berscherming grote mensenkiezen bij een 6 jarige

Author:
quinleen
Posted:
vr, 08/11/2006 - 23:26
Mijn dochtertje is vorige maand net 6 geworden. Inmiddels heeft ze dus al 3 volwassen kiezen en zijn de 4 voorste tanden ook al druk aan het wisselen en 1 daarvan aan het doorkomen. Nu is er bij de laatste controle op 1 kies een smerig spulletje op gesmeerd en sindsdien lijkt het alsof er voedselresten in zijn blijven zitten. Dit zou de kies moeten beschermen. Ik vraag me af wanneer ze dit spul erop smeren en of ze dat alleen bij de kiezen doen en waarom ze dat niet bij alle tanden doen dan. Wie weet daar een antwoord op?
peertje

Dat smerige spulletje is vaak niet het sealen zelf. Sommige tandartsen duwen een soort cement in de groefjes. Dit doen ze voor je daadwerkelijk zou kunnen sealen. De kies moet voor een goede sealant wel goed droog gehouden kunnen worden. Dit goedje, of glassionomeer-cement, wordt wel al tussen oplossing gezien. Het is een beetje brokkelig en vaak ook niet echt glad = dus voedselrestjes die blijven hangen mogelijk.
Een andere mogelijkheid is dat er dikke fluoride vernis is is gesmeerd. Zelfde reden, vaak een beetje plakkerig bruin spul. Aantoonbaar resultaat is er niet op wetenschappelijke basis. Het is een beetje een overbruggingsperiode die wordt "gevuld"

Voor een echte, op dit moment als enige sealant geaccepteerde methode moet je de groefjes schoon maken (ik vind een stukje opruwen met een boortje en inspecteren de methode, sommigen denken te kunnen volstaan met het polijsten met puimsteen en water). Dan de groef volledige drenken lopen in de etsgel om hechting en houvast te verkrijgen. Dan uitspoelen en vollaten lopen met een lichtuithardende kunsthars.
za, 08/12/2006 - 08:05 Permalink