2 jaar en al gaatjes??

Author:
Libby
Posted:
di, 05/23/2006 - 20:41
Hallo, mijn dochter van 2 jaar en 2 maanden heeft één kies linksachterin die slecht is.
Er lijken in die kies 4 gaatjes te zitten, het lijken zelfs vrij grote gaten..
Ze zijn geel met een beetje bruin vanbinnen.
Het poetsen gaat uitstekend, we poetsen twee keer per dag en ze vindt het leuk! Ze krijgt wel af en toe zoetigheid, maar zeker niet veel.
De rest van haar gebit is in orde, en mijn partner en ik hebben een prima gebit.
Ik begrijp niet hoe die kies zo slecht kan zijn en weet ook niet zo goed wat te doen. Ik heb een erg onvriendelijke tandarts en ik vrees dat m'n dochter absoluut niet in haar mond gaat laten kijken.
Ze is nooit erg ziek geweest, heeft wel 2 keer een penicillinekuurtje gehad.
Ik heb ook gelezen over kaasmolaar, maar dat zijn toch alleen plekken en geen gaten?
Graag uw advies.

Vriendelijke groet, Libby
Geke

Kaasmolaren kunnen plekken zijn, maar zijn ook heel erg kwetsbaar waardoor er snel grote gaten kunnen ontstaan. Een kaasmolaar is eigenlijk vaak de eerste blijvende kies die op ongeveer 6 jarige leeftijd doorbreekt. Deze heeft uw dochter nog niet en het wordt vaak veroorzaakt door ziekte in de eerste 2 jaren. De melkkies van uw dochter heeft zich al voor de geboorte ontwikkeld en misschien dat ziekte van u tijdens de geboorte de ontwikkeling van deze kies beinvloed heeft, maar dat is moeilijk te bevestigen. Soms kan er ook sprake zijn van een glazuurafwijking, maar dan wordt het vaak ook op andere tanden gezien. Het is trouwens met zoetigheid erg belangrijk dat ze niet teveel krijgt. Maar het allerbelangrijkste is dat ze niet teveel eetmomenten heeft. Om gaatjes te voorkomen is maximaal 7 eetmomenten per dag goed. Hier hoort het ontbijt, middageten en avondeten bij. En alle tussendoortjes: thee met suiker, snoep en OOK fruit tellen mee. Dus aan die 7 eetmomenten zit je heel erg snel. Het is dus ook beter in een keer veel te eten, dan elk kwartiertje eentje. Wat niet meetelt is water en thee zonder suiker.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is en je er achter komt wat de oorzaak is. Het is wel belangrijk dat ze al een keer naar de tandarts gaat om gewoon te wennen. Want de ervaring is veel traumatischer als er straks echt iets ernstigs is en ze pijn heeft en er meteen iets moet gebeuren. Hij zou nu eerst alleen kunnen proberen te kijken.

:smt006 Geke
do, 05/25/2006 - 21:28 Permalink
Libby

Bedankt voor uw reactie.
Ik wordt er wel wat ongerust door: ik ben nooit ziek geweest tijdens zwangerschap/bevalling. Zelfs geen griepje..
Als er zo'n zwakke plek in één kies is, wat ik ook vermoed, zou dat dan met ziekte te maken hebben of ken het ook 'zomaar' gebeuren?

Uiteraard krijgt mijn kind nog geen suiker in haar thee, ze is net twee.
Wel eet ze regelmatig fruit (zuur?).
U zegt dat ze vast kan gaan wennen aan de tandarts, maar is het niet noodzákelijk dat ze gaat?? En wat zal een tandarts aan deze kies doen?

Groet, Libby
za, 05/27/2006 - 10:18 Permalink
Geke

In fruit zitten ook suikers die door de bacterien in de mond worden omgezet in zuren, waardoor het gaatje ontstaat. Te vaak fruit is dus ook niet goed en daardoor kunnen dus ook gaatjes ontstaan. Het is belangrijk dat ze misschien eerst een keer kan wennen voordat er wat moet gebeuren. Nu heeft ze nog geen pijn aan de kies, dus daarom zou ze de eerste afspraak kunnen wennen. Dan kan de tandarts even kijken en misschien wat oefenen met een polijstinstrumentje, soms helpt dat, maar 2 jaar is wel jong. Omdat je niet echt vertrouwen hebt in je tandarts met kleine kinderen zou je ook een kindertandarts kunnen zoeken. Er zijn speciale jeugdzorgcentra in Nederland op verschillende plaatsen. Misschien dat je bij ze via internet kunt vinden of je zou je tandarts er naar kunnen vragen. Omdat ze nu geen last heeft kan het gaatje ook tijdens de 2e afspraak gevuld worden, soms werkt dat beter zodat ze nog even kan wennen.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het natuurlijk altijd laten weten.

:smt006 Geke
za, 05/27/2006 - 13:43 Permalink