Zo blij met mijn kunstgebit!

Author:
Fade
Posted:
di, 07/26/2022 - 16:30
Even mijn verhaal delen, ook als hart onder de riem voor de mensen die heel veel last hebben na, of opzien tegen de behandeling.
De afgelopen jaren zijn er vier kiezen getrokken, verder altijd ellende met ontstekingen en wortelkanaalbehandelingen. Het afgelopen jaar zijn de resterende tanden en kiezen gaan schuiven, uiteindelijk stond alles schots en scheef en zaten er vijf los. Normaal kauwen ging niet meer.
Ik wilde een all on 4, desnoods all on 6. Afspraak gemaakt bij één van de besten op dit gebied, maar hij wilde er niet aan omdat ik rook. Fair enough. Hij stelde een klikgebit voor.
Afgelopen donderdag is alles getrokken, duurde wat langer vanwege alle ontstekingen. Daarna de noodprothese erin.
Uiteraard deed het pijn nadat de verdoving uitgewerkt was. Vrijdag al veel last van drukplekjes. Blaren! Pijn, pijn, pijn. Zaterdag teruggegaan, hij heeft het gebit bijgeslepen en toen ging het beter, deed nog wel pijn. En ik mocht 'm 's nachts uitdoen, heerlijk.
Alleen kreeg ik mijn ondergebit er zondag niet meer in.
Vandaag weer langsgeweest. De tandarts-implantoloog nam weer uitgebreid de tijd voor me, hij wilde dat ik absoluut pijnvrij de deur weer zou uitlopen. Mijn wonden waren genezen en de ontstekingen ook, dus hij heeft de hechtingen verwijderd.
Verder heeft hij het ondergebit ingekort, alles bijgeslepen tot het goed zat, en zachte vulling boven en onder aangebracht. Gelijk een afspraak gemaakt voor een rebase over twee maanden. En over een tijdje een klikgebit! Ik kan niet wachten.
Kauwen gaat nog niet, ben al twee kilo kwijt. Bijkomend voordeel. Praten is lastig, ik slis. En ik heb veel speeksel. Maar verder... ik ben pijnvrij, het gebit sluit mooi aan en ik heb een prachtige glimlach. En geen slechte adem meer. De tandarts heeft gezegt dat een deel van mijn fysieke klachten nu ook een stuk minder kunnen worden.
Ik weet dat ik weer klachten kan krijgen als mijn kaken gaan slinken de komende tijd, maar ik weet ook dat ik altijd terug kan komen, al is het vier keer per week.
Ik wil iedereen meegeven: zoek een echt goede tandarts/implantoloog (NVOI erkend), gespecialiseerd in zowel de (pre)implantologie als de prothetiek. Eentje die de tijd voor je neemt, en je klachten serieus neemt.
Tandarts_Richa…

Als er geen weg terug is dan idd wat u nu ondergaat bij een vakman. Maar ik doe er alles aan om het natuurlijk gebit te behouden. Er gaat nietys boven het natuurlijk gebit ondanks alle complicaties. Natuurlijk goed onderhouden en niet roken. Men krijgt niet altijd een "klik" gebit v d zorgverzekeraar. Ik zou de risico niet nemen dat ik het niet krijg en zelf moet betalen...enkele duizenden euro.
za, 07/30/2022 - 22:48 Permalink
Fade

Er gaat voor mij dus wel wat boven mijn natuurlijke gebit. Door de medicatie die ik sinds vier jaar slik, is het hard achteruit gegaan. De pijn was vaak niet te harden, het afgelopen jaar kon ik ook niet meer goed kauwen, waardoor ik een paar keer bijna gestikt ben.
En hoe had ik in Godsnaam mijn gebit moeten behouden. Met een beugel? Om de tanden die over elkaar geschoven waren, weer recht te krijgen? En de tanden/kiezen die zo los zaten dat ik ze heen en weer voelde wiebelen bij het eten? Vraag me af hoeveel jaar ik zoet was geweest met zo'n gebitsrenovatie. Stoppen met roken is voor mij overigens een no go. Het is het stokpaardje van veel tandartsen, maar ik weet het nu wel. Ik leef gezond verder, mijn weerstand is hoog. Het feit dat mijn wonden na vijf dagen genezen waren en de hechtingen eruit konden, is daar wel het bewijs van. Ben zo blij dat de grote ontstekingen weg zijn.
By the way, het geld voor een klikgebit staat op mijn spaarrekening.

Update: ik slis niet meer, het "volle" gevoel wordt met de dag minder, en ik heb gisteravond voor het eerst (met smaak) vast voedsel gegeten. Het gaat heel erg goed. Voor nu geen drukplekken meer. Als de boel gaat slinken maak ik weer een afspraak. Blijkbaar ben ik een modelpatient.
ma, 08/01/2022 - 10:23 Permalink
Tandarts_Richa…

Blij dat het voor je zo goed uitpakt. Maar weet je dat roken een contra indicatie is voor implantaten. Roken niet een stokpaardje v tandartsen maar een feit. Er is een direct verband tussen roken en verlies v tanden/kiezen, ook verlies implantaten. Vandaar waarschijnlijk ook het verlies bij u.
do, 08/04/2022 - 17:42 Permalink