7 jaar en alle melkkiezen hebben gaatjes

Author:
fraya
Posted:
wo, 03/08/2006 - 12:37
Mijn zoontje is al vanaf het begin aan het kwakkelen.
De eerste kies die doorkwam was meteen al rot.
Toen hij 4 jaar was is er al 1 kies getrokken.
Hij heeft nu 3 vullingen. De laatste vulling is 1 maand geleden gedaan. 2 weken geleden zag ik nog een gaatje in een van zijn laatste melkkiezen, heb meteen een afspraak gemaakt. Volgende week woensdag kan hij er terecht. Maar vandaag is er een stukje van die kies afgebrokkeld met als gevolg een gigantisch gat.

Mijn eigen tandarts krijg ik niet te pakken. Maar ik ben echt ten einde raad.

Ikzelf heb geen enkel gaatje maar zou met alle liefde van de wereld willen ruilen met mijn kleine vent. De kies is destijds getrokken door een weekend arts en de verdoving werkte niet goed. Sindsdien is mijn zoontje doodsbang voor de tandarts.
Hij krijgt van mij (uit eigen beweging) extra fluortabletjes.
Alle drinken die hij krijgt is suikervrij. Hij heeft 3 vaste eetmomenten op een dag en krijgt daarnaast 2 keer iets tussendoor (1 keer een koekje 1 keer fruit) en 's avonds nog een glaasje (suikervrije) limonade.
Ik poets zelf zijn tanden 2 keer per dag.

Hij is al erg vroeg begonnen met wisselen. Heeft al 1 volwassen kies (op de plek waar de ander is getrokken) en zijn twee boven en onder voortanden zijn 1 jaar geleden al gewisseld.
Pas geleden is er ook een kiesje uit gevallen (zit nog geen nieuw).

Voor zover ik het kan beoordelen zijn de nieuwe tanden wel gezond (de kies in ieder geval wel).

Ik twijfel of mijn eigen tandarts de problemen van mijn zoontje wel serieus neemt, en of ik het nou zo verkeerd doe.

Wat kan ik nou nog doen om hem deze ellende te besparen?
Geke

Het belangrijkste wat je kunt doen is toch goed poetsen 2x pd met gewone volwassen tandpasta. Goed opletten met die voedingsmomenten, waar je al rekening mee houdt. Er is toch iets dat mis gaat. Zo kun je van suikervrije limonade ook gaatjes krijgen, net als van fruit, melk etc. Het enige wat je onbeperkt mag drinken is water en thee zonder suiker. Krijgt hij, als hij ander drinken krijgt, dit verspreid over een langere tijd. Dus bijvoorbeeld dat hij steeds een slokje drinkt en dan weer even wegzet? Een eetmoment is echt zonder tussentijden van 5min, want dan is het eigenlijk alweer een nieuw zoetmoment. Verder is het belangrijk dat je s'avonds na het tandenpoetsen niks meer geeft, geen flesjes met iets mee naar bed of geen glas melk voor het slapen. Dit kan de hele nacht op zn gebit inwerken. Verder heb je bij melkkiezen vaak als dat er een heel groot gat zich ontwikkeld, zonder dat je het in de mond echt goed kunt zien. Op een gegeven moment breekt er iets af, zoals je aangaf en is het gat te zien, maar dit is een proces wat al veel langer aan de hand was en op dat moment vaak niet een spoedklacht bij de tandarts, behalve als hij er echt pijn aan heeft. Het is het belangrijkste ook voor de nieuwe blijvende kiezen om er achter te komen waarom het fout gaat bij je zoontje, ik hoop dat dat te achterhalen is, soms helpt het om een voedingsdagboekje bij te houden.

Ik hoop dat het goed komt, heel veel sterkte ermee.

:smt006 Geke
do, 03/09/2006 - 21:48 Permalink
mirandaaatje

En kijk uit met suikervrije limonades. Producten, zoals Joy, beweren tandvriendelijk te zijn, maar zijn dit absoluut niet! Alle limonades waar vruchtensappen aan toe zijn gevoegd, zijn erg zuur. Ook cola, en ook cola light, zijn erg zuur. Ik weet dat goed, ik ben mijn tanden en kieze kwijtgeraakt aan tanderosie door jarenlang cola drinken.
Suc6! :D
ma, 05/01/2006 - 12:04 Permalink