6 melktanden kwijt na val

Author:
Daniella
Posted:
zo, 12/20/2009 - 15:14
Hallo, ik ben momenteel een zeer bezorgde moeder. Onze dreumes van anderhalf is (hard) gevallen en er zijn 6 tandjes uit: 4 voortanden boven en 2 ondertandjes. Het lijkt erop dat hij medisch gezien goed aan het genezen is, het tandvlees is al dicht en bloedt niet meer. En belangrijk: hij is weer vrolijk. Maar: ik maak me erge zorgen over het blijvende gebit. De melktanden zijn er redelijk in zijn geheel uitgegaan, maar ik lees op internet dat het voorkomt dat de blijvende tanden verkleint of helemaal nooit meer doorkomen. Weet iemand of dit vaak voorkomt na het verlies van zoveel melktanden?
Ik weet al dat er een kans is dat ze de blijvende tanden later zullen doorkomen (dan bij een kind die zijn melktanden wel gewoon had). Maar dat zou natuurlijk (veel) minder erg zijn dan helemaal nooit de tanden weer terugkrijgen! :cry:

Alvast bedankt voor de reactie (s).
Lieneke

Whoe, heftig zeg! Ik moet er niet aandenken, wat zullen jullie geschrokken zijn! Helaas is wat je schrijft kloppend. Ik heb er (gelukkig) verder geen ervaringen mee. Ik hoop dat je wat meer reactie zult krijgen, dan enkel van die van mij.
zo, 12/20/2009 - 16:14 Permalink
Lysian

Hallo,


Onze dochter is met 9 maanden van de commode gevallen en hierbij haar voortanden kwijtgeraakt. Inmiddels is ze 7,5 en zijn haar blijvende tanden verschenen. Hier zit het grote probleem en de schrik. Haar tanden lijken opgesplitst in tandbeen en een deel met tandbeen en glazuur. Ze komen geel door en dit tanddeel is ook gevoelig. Halverwege zie je prachtig glazuur. Wij vragen ons nu af, waardoor komt dit?
Is het inderdaad zo dat door de val destijds en het hebben van geen voortanden de tanden niet op de juiste manier doorkomen? Onze eigen tandarts heeft er geen antwoord op. Ik hoop dat iemand ons meer kan vertellen.

Hartelijke groet, Monique
zo, 01/03/2010 - 19:17 Permalink
mecánico para …

Dat is wel apart........want het glazuur dat op de snijrand zit wordt aangelegd om de periode van geboorte terwijl de rand richting het tandvlees pas in de periode van de val wordt afgevormd. Als u terugkijkt, heeft zij toen langere periodes van hoge koorts gehad (enkele dagen)? Bijvoorbeeld erg benauwd en verkouden? Daarnaast ga ik er wel van uit dat ze op 9 maanden geboren is overigens.
Soms leveren juist die extreme pieken bij kinderen een vreemde glazuurformatie op. Eigenlijk een lokaal probleem wat misschien wel niets met de val te maken heeft gehad.
zo, 01/03/2010 - 20:07 Permalink
mecánico para …

nee, dat is meer uitgaand van een ontsteking boven de kiem. dit lijkt meer een hypoplasie veroorzaakt door ..........ja, wie zal het zeggen.
overigens lijkt het qua voorkomen wel erg op elkaar , dus je gedachte is wel redelijk goed
zo, 01/03/2010 - 22:00 Permalink
Lysian

Bedankt voor de reacties.

Wat er is gebeurd: ze is van de commode gevallen en toen hebben haar ondertanden de nog in het tandvlees zittende voortanden blootgelegd. Deze zijn nog een poos blijven zitten maar zaten niet goed vast. Toen ze 2,5 was is zijn op haar mond gevallen waardoor er een uitviel. De tandarts heeft toen foto's gemaakt en aangegeven dat de onderliggende tanden niet beschadigd waren. Na een paar maanden is ze weer gevallen en toen is ook de andere tand eruit gegaan. Ze heeft tot een half jaar geleden dus geen voortanden gehad. Toen zij 2 was heeft ze hoge koorts gehad 40 gr vanwege waterpokken. Dit heeft zo'n 2 tot 3 dagen geduurd. Ook heeft ze de 5e of 6e ziekte gehad gepaard gaand met koorts maar niet zo hoog als bij de waterpokken.
De schoolarts heeft bij haar 5e jaar aangegeven dat ze even een groeistilstand had ze was eerst nl vrij lang - nu is dat normaal). Kan dat ook een oorzaak zijn?
Tenslotte vraag ik mij af wat ik er nu aan kan doen. Het is gevoelig en ze schaamt zich er ook voor waardoor ze constant met haar bovenlip voor haar tanden trekt.

Ik hoor graag wat we kunnen doen, hartelijk dank!
ma, 01/04/2010 - 07:48 Permalink