Behandeling met laser bij kinderen

Author:
liesaendekerk
Posted:
vr, 11/07/2014 - 23:16
Hallo,
Ik heb een zoontje van 4 en ben er mee nr de tandarts geweest vandaag. Tot mijn grote spijt heeft hij twee gaatjes en één plekje waar ze niet zeker van is of er wat onder zit. Er zal dus moeten behandeld worden...geen prettige ervaring voor z'n klein ventje. Ik ben nu even gaan opzoeken, want iemand vertelde me ooit over behandeling met laser? Pijnloos of toch zo goed als? en zonder verdoving? Klinkt te mooi voor woorden en zeker voor kinderen.
Heeft iemand hier ervaring mee en kan het voor kinderen? Ik ben zelf van België en kan maar 1 centrum in Antwerpen vinden die deze techniek toepast...
Alvast bedankt,
Lies
Lieneke

Lies, over de laser kan ik niet zoveel vertellen. Volgens mij is het zo dat alleen oppervlakkige gaatjes in het glazuur ermee behandeld kunnen worden. Maar nu zijn we in de overtuiging geraakt dat gaatjes in het glazuur nog door goede gewoontjes stil gezet kunnen worden. Waarschijnlijk zijn de gaatjes bij jouw kind al wat dieper. Ze kunnen dan ook met de hand behandeld worden. Maar misschien maak jij je er veel te druk over er kan de tandarts prima met jouw kind omgaan. Het maakt namelijk niet uit wat je doet, maar hoe je het doet. Dat wil onder andere zeggen, dat je goed communiceert met ouder en kind.
Daarbij voel ik mij geroepen om je te vragen: Wat ga je doen om voortaan gaatjes te voorkomen? Krijg je hier al hulp bij of is er hulp aangeboden?
za, 11/08/2014 - 08:49 Permalink
Grappa

Veel mensen denken dat lasers pijnloos zijn en dat is helaas niet zo. Er zijn vele types laser en er is maar een soort laser (Erbium of afgeliden daarvan) waarmee ook in glazuur en tandbeen kan worden gewerkt. Dat gaat doorgaans iets langzamer. De apparaten maken lawaai en er is altijd afzuiging nodig omdat met een waterspray wordt gewerkt en om het weefsel dat weg wordt geslagen af te zuigen. Als lasers op hoge vermogens worden gebruikt dan gaat het alemaal wel sneller maar de kans op pijn neemt toe. Kortom ik zou het niet advieseren en er zeker niet voor gaan reizen of veel geld aan uitgeven, maar dat is uw keuze. In Nederland trouwens mag er niets extra voor gerekend worden. Dus een vulling is net zo duur als bij iedere andere tandarts.
Ik heb ze in een kinderkliniek op de universiteit wel eens gebruikt maar altijd met verdoving en een lapje rubber rond de kiezjes en wat is dan de winst?
zo, 11/09/2014 - 18:55 Permalink