Bestaat er zoiets als een zwak gebit?

Author:
annetandarts
Posted:
wo, 07/04/2007 - 22:57
Heel vaak verklaren ouders de gaatjes bij hen zelf en hun kinderen door het simpele feit dat ze een zwak gebit hebben. Dat de oorzaak dus buiten hen zelf ligt, niet komt door slecht poetsen en veel eetmomenten.

Binnen een gezin komen er dan nogal eens situaties voor als: Moeder vertelt:
Jantje heeft nooit gaatjes, die heeft het gebit van zijn vader, maar Marietje die heeft mijn tanden: overal zitten al vullingen.

Ik geloof er niet in, in een zwak gebit. Ik denk dan dat Marietje gewoon meer de eet- en poetsgewoonten van moeder heeft overgenomen en Jantje van zijn vader. Uitzonderingen als glazuurstoornissen daargelaten. Wat denken de andere tandartsen hiervan??

Ben benieuwd!

Groet Anne
robinson

"erfelijke" sociale factoren".
Het is zelfs al zo dat we bij de "cola kids" steeds vaker kiezen voor amalgaam als restauratie-materiaal.
wo, 07/04/2007 - 23:19 Permalink
Irfan

Ik geloof zelf niet in een "zwak" gebit. Als papa weinig aandacht besteedt aan poetsen, dan zal het zoontje daar ook niet veel zin an hebben. En zal papa ook niet napoetsen bij zoonlief en pas de tandarts bezoeken na pijnklachten of esthetische problemen. De appel valt niet ver van de boom.

Waar ik wel in geloof is de gevoeligheid voor s. mutans, sommigen hebben factor 10 of meer s. mutans in de mond en moeten hierdoor een betere mondhygiene handhaven. Een orthodontist vond dat het werd doorgegeven door de ouders, vnl. door mondcontacten. Zoals een speen in de mond van de moeder schoonmaken en doorgeven. Hij had een mooie split casus, bij zijn oudere dochter deden ze dat en deze had heel wat gaatjes. Bij zijn jongere zoon hadden ze hier goed opgelet, en deze scheen nauwelijks te poetsten en onder tandsteen te zitten, maar had weinig last van gaatjes.

Zal vast ook wat onderzoek naar zijn.

groet Irfan
do, 07/05/2007 - 10:15 Permalink
vV

Binnen 1 gezin denk ik echter wel dat de eet en leefgewoontes van de kinderen wel aardig met elkaar overeenstemmen. En dat zal dus geen oorzaak zijn. Daar moeten meerdere factoren een rol spelen. (hoewel het ook weer zo is dat kinderen bepaalde eigen voorkeuren hebben qua tussendoortjes).

Wat is het resultaat van voedingsanamnese bij het hele gezin?? (en dan niet gelijktijdig, maar neem dat eens individueel af met een aantal maanden ertussen, anders zijn de antwoorden denk ik minder geloofwaardig...)

Ik zie ook wel eens verschillen tussen kinderen, maar die komen op latere leeftijd wanneer ze zelf gaan poetsen.. en de ouders ook niet meer controleren..(te veel vertoruwen dus..) Wanneer er weer controle uitgeoefend gaat worden, gaat het meestal ineens heel anders...
do, 07/05/2007 - 10:30 Permalink
robinson

Ook in 1 gezin vaak variaties gezien,
hebben toen voedingsdagboek bij gehouden en wat bleek,volgorde van zoet beleg!!
Het ene kind eindigde met hartig beleg en het andere kind met zoet beleg.
Dit besproken en de situatie is nu onder controle.

@Irfan,

Variatie op een paro-onderzoek,mensen met paro kunnen hun naasten besmetten .( overdracht Actinobacillus Actinomycetemcomitans)
do, 07/05/2007 - 11:40 Permalink
Irfan

Uiteraard en niet alleen met A.A., maar dan hoeft het ook niet gelijk paro te veroorzaken. Multi-factorieel, enfin we hadden het hier over caries en S. mutans en de hoeveelheid in de mond. :smt006
do, 07/05/2007 - 14:47 Permalink
annetandarts

Jullie geloven dus ook allen NIET in het bestaan van een zwak gebit.
De volgorde van zoet en hartig beleg.. die is nieuw voor me. Mmm, ga ik eens op doorvragen.

Ik denk inderdaad ook dat de gewoontes van de ouders doorslaggevend zijn. Toch denk ik ook dat sommige kinderen meer hun moeder nadoen en andere meer hun vader. En dat zo dus ook verschillen verklaard kunnen worden.

Bedankt voor jullie input, leuk om te lezen hoe jullie hier mee opgaan.

Groet, Anne
zo, 07/08/2007 - 14:53 Permalink
mecánico para …

Ik geloof wel in een zwak gebit. Bij 10 procent van de mensen is door aanle foutjes een minder stevig gebit ontstaan. Uiteindelijk is zoet eten nummer 1 om gaatjes te krijgen maar vergis je niet. Dat is maar 1 factor, en geldt eigenlijk vrijwel alleen voor approximale caries.
Veel vaker zie je dat er occlusaal (80% van de gaatjes!! bij 5 jarigen) een variatie in fissuur patroon en anatomie naar de diepte is.
Zonder dat je er voedingstechnisch iets aan kan doen heb je dan al een risico en inbouwen van fluoride in de opstaande wanden is zo goed als onmogelijk.
Dit heeft dan als resultaat dat er in veel gevallen een gaatje ontstaat zonder dat je de patient een snoepkont mag noemen. En waar de broer of zus toevallig gelukkiger af is.
En in 1 huis zijn de eetpatronen redelijk overeenkomstig.........tot een jaar of 9. Daarna zie je verschillen optreden, maar dat heeft dan weer minder met goed/zwak gebit te maken.
De waarheid ligt dus een beetje in het midden.
ma, 07/23/2007 - 12:19 Permalink
kestje

Mijn zoontje van 5 heeft inmiddels 6 gaatjes en is dus geen snoepkont (ondanks de suggesties van de tandarts) Als hij wil drinken drinkt hij vaak water en van kleins af aan probeer ik daarnaast ze (de kinderen) te houden aan de maximaal 7 snoep/eet/drink momenten op een dag. Wat ze wel krijgen is veel zoet op brood maar volgens de tandarts zou het daar niet aan liggen. Toch een zwak gebit? :(
Hoe zit het met die volgorde van zoet/vleeswaren op brood: Afsluiten met vleeswaren?

Of kan dit een rol spelen:
Veel vaker zie je dat er occlusaal (80% van de gaatjes!! bij 5 jarigen) een variatie in fissuur patroon en anatomie naar de diepte is.
Zonder dat je er voedingstechnisch iets aan kan doen heb je dan al een risico en inbouwen van fluoride in de opstaande wanden is zo goed als onmogelijk.

:smt017 Helaas is deze tekst voor mij één en al abracadabra. Nog belangrijker is wat kan ik doen? :smt102
ma, 01/21/2008 - 23:03 Permalink
Lieneke

Wat kan je doen...breng eens een bezoekje aan de mondhygienist of preventieassistente. Die zal je laten zien hoe je de gaatjes kan voorkomen. Ook kunnen de nieuwe kiezen worden geseald (laklaagje over die diepe groeven in de kiezen), als die al zijn doorgebroken.
7 keer eten/drinken op een dag is bij mij te veel. Ik moet echt niet vaker dan 5 keer dag wat eten/drinken anders krijg ik gaatjes.
Poetst u uw kind na?
za, 01/26/2008 - 17:41 Permalink
kestje

Wat kan je doen...breng eens een bezoekje aan de mondhygienist of preventieassistente.?
hmm tot nu toe werd vooral de nadruk gelegd op dat snoepen
Ook kunnen de nieuwe kiezen worden geseald (laklaagje over die diepe groeven in de kiezen), als die al zijn doorgebroken.
Ja, dat is bij mij bekend. Op dit moment zijn zijn melkkiezen voor een deel dus gevuld. Misschien iets om over na te denken bij zijn "volwassen"kiezen.
7 keer eten/drinken op een dag is bij mij te veel. Ik moet echt niet vaker dan 5 keer dag wat eten/drinken anders krijg ik gaatjes.
Tja, het is inderdaad een standaard die vrij individueel verkeerd kan uitvallen.
Poetst u uw kind na?[/quote] ja, twee keer per dag en als het kan drie keer.
za, 01/26/2008 - 23:18 Permalink
Lieneke

Heel goed dat je napoetst!!
Als je naar de mh gaat, dan kan je die wat intersiever begeleiden. De mh zou je bijvoorbeeld een voedingsdagboek kunnen laten bijhouden. Misschien zijn er producten waarvan jezelf denkt dat ze supergezond zijn, terwijl er weldegelijk 'verborgen suikers' inzitten. De mh kan je ook laten zien hoe je precies zou moeten poetsen. Misschien zet je de borstel net ietsje verkeerd neer.
Verder kan er een fluoridehap worden gegeven, alhoewel ik zelf meer voor het dagelijks spoelen met fluoride ben.
Dat sealen zou ik zeker laten doen bij de volwassen kiezen. Of het ook echt daadwerkelijk nut heeft...daar is nog veel discussie over.
Tandsteen verwijderen is bij kinderen niet zo vaak nodig, maar het zou zomaar kunnen dat er toch wat tandsteen zit. Dat kan dan ook weggehaald worden.

Succes!
zo, 01/27/2008 - 11:33 Permalink