Zo blij met mijn kunstgebit!

Author:
Fade
Posted:
di, 07/26/2022 - 16:30
Even mijn verhaal delen, ook als hart onder de riem voor de mensen die heel veel last hebben na, of opzien tegen de behandeling.
De afgelopen jaren zijn er vier kiezen getrokken, verder altijd ellende met ontstekingen en wortelkanaalbehandelingen. Het afgelopen jaar zijn de resterende tanden en kiezen gaan schuiven, uiteindelijk stond alles schots en scheef en zaten er vijf los. Normaal kauwen ging niet meer.
Ik wilde een all on 4, desnoods all on 6. Afspraak gemaakt bij één van de besten op dit gebied, maar hij wilde er niet aan omdat ik rook. Fair enough. Hij stelde een klikgebit voor.
Afgelopen donderdag is alles getrokken, duurde wat langer vanwege alle ontstekingen. Daarna de noodprothese erin.
Uiteraard deed het pijn nadat de verdoving uitgewerkt was. Vrijdag al veel last van drukplekjes. Blaren! Pijn, pijn, pijn. Zaterdag teruggegaan, hij heeft het gebit bijgeslepen en toen ging het beter, deed nog wel pijn. En ik mocht 'm 's nachts uitdoen, heerlijk.
Alleen kreeg ik mijn ondergebit er zondag niet meer in.
Vandaag weer langsgeweest. De tandarts-implantoloog nam weer uitgebreid de tijd voor me, hij wilde dat ik absoluut pijnvrij de deur weer zou uitlopen. Mijn wonden waren genezen en de ontstekingen ook, dus hij heeft de hechtingen verwijderd.
Verder heeft hij het ondergebit ingekort, alles bijgeslepen tot het goed zat, en zachte vulling boven en onder aangebracht. Gelijk een afspraak gemaakt voor een rebase over twee maanden. En over een tijdje een klikgebit! Ik kan niet wachten.
Kauwen gaat nog niet, ben al twee kilo kwijt. Bijkomend voordeel. Praten is lastig, ik slis. En ik heb veel speeksel. Maar verder... ik ben pijnvrij, het gebit sluit mooi aan en ik heb een prachtige glimlach. En geen slechte adem meer. De tandarts heeft gezegt dat een deel van mijn fysieke klachten nu ook een stuk minder kunnen worden.
Ik weet dat ik weer klachten kan krijgen als mijn kaken gaan slinken de komende tijd, maar ik weet ook dat ik altijd terug kan komen, al is het vier keer per week.
Ik wil iedereen meegeven: zoek een echt goede tandarts/implantoloog (NVOI erkend), gespecialiseerd in zowel de (pre)implantologie als de prothetiek. Eentje die de tijd voor je neemt, en je klachten serieus neemt.
Tandarts_Richa…

Als er geen weg terug is dan idd wat u nu ondergaat bij een vakman. Maar ik doe er alles aan om het natuurlijk gebit te behouden. Er gaat nietys boven het natuurlijk gebit ondanks alle complicaties. Natuurlijk goed onderhouden en niet roken. Men krijgt niet altijd een "klik" gebit v d zorgverzekeraar. Ik zou de risico niet nemen dat ik het niet krijg en zelf moet betalen...enkele duizenden euro.
za, 07/30/2022 - 22:48 Permalink
Fade

Er gaat voor mij dus wel wat boven mijn natuurlijke gebit. Door de medicatie die ik sinds vier jaar slik, is het hard achteruit gegaan. De pijn was vaak niet te harden, het afgelopen jaar kon ik ook niet meer goed kauwen, waardoor ik een paar keer bijna gestikt ben.
En hoe had ik in Godsnaam mijn gebit moeten behouden. Met een beugel? Om de tanden die over elkaar geschoven waren, weer recht te krijgen? En de tanden/kiezen die zo los zaten dat ik ze heen en weer voelde wiebelen bij het eten? Vraag me af hoeveel jaar ik zoet was geweest met zo'n gebitsrenovatie. Stoppen met roken is voor mij overigens een no go. Het is het stokpaardje van veel tandartsen, maar ik weet het nu wel. Ik leef gezond verder, mijn weerstand is hoog. Het feit dat mijn wonden na vijf dagen genezen waren en de hechtingen eruit konden, is daar wel het bewijs van. Ben zo blij dat de grote ontstekingen weg zijn.
By the way, het geld voor een klikgebit staat op mijn spaarrekening.

Update: ik slis niet meer, het "volle" gevoel wordt met de dag minder, en ik heb gisteravond voor het eerst (met smaak) vast voedsel gegeten. Het gaat heel erg goed. Voor nu geen drukplekken meer. Als de boel gaat slinken maak ik weer een afspraak. Blijkbaar ben ik een modelpatient.
ma, 08/01/2022 - 10:23 Permalink
Tandarts_Richa…

Blij dat het voor je zo goed uitpakt. Maar weet je dat roken een contra indicatie is voor implantaten. Roken niet een stokpaardje v tandartsen maar een feit. Er is een direct verband tussen roken en verlies v tanden/kiezen, ook verlies implantaten. Vandaar waarschijnlijk ook het verlies bij u.
do, 08/04/2022 - 17:42 Permalink
Frankie

Als antwoord op door netje59

Hoe is het nu met jullie?? Ik ben blij om wat positievere berichten, en hopelijk veel tips en tricks te lezen op dit forum. En netje59 heeft de rebase al plaatsgevonden?
Over 2 weken wordt mijn bovengebit getrokken en krijg ik een prothese, ook wordt er een cyste verwijderd... Als dit alles goed verloopt wordt dit bij de tandarts afgehandeld. Als er complicaties optreden bij het verwijderen van de cyste word ik terplekke doorverwezen naar de kaakchirurg.... Hopelijk verloopt dit 'rustig' bij de tandarts.
zo, 08/21/2022 - 09:58 Permalink
Tandarts_Richa…

Vervelend maar sterkte Frankie. Jammer dat een gedeeltelijk kunstgebit niet meer mogelijk was. Ik ben heel huiverig v goede berichten over kunstgebitten. Maar een heel klein percentage heeft geen problemen.. Werk al 40 jaar en ben gespecialiseerd in kunstgebitten, de moeilijke. Vandaar dat ik tips en tricks prima vind, maar zie heeeel vaak de keerzijde. Veel ellende. Lees hier hoe iedereen in het begin erg zitten te tobben en toch positief zijn. Ze moeten wel, kunnen niet meer terug, dus dat is een goede houding.
zo, 08/21/2022 - 11:01 Permalink
Fade

Ik tob niet. Het gaat gewoon goed. Geen drukplekken meer, geen pijn. Wel kleefpasta. Het volle gevoel is weg, ik eet vast voedsel. Wel bouw ik dat op, ik weet nu dat ik kleinere hapjes moet nemen, maar kauwen gaat goed.
Ben zo blij dat ik geen pijn meer heb. En zo blij met mijn mooie glimlach. Gewoon blij, en tevreden. Zo tevreden dat ik overweeg om het bij een gewoon kunstgebit te laten, en niet te gaan voor een klikgebit.
Er was voor mij geen andere optie, maar het heeft goed uitgepakt.
vr, 09/02/2022 - 01:04 Permalink
Tandarts_Richa…

Gelukkig... maar pas op de zorgverzekeraar vergoedt niet altijd een "klik" gebit. De aanvraag moet aan bepaalde criteria voldoen. Kaak moet voor een bepaald gedeelte geslonken zijn, meestal pas na jaren ellende. Zelf betalen kost ongeveer 7000 Eur.
vr, 09/02/2022 - 08:22 Permalink
Fade

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Tja, nu weet ik het inmiddels wel. U zegt al 40 jaar ervaring te hebben in kunstgebitten maken, maar tegelijkertijd schets u hier louter doemscenarios en strooit u met 'tips', die ik, en anderen waarschijnlijk ook, allang van hun tandarts hebben gehoord. Ik vraag me af waarom u dat doet, terwijl u zelf in dit vakgebied werkzaam bent.
Uw toon is belerend. Ik heb heel lang ellende gehad met mijn tanden en kiezen, als kind al. Heb heel veel gesprekken gevoerd met mijn tandarts en de tandtechnicus. Het is niet zo dat ik op een ochtend dacht "goh, vandaag ga ik eens even lekker al mijn tanden laten trekken en we zien wel wat ervan komt". Ik ben intelligent genoeg om daarover een weloverwogen beslissing te nemen. Niemand die een kunstgebit krijgt, denkt daar lichtzinnig over.
vr, 09/02/2022 - 18:46 Permalink
Tandarts_Richa…

Dat doe ik voor diegenen die de stap nog overwegen en de berichten hier lezen. U denkt daar gelukkig niet lichtzinnig over. En ook ik moet soms het advies geven over te gaan tot een volledig gebit, helaas. maar dat doe ik niet zonder uitvoerig de voor en nadelen te bespreken. U zult verbaasd zijn hoeveel wel zo lichtzinnig de stap denken te nemen. En niet iedereen, vaak niet, hebben overleg met een tandarts gehad uit angst. Belerend, sorry niet bedoeld maar kom idd vaak als een schoolmeester over maar wel goed bedoeld.. In de 40 jaar heb ik te veel doem scenarios moeten proberen op te lossen wat helaas vaak niet lukt. Een kunstgebit is een v d moeilijkste producten om te maken. Zeker de immediaat prothese. Vandaar dat velen stoppen met maken en de client doorsturen. Maar u hoef ik niet te overtuigen... u weet het blijkbaar heel goed.
za, 09/03/2022 - 10:49 Permalink
vV

helaas denken velen er wel lichtzinnig over, in de trand van : dan ben ik van alle problemen af. Nou nee, van sommige, waar weer nieuwe voor in de plaats komen. De meeste mensen waar ik afgelopen jaren een kunstgebit heb geplaatst hebben spijt dat ze niet eerder wat met adviezen van tandartsen gedaan hebben om op zn minst een aantal strategische eigen tanden en kiezen te koesteren .
Bij de meesten (niet iedereen!) komt verlies eigen gebit door een combinatie van slechte verzorging , verkeerde voedingsgewoontes (straf van de welvaart...) of een combinatie ervan. ook een kunstgebit en zeker implantaten hebben verzorging, controles en kosten nodig om optimaal te blijven functioneren. Verwachting is dat eigen bijdrages daarop in de toekomst alleen maar zullen stijgen.
zo, 09/04/2022 - 10:31 Permalink