Bandjes om kiezen na trekken melkkies kleuter

Author:
MapleLeaf
Posted:
do, 01/06/2011 - 20:51
Met mijn zoon zijn we net langs de tandarts geweest voor het vullen van een gaatje. Deze was ook al zichtbaar in de kies. Bij het maken van een foto zag ze dat er nog een gaatje zat, maar dat deze kies er misschien uit moet. In dat geval zou er dan een bandje om de omliggende kiezen moeten komen, die er voor zorgen dat de nieuwe kies dan gewoon door kunnen groeien. Dit is het worst case scenario en zal ons dan 1,000 dollar (we zijn woonachtig in Canada) gaan kosten. Uiteraard zijn we bereid die kosten te maken, maar vragen ons af of dit in Nederland ook gebruikelijk is. Onze oudste heeft in Nederland ook twee kiezen laten trekken, en heeft geen bandjes gekregen (excuus voor het niet gebruiken van de correcte term).

Is het wellicht handig om een second opinion aan te vragen?
Zijn die bandjes altijd nodig, of kan met halfjaarlijkse controles het goed in de gaten gehouden worden?

Mijn reden dat ik hier wat eigenwijs in ben, is vanwege het feit dat mijn tandarts uit voorzorg heel veel wilde doen. Bv. mijn verstandskiezen er allevier uit, terwijl ze bij mijn nieuwe tandarts (niet dezelfde als die van mijn kinderen) nog prima mogen blijven zitten. Mijn Nl. tandarts probeerde me al 10 jaar te overtuigen om ze te laten trekken. Ik wil daarom graag uitleg, en niet alles klakkeloos aannemen.
syl72

Hoi, ik denk dat je space maintainers bedoelt. Volgens mij is dit alleen nodig als de tweede melkkies getrokken wordt. Dan staat de blijvende kies nl. apart en groeit dan naar de eerste melkkies toe. En een space maintainer zorgt ervoor dat de ruimte daartussen open blijft. Maar ik ben geen specialist, mijn dochter heeft deze space maintainers ook even gehad (toen ze 6 was). Mijn dochter zit bij een kindertandarts en deze stelde het zelf voor om de space maintainers erin te zetten. Maar onze vorige 'gewone' tandarts vond het weer niet nodig. Moeilijke beslissing, want hier in NL kostte het ons niets (verzekeringswerk). De een vindt een space maintainer een risico want je moet extra goed poetsen (misschien iets meer kans op gaatjes) en zegt dat het ook opgelost kan worden met een beugel later (want het kunnen maar een paar milimeter zijn dat de kies verplaatst). Maar onze kindertandarts plaatst ze dus wel. Mijn dochter had geluk; ze heeft ze nog geen jaar in gehad, want haar nieuwe kiezen kwamen al door. Ze had trouwens geen last van die dingen. Dus de ene tandarts vindt het wel nodig en de ander weer niet. Sorry, ik kan je verder niet helpen, maar wel sterkte wensen ermee.
do, 01/13/2011 - 14:29 Permalink