10 maanden/2 voortandjes eruit

Author:
Daan_B
Posted:
do, 09/09/2004 - 20:55
Hallo,

Ons dochtertje van 10 maanden is in het weekeinde haar beide voortandjes 'verloren'...ze had iets in haar mond en dat bleef op zijn plaats terwijl zijzelf naar beneden zakte.

Er is al een rontgenfoto gemaakt en alles zag er van binnen oke uit, geen scheuren etc. Nu hebben wij natuurlijk inmiddels wel wat vragen:

Wat gebeurt er als ze gaat praten. Zal haar spraakontwikkeling duidelijk anders zijn als bij kindjes die wel 2 voortanden hebben? Als dit het geval is, is het dan zinvol om al bij het begin van haar spraak logopedie in te schakelen?


Is er een manier om te voorkomen dat haar nieuwe tanden gaan kantelen? En is het nodig om ruime te creeeren voor die nieuwe tanden, want zeer waarschijnlijk gaan de melktandjes meer naar elkaar toegroeien nu ze geen 'weerstand' meer hebben. En vanaf welke leeftijd moet je dit in de gaten gaan houden (omdat ik op dit forum heb gelezen dat sommige kinderen wel heel vroeg gaan wisselen).

En als laatste...Is er een kindertandarts die hierin "gespecialiseerd" is?

Ik ben benieuwd naar de antwoorden, alvast bedankt!

Daniëlle
kindertandarts

Wanneer een kind vroeger dan de wisselingsperiode voortanden verliest heeft dat een aantal consequenties.
Het doorbreken van de blijvende boven voortanden is meestal verlaat, d.w.z het kan wel een jaar langer duren dan normaal gesproken ( 6-7 jaar). De ervaring leert dat de nieuwe voortanden meestal gewoon op de juiste plaats doobreken en door lip en tong druk op z'n een plaats in de kaak komen. Dat de naast gelegen tanden naar het midden lopen en nadelig effect zou hebben is onwaarschijnlijk. Openhouden van de ruimte is met orthodontische apparatuur ongewenst, maar vanwege de jonge leeftijd ook onmogelijk.

Bij een goede spraakontwikkeling zie je dat de tongpunt bij een aantal letters zoals d,t, l, n, t z, afsteunen op de voortanden, dit zal in eerste instantie niet mogelijk zijn,. Breken de blijvende voortanden door dan zien wij dat in het algemeen het uitspreken van deze letters spontaan verbeterd. Logopedie is pas aan te raden, als dan ook de blijvende voortanden aanwezig zijn.
Daarnaast zal je ook rekening moeten houden met de leeftijd van het kind. Wanneer je een te jong kind iets wil leren lukt dat meestal niet omdat of het kind niet begrijpt wat er van hem/ haar verwacht wordt of dat de motorische ontwikkeling van het kind nog niet zover is dat de bewegingen met de nodige precisie kunnen worden uitgevoerd.
Kortom afwachten en blij zijn dat de schade meevalt. Begrijp mij goed natuurlijk is het vreselijk om zo jong al voortanden door een trauma kwijt te raken, sterkte en succes
zo, 09/12/2004 - 21:10 Permalink