Aan een losse tand zitten aanmoedigen of ontmoedige?

Author:
wolk77
Posted:
wo, 05/12/2004 - 20:25
Hallo,

Mijn dochter van 5 heeft haar eerste losse tand!
Zij is daar hel trots op! Bij mij brengt het een vraag op:

Wat kan ik het beste doen haar aanmoedigen of ontmoedigen om er aan te zitten?

Zelf denk ik dat het het beste is als ze er niet aan zit, de losse tand komt er vanzelf door het geduw van de nieuwe tand wel uit
Dit lijkt mij de beste manier.

Nou hoorde ik dat het juis goed zou zijn, om aan de tand te zitten, zodat hij er snel uit is??

Wat is het beste???volgens Tandarts.nl?

Groeten Claudia.
de digitale tandarts

De kindertandarts Dien Gambon kan hier waarschijnlijk veel beter antwoord op geven!

Meestal geef ik het advies om het aan de natuur over te laten en er pas aan te zitten als de melktand/kies in kwestie echt loszit.
wo, 05/12/2004 - 20:47 Permalink
kindertandarts

Het advies" Laat de natuur zijn gang gaan" is prima. Alleen soms hebben kinderen last van een losse tand of kies en zijn ze bijvoorbeeld bang dat ze die inslikken of dat die 's nachts ineens weg is*. Het is natuurlijk dan beter om de natuur een klein beetje te helpen.
Aan een losse tand kan je wiebelen en wil je die er als ouder zelf uithalen dan is het makkelijk om een droge zakdoek of een gaasje te pakken deze op/om het tandje te leggen en voor zichtig te draaien. Trekken heeft minder effect.

Wanneer een melktandje echter weinig los zit en de nieuwe komt wat achter het te wissel tandje door dan is het wel zinvol om te wiebelen.
Door eerder het melktandje eruit te hebben, kan door de tongdruk de nieuwe tand eerder naar voren worden geduwd in de open ruimte. Dat komt de positie van de nieuwe tand ten goede.
Wanneer een nieuwe tand ver achter het wisseltandje doorbreekt en de wisseltand geheel niet los zit dan moet de tandarts op een gegeven moment de natuur helpen en het wisseltandje trekken.


*Kinderen op jonge leeftijd kunnen verschillende angsten hebben en daarnaast ook veel fantasie. Werkelijkheid en sprookjes worden niet altijd goed uit elkaar gehouden. Denk daarbij ook aan het verhaal van de tandenfee. Bij het wisselen van tanden en kiezen leggen sommige kinderen hun tand onder hun kussen en de volgende dag ligt er een euro.
do, 05/13/2004 - 21:43 Permalink