Afgebroken voortand......2 dagen wachten ??

Author:
Brit
Posted:
di, 03/25/2008 - 17:14
Gister is onze zoon van 10 jaar gevallen en heeft daarbij zijn voortand voor 2/3 afgebroken. Het afgebroken stuk heb ik in de melk gelegd en vanmorgen heeft mijn man onze tandarts gebeld. De assistente vroeg of onze zoon er veel last van had wat inderdaad het geval was/is. Mijn man kreeg het volgende verhaal: een afgebroken tand zetten we er toch nooit aan dus gooi het stukje maar weg. Vandaag doen we niks want hij heeft er al genoeg last van. We willen hem niet nog meer pijn doen. Kom donderdag (over 2 dagen!!) maar....

Ik vind het toch een raar verhaal.
Is het inderdaad zo dat bij afgebroken stukjes tand er niet geprobeert wordt deze er weer aan te zetten?? En is het normaal dat je 2 dagen moet wachten voor je langs mag komen?
Alvast bedankt!

Met vriendelijke groeten,
Brit
vV

normaal gesproken kan je zoiets wel proberen erop te zetten, meestal gaat dat goed. maar dan moet er snel behandeld worden . Ikzelf (maar dat ben ik...) zie zoiets het liefste snel. ook als ik dienst heb in het weekend of met pasen bv laat ik pat zsm komen. Als er een dermate grote breuk is valt de rest van de schade meestal wel mee. Maar 2/3 betekent wel dat de zenuw bloot ligt of bijna bloot ligt, en dat si al reden het snel af te dekken. Ik heb hier wel mijn ideeen over, ik vind zoiets gewoonweg spoed. Maar dat was gisteren al.. Wiens keuze was het gisteren geen tandarts te benaderen? Want dat er gisteren niets gedaan is kan door uw eigen tandarts wel uitgelegd worden als "'het valt wel mee"". Wat ik hem dan ook weer niet verwijten kan.
di, 03/25/2008 - 17:25 Permalink
Brit

Bedankt voor uw snelle reactie. Eerlijk gezegd hebben wij er zelf gisteravond niet aan gedacht om direct een tandarts te bellen omdat we druk waren met het kalmeren van onze zoon.

Kunt u mij misschien ook vertellen wat het voordeel is om het afgebroken stuk er weer op te zetten en binnen welke tijd zoiets nog kan?

Alvast bedankt!

Met vriendelijke groet,
Brit
di, 03/25/2008 - 17:44 Permalink
vV

voordeel: vorm. Snel erop zetten is meer van belang voor de zenuw dan voor de rest. Maar ja het oog wil ook wat zeker bij voortanden.
Ik zet het er altijd snel aan, omdat ik emnsen snel laat komen. heb eigenlijk nooit meegemaakt dat iemand langer daarmee gewacht heeft, dus kan niet uit ervaring spreken. Maar in principe moet dat nog steeds mogelijk zijn. De tandarts maakt het zichzelf ook veel gemakkelijker trouwens. Enig probleem is dat er wellicht wel kleurverschil gaat optreden, maar dat kan dan later aangepakt worden. Eerste zorg is de zenuw.
wo, 03/26/2008 - 08:13 Permalink
Brit

Inmiddels hebben wij vanmorgen wederom contact opgenomen met onze eigen tandarts. Hij wil/kan er vandaag niets aan doen. Eventueel mochten we in zijn koffiepauze langs komen zodat hij er even naar kon kijken maar hij vertelde er gelijk bij dat het alleen kijken zou zijn en het eigenlijk geen zin had om te komen. Hij heeft niet eerder tijd als morgenochtend om daadwerkelijk iets te doen.
In de tussentijd heeft onze zoon nog steeds veel last van zijn tand, kan ook moeilijk eten en drinken. De pijn is wel iets minder als gister.

Het probleem is nu dat ik niet weet wat we moeten doen....
Moeten we wachten tot morgen bij onze eigen tandarts die zeker het afgebroken stukje niet terug gaat plaatsen OF moeten we vandaag een andere tandarts zoeken die (vandaag) het afgebroken stukje er wel op wil zetten??
Graag nog 1 maal advies hierover...

Met vriendelijke groet,
Brit
wo, 03/26/2008 - 08:57 Permalink
vV

tja dit is niets voor spoedgevallendienst, want u heeft een eigen tandarts..
Overigens is het wel zo dat naar mijn mening, en zeker bij een ongeval, er snel ingegrepen moet worden. Daarnaast zeker ook bij pijn. Ik begrijp dat het in de avond gebeurt is. U heeft gelijk de eerstvolgende ochtend gebeld. Dan is een afspraak op de dag zelf op zijn plaats. En dat is niet alleen mijn mening...
wo, 03/26/2008 - 09:21 Permalink
Brit

Hierbij wil ik even laten weten dat het afgebroken stukje er weer aan gezet is bij onze zoon. Het is prachtig gedaan en is eigenlijk niet te zien. De zenuw lag inderdaad bloot naar ik heb begrepen. De tandarts vertelde dat het nu afwachten is wat die zenuw nu gaat doen.
Omdat er een flink stuk afgebroken is zal het misschien niet heel erg lang houden volgens hem maar het is het proberen waard. Als het toch weer af breekt (kans is redelijk groot) dan kan er een " hulsje" overheen gezet worden of, wat naar zijn mening de beste oplossing is, een kroon geplaatst worden.
Daarover gaan we maar direct informeren bij de zorgverzekeraar wat de vergoedingen hiervoor zijn bij kinderen want dat wist de tandarts ons niet te vertellen.

Al met al vind ik het een knappe blunder van onze eigen tandarts en vind ik dat hij erg tekort geschoten is. Ik ga dit ook zeker nog melden bij hem. Het is triest dat een jochie van 10 met zoveel pijn heeft rond moeten lopen terwijl dit dus helemaal niet nodig was geweest !!

Met vriendelijke groeten,
Brit
do, 03/27/2008 - 16:15 Permalink