Apexresectie bij mijn dochter(10 jaar)

Author:
mootje1968
Posted:
wo, 01/16/2008 - 22:22
Mijn dochter van 10 is 3 jaar geleden op haar voortanden gevallen en heeft toen 1 tand helaas behoorlijk beschadigd.
Ze heeft 2 wortelkanaalbehandelingen gehad maar het is weer gaan ontsteken bij de punt en nu moet ze volgende week woensdag een apexresectie (wortelpuntbehandeling) ondergaan.
Het gaat onder narcose gebeuren, mede omdat mijn dochter ADHD en een aan autisme verwante contactstoornis heeft.
Wie heeft er ervaring met deze behandeling onder narcose en kan mij vertellen wat er ongeveer gaat gebeuren? ( ik wil haar zo goed mogelijk voorbereiden zodat ze zo min mogelijk angst heeft)
Krijgt ze nog pijnstilling o.i.d mee en zo niet wat kan ik het beste in huis halen dan?
Spiegeltje

Hoe u uw dochtertje het beste kunt voorbereiden op de operatie heb ik niet zoveel kijk op (alhoewel ik de neiging zou hebben niet te veel in detail te treden over de behandeling zelf want die maakt ze toch niet mee vanwege de narcose). Ik denk alleen niet dat er veel mensen zijn die ervaring hebben met een behandeling onder algehele narcose. Dat is heel ongebruikelijk.

Mijn ervaring is dat bij de kaakchirurg het toch meer een "steriele' ziekenhuisomgeving dan bij de tandarts. Verder maakt het niet zoveel verschil. De behandeling duurt niet lang, hooguit een half uurtje.

Waarschijnlijk krijgt u wel een recept - of anders advies - mee voor een pijnstiller zodat u van te voren niets in huis hoeft te halen (in het ziekenhuis is een apotheek). Er is wel wat napijn maar die is goed te onderdrukken met een eenvoudige pijnstiller.
wo, 01/16/2008 - 23:54 Permalink
mootje1968

Vandaag is de apex verricht bij mijn dochter.
Op zich prima verlopen, ze hebben haar enorm goed opgevangen.
Kwart over 10 ging ze onder narcose en rond 11 uur was ze weer op de uitslaapkamer.
Er bleek een forse ontsteking te zitten en de kaakchirurg heeft behoorlijk moeten boren en spoelen om het allemaal weg te krijgen.
Ze heeft wel pijn maar niet enorm veel, ik heb geen recept voor pijnstilling meegekregen, paracetamol 500 om de 6 uur moet voldoende zijn volgens hem....
Wel moet ze een week lang 4x daags spoelen met chloorhexidine en mag ze een lange tijd geen harde dingen (appels, wortels enz.) bijten met de voortanden om de wortel rust te geven.
Wat me wel opviel thuis was dat ze zowel in het tandvlees als in het gehemelte bij de tand hechtingen heeft. Ik dacht dat er alleen een snee in het tandvlees gemaakt werdt?
Overigens kan de tand in de toekomst helaas alsnog verloren gaan.
Volgens de kaakchirurg is de wortel 3 jaar geleden dusdanig beschadigd dat hij niet is "meegegroeid" met de tand en in weze heeft ze nu dus een voortand met een te korte wortel en het is maar de vraag of hij het vol houdt.....
Voor nu gaan we haar maar eens lekker verwennen de komende dagen!
wo, 01/23/2008 - 22:08 Permalink
hermina


Er bleek een forse ontsteking te zitten en de kaakchirurg heeft behoorlijk moeten boren en spoelen om het allemaal weg te krijgen. Wat me wel opviel thuis was dat ze zowel in het tandvlees als in het gehemelte bij de tand hechtingen heeft. Ik dacht dat er alleen een snee in het tandvlees gemaakt werdt?

Voor nu gaan we haar maar eens lekker verwennen de komende dagen!

Misschien heeft hij/zij de dus forse ontsteking niet goed genoeg kunnen behandelen via de voorkant alleen, omdat hij deze zo niet goed weg kon krijgen, die kan zich ook hebben uitgebreid naar de kant van het verhemelte. Of dat hij de wortelpunt zo niet goed genoeg kon behandelen omdat hij er van de voorkant niet goed genoeg bij kon? Hebben ze niks gezegd daarover? Op zich is het volgens mij niet ongewoon dat er in bepaalde omstandigheden ook vanaf het verhemelte gewerkt wordt.
In ieder geval fijn dat het voor nu achter de rug is, veel beterschap voor haar en veel sterkte voor jullie, geniet maar even van het verwennen :wink:

Groetjes, Hermina.
do, 01/24/2008 - 20:50 Permalink
mootje1968

Misschien heeft hij/zij de dus forse ontsteking niet goed genoeg kunnen behandelen via de voorkant alleen, omdat hij deze zo niet goed weg kon krijgen, die kan zich ook hebben uitgebreid naar de kant van het verhemelte. Of dat hij de wortelpunt zo niet goed genoeg kon behandelen omdat hij er van de voorkant niet goed genoeg bij kon? Hebben ze niks gezegd daarover?


Nee hij heeft daar niets over gezegd, hij had het over een forse ontsteking en dat hij nogal wat tandvlees aan de kant heeft moeten duwen om alles goed te kunnen bekijken en schoonmaken. Het verbaasde hem zowieso dat ze er niet meer last van had.(Ze had af en toe pijn maar omdat er een fisteltje zat kon de rommel ook steeds weer weg) Het kan dus inderdaad zijn dat hij ook via de achterkant heeft moeten behandelen, ik wist niet dat dat ook wel kon.
Vandaag ging het overigens vrij redelijk, ze heeft wel een enorm gezwollen bovenlip en kan nog weinig meer eten dan zachte en vloeibare dingen en veel waterijsjes. Ze heeft wel veel pijn maar met het steeds paracetamol geven om de 5 a 6 uur is het wel te doen.
Het spoelen met chloorhexidine doet gelukkig weinig pijn dus dat doet ze iedere keer zonder problemen.
Ze doorstaat het allemaal dapper! :smt023


Groetjes Monique
do, 01/24/2008 - 21:30 Permalink
mecánico para …

Meestal is in een situatie zoals u beschrijft er een aantal problemen:
1) klap op tand waardoor de tand dood gaat
2) afvorming van de wortel stopt
3) wortel blijft met een grote trompetvormige punt achter waar afweer uit lichaam goed mogelijk
4) hele gebied rond de wortelpunt is op een goed moment betrokken bij de onsteking/afwer schiet te kort
5) fistel ontstaat.

Behandeling is er opgericht de wortel af te sluiten. Bij een traditionele benadering van de wortelpunt kan je ofwel iets onder de punt een sneetje maken. Dan is er toegang via het bot en resteert een kleiene opening. Alternatieve opening is bij wat grotere ontstekingen en granulatieweefsel aan de oppervlakte (fistel) dat er vanaf de rand van het tandvlees wordt gewerkt. Dan vouw je als een tentzeiltje de rand tandvlees omhoog. Daarmee is dan ook een nette afsluiting van de wond mogelijk. Waarom zit er aan het gehemelte ook een sneetje en een hechting? Vaak zijn dat de doorgetrokken hechtingen vanuit de voorzijde naar achter, en mogelijk eentje extra omdat er erg stug tandvlees achter de snijtanden ligt en dit ook met een kleine sneetje is losgemaakt.

Ik zou vooraf dit ook nooit als een makkelijke en snelle ingreep durven wegzetten omdat een open apex (zo heet een niet afgevormde wortel) een behoorlijk complexe benadering en behandeling heeft. De wanden waar de definitieve vulling die de kaakchirurg aanbrengt zijn flinterdun op het einde. Je komt hier altijd in dubio: meer weghalen = steviger, maar ook meteen een kortere wortel = matige prognose. Kortom, het zal er eentje blijven waar je nog eens over napraat.
De tijd zal nu moeten laten zien dat er bot ingroei plaats gaat vinden. En een kaak met een tand met een wortel van kortere lengte is niet perse een probleem.
vr, 01/25/2008 - 12:19 Permalink
mootje1968

Meestal is in een situatie zoals u beschrijft er een aantal problemen:
1) klap op tand waardoor de tand dood gaat
2) afvorming van de wortel stopt
3) wortel blijft met een grote trompetvormige punt achter waar afweer uit lichaam goed mogelijk
4) hele gebied rond de wortelpunt is op een goed moment betrokken bij de onsteking/afwer schiet te kort
5) fistel ontstaat.

Behandeling is er opgericht de wortel af te sluiten. Bij een traditionele benadering van de wortelpunt kan je ofwel iets onder de punt een sneetje maken. Dan is er toegang via het bot en resteert een kleiene opening. Alternatieve opening is bij wat grotere ontstekingen en granulatieweefsel aan de oppervlakte (fistel) dat er vanaf de rand van het tandvlees wordt gewerkt. Dan vouw je als een tentzeilje de rand tandvlees omhoog. Daarmee is dan ook een nette afsluiting van de wond mogelijk. Waarom zit er aan het gehemelte ook een sneetje en een hechting? Vaak zijn dat de doorgetrokken hechtingen vanuit de voorzijde naar achter, en mogelijk eentje extra omdat er erg stug tandvlees achter de snijtanden ligt en dit ook met een kleine sneetje is losgemaakt.

Ik zou vooraf dit ook nooit als een makkelijke en snelle ingreep durven wegzetten omdat een open apex (zo heet een niet afgevormde wortel) een behoorlijk complexe benadering en behandeling heeft. De wanden waar de definitieve vulling die de kaakchirurg aanbrengt zijn flinterdun op het einde. Je komt hier altijd in dubio: meer weghalen = steviger, maar ook meteen een krotere wortel = matige prognose. Kortom, het zal er eentje blijven waar je nog eens over napraat.
De tijd zal nu moeten laten zien dat er bot ingroei plaats gaat vinden. En een kaak met een tand met een wortel van kortere lengte is niet perse een probleem.


Bedankt voor de heldere uitleg, er is me heel wat meer duidelijk :smt023
vr, 01/25/2008 - 17:43 Permalink
mootje1968

Het gaat op zich vrij redelijk tot nu toe, de pijn valt mee en ook de zwelling begint weer iets af te zakken.
Ze eet al voorzichtig weer wat brood.
Alleen sijpelt er nog steeds iets of wat bloed uit de hechtingen en heeft ze 's ochtends het kussen vies met rode vlekken.
Het is een beetje donkerrood.
Ook haar voortand zit een beetje los.
Kan dit kwaad of hoort het gewoon bij het verloop van deze ingreep?
za, 01/26/2008 - 13:32 Permalink