, verder kun je er volgens hem niets aan doen.
Heeft iemand hier ervaring mee ? Is er iets aan te doen ?
Geke

Wat u omschrijft lijkt er op dat uw dochter kaasmolaren heeft, dan is het glazuur niet goed aangelegd en is de kies brosser. In deze topic staat nog wat over kaasmolaren: http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?topic=1115&forum=11&3

Komen dit soort problemen verder in uw familie ook voor, want het kan zijn dat het Amelogenesis Imperfecta is, dat is een verstoorde aanleg van glazuur die erfelijk kan zijn. Heeft uw dochter verder nog afwijkingen in de stand van het gebit, want amelogenesis imperfecta kan ook voorkomen met bijvoorbeeld een open beet, dus dat de voortanden niet goed op elkaar kunnen komen omdat daar met de kiezen op elkaar nog ruimte tussen zit. Behandeling hiervan is vaak gericht op behoud van kauwfunctie, beethoogte en esthetiek. Door de verminderde kwaliteit van glazuur, of afwezigheid is de kans op caries natuurlijk erg verhoogd, dat is waarschijnlijk de reden dat uw tandarts heeft geadviseerd extra goed te poetsen. Het volgende stukje heb ik gehaald uit een artikel uit het Ntvt:

Door cariës, een slechte esthetiek en overgevoeligheid van de gebitselementen kan het noodzakelijk zijn patiënten met amelogenesis imperfecta reeds op jonge leeftijd te behandelen. Bovendien wordt daarmee behoud van beethoogte beoogd. Volledige kronen in de volwassen dentitie kunnen worden gemaakt indien de ruimte tussen de tanden en de ruimte tussen de kauwvlakken toereikend zijn. In veel gevallen zijn deze echter onvoldoende, waardoor het risico van irreversibel trauma aan de zenuw bestaat. Over het algemeen zal preventie, in de vorm van regelmatige controles, een goede mondhygiënebegeleiding en voedingsadviezen, een grote rol spelen bij de behandeling van de meer uitgesproken gevallen van amelogenesis imperfecta.

Ik denk dat dit, ook als het geen amelogenesis imperfecta is, toch ook van toepassing is op uw dochter en de keuze van de tandarts.

:smt006 Geke
zo, 06/05/2005 - 13:12 Permalink
wendyw

Ik heb hier ervaring mee, ik heb het namelijk zelf gehad.
Zowel mijn melkgebit als mijn blijvende gebit waren zeer slecht, niet alleen de kiezen, al mijn tanden.
Ondanks dat dit aan de kant van mijn vader zijn familie ook voorkomt (precies dezelfde problemen als ik heb met mijn gebit), heb ik als baby, peuter, kleuter ook medicijnen voor astma gekregen en ook prednison (wat er wellicht mee te maken heeft)
Daarnaast was ik op zeer jonge leeftijd (te vroeg) al geheel gewisseld (ik was 6 of 7), iets waar de TA nie blij mee was.
Verder heb ik tot op een leeftijd van ongeveer 9 jaar nooit dingen met suiker gehad, vrijwel geen snoep, poetsten mijn ouders mijn tanden na
Mijn melkgebit heeft mijn eerste TA niet bijzonder veel aan gedaan, eigenlijk helemaal niets, behalve een aantal kapotte kiezen gerepareerd, maar verder geen adviezen naar mijn ouders toe wat ze moesten doen met mijn zwakke gebit. Mijn ouders hebben daar echter ook nooit zo bij stil gestaan en hebben dus ook nooit gevraagd wat er aan te doen was.
Mijn blijvende gebit heeft hij ook niet veel aan gedaan echter, geen fluoride, helemaal niets, ondanks dat mijn gebit zwak was. Mijn ouders wisten toen eigenlijk ook niet wat ze nu weten.
Pas bij wisseling van tandarts toen ik een jaar of 12 was werden er flourbitten gegeven, die hard nodig waren aangezien op bijna al mijn tanden vrijwel geen glazuur zat en op sommige plekken (kiezen met diepe gaatjes die geen gaatjes waren helemaal niets) Deze tandarts heeft de ergste kiezen ook voorzien van een sealing.
Door een ruzie zijn we echter vertrokken naar een andere TA en die vond fluoride helemaal overbodig.
Ik poetste slecht, ik moest maar beter poetsen, eigen schuld!!!
Verder kreeg ik toen ik net 12 jaar was al een beugel, omdat mijn tanden niet aansloten. Als ik geen beugel had genomen, zouden mijn ondertanden uiteindelijk voor slijtage van mijn bovengebit gaan zorgen.
Na die beugel was het helemaal huilen met de pet op.
Ik kreeg steeds meer last van mijn tanden, steeds gevoeliger, maar ik moest niet zeuren, want er was niets te zien.
2 jaar later was ik het zat en ben ik zonder mijn moeder naar een andere tandarts gegaan, die voor het eerst foto's van mijn gebit maakte.
Hadden al die TA's in al die jaren namelijk nog nooit gedaan.
Op veel plaatsen tussen mijn tanden, maar eigenlijk gewoon mijn gebit zaten gaatjes en plekken waar het glazuur weg was en plekken die gaatjes konden worden.
Ik geloof dat de beginstand 12 gaatjes was + alle 4 mijn verstandskiezen moesten zo snel mogelijk worden verwijderd.
Ook de verstandskiezen hadden weinig glazuur, waren al aan het slijten en groeide bovendien mijn wangen in.
Deze tandarts had flink zijn best gedaan en iedere 3 maanden zat ik bij de mondhygienist voor fluoridebehandelingen, gebit schoon maken, maar de gaten bleven helaas maar komen.
Inmiddels was ik door de kaakchirurg en een aantal fouten met het zetten van verdovingen steeds banger geworden, totdat ik zo bang ben geworden dat ik niet meer ben gegaan.
Mijn gebit is echter zo zwak en altijd al zo zwak geweest dat ik banger en voor wat ik morgen ga horen na mijn eerste afspraak na 3 of 4 jaar, dan ik voor de tandarts ben geloof ik. Angst is voor mijn gebit een zeer slechte raadgever geweest.

Wat je wel moet doen durf ik niet te zeggen, want die tips hebben mijn ouders en ik dus ook niet, nooit mee gekregen.
Ik weet alleen dat mijn laatste tandarts zeer verbaasd was dat ik zo weinig fluoride had gekregen.
Dus misschien extra fluoride behandelingen misschien?
Weinig vruchtensappen, beperkt aantal eet/ drinkmomenten per dag, oppassen met suiker en priklimonade.
Ik weet het verder ook niet
zo, 06/05/2005 - 17:21 Permalink
kindertandarts

Beste ouder, het is denk ik verstandig met uw kindje naar een kindertandarts te gaan om te beoordelen wat er hier voor glazuur probleem is. Om dit via een mail te beantwoorden is onmogelijk ook met het oog op een behandelplan voor de toekomst.
zo, 06/05/2005 - 21:35 Permalink