amelogenesis imperfecta

Author:
dianasmid
Posted:
vr, 10/17/2008 - 14:14
hallo, onze dochter van 8 jaar heeft geen glazuur op haar blijvende kiezen, deze worden er binnenkort uitgehaald, ze zijn niet te redden. maar wat gebeurt er met al die ruimte in haar mondje. je kunt toch niet je hele leven zonder kiezen blijven lopen. wie heeft hier ervaring mee????? ben er erg van geschrokken en het schijnt een angeboren iets te zijn. groeten diana
mecánico para …

Als het alleen de eerste kiezen zijn heb je zowaar nog een beetje geluk bij een ongeluk. Het is NIET aangeboren, want dan zou het melkgebit ook gene glazuur hebben gehad. Dus het is een tijdsgebonden aanleg probleem. zoekteremen hypoplasie, kaasmolaar en hypocalcificatie levert meer inzicht op.
Het mooie van de leeftijd van 8-9 jaar is dat er dan net een wortelsplitsing in de kiezen erachter wordt aangelegd. Dan blijven die netjes stabiel staan en nemen op termijn de plek van de verwijderde kiezen in.
Als je dan 17-18 bent en je verastandkiezen krijgt ben je eigenlijk weer compleet.
Wat ik wel zou adviseren, altijd een opverzichts foto te laten maken om te controleren of de kleien kiezen, die onder de nu nog aanwezige melkkiesjes zitten, er ook allemaal zitten. zo niet, dan is een overleg met de orthodontist absoluut zinvol. Op dat moment een kies eruit en eentje missen wordt wel een hele grote ruimte die moet worden overbrugd.
Dus.........ja vervelend, maar nee niet verkeerd. sterker nog. Mijn ervaring is dat u er meer tegen op ziet dan uw dochter. En vaak komen die kiezen er ook zonder veel problemen uit.
succes.
vr, 10/17/2008 - 22:26 Permalink
dianasmid

helaas zijn het haar blijvende kiezen want inderdaad de melkkiezen zijn ook al getrokken toen ze vijf was. er zijn al 2 blijvende kiezen getrokken toen ze 7 was en nu gaan de nummers 16, 26 36 en 46 er aan geloven, plus nog 2 eerste groote mensen kiezen. dus zal ze niet veel over houden.
za, 10/18/2008 - 12:40 Permalink