Zeldzaam? Discus tijdens kaakoperatie 'uit de kom'...

Author:
mbaijens
Posted:
zo, 09/02/2007 - 02:42
Hallo iedereen,

Ik zal hier ook eens mijn ervaringen gaan plaatsen. Ik ben Mattijs en ben 22 jaar. In 1999 begon ik met mijn eerste beugel, redelijk laat, dus besloot ik die uit koppigheid niet te dragen. Ik was immers al 14 en zat in de tweede van de Mavo. Mijn orthodontist gaf de hoop op en vertelde mij terug te komen tegen mijn 18de verjaardag. Dat deed ik en sinds 2003 kreeg ik boven en onder knopjes (sterretjes noem ik ze ook wel) en het nieuws dat ik een kaakoperatie kon verwachten. Deze knopjes hebben er tot dit jaar ingezeten. Heb er dus 4 jaar mee rondgelopen. In 2005 zijn er twee melkkiezen getrokken, omdat daar geen grote-mensen-kiezen onder zaten. Nadat die getrokken waren had ik er nog altijd eentje bovenin zitten. Deze kies ging los zitten in 2006 maar bleef met de overige tanden verbonden d.m.v. de draad van de knopjes. In februari dit jaar volgde de kaakoperatie. Net iets daarvoor moest ik afdrukken maken en ging de draad uit de knopjes. Je raadt het al, in de afdruk bleef natuurlijk die laatste melkkies hangen.

Tijdens de operatie hebben ze mijn boven- en onderkaak naar voren gezet en recht op elkaar geplaatst. Daarnaast hebben ze een aantal kiezen uitgesneden en naar voren geplaatst, omdat er door die melkkies een gat was ontstaan. Dit is nu keurig opgevuld met mijn originele overige kiezen. Tijdens diezelfde operatie zouden ze ook mijn kin corrigeren, door deze naar voren te plaatsen d.m.v. het benige gedeelte naar voren te schuiven. Dit was er echter niet van gekomen, doordat het erg lastig bleek om mijn onderkaak aan elkaar te laten zitten nadat deze naar voren werd gebracht. De operatie bleek ook iets langer te duren dan gepland, 5,5 uur i.p.v. 3,5 uur. Ik had ook een liter bloed verloren, maar door m'n sterke bloedlichaampjes hoefde ik echter geen transfusie, dat was dan wel weer fijn. Uiteindelijk is qua operatie aan de boven- en onderkaak alles prima verlopen. Het staat netjes op elkaar en het ziet er van de buitenkant prima uit.

Tijdens het herstel bleef ik erge pijn houden aan mijn rechterkant van onder- en bovenkaak. Ik ging er in eerste instantie van uit dat het bij het herstel hoorde. Nou, in de eerste tijd natuurlijk niet eten enzo, alleen vloeibaar of gemalen. Toen was het na 3 weken tijd om met de kaken te gaan oefenen. Naar links en rechts schuiven en elke keer een klein beetje verder proberen te openen. Dit ging echter heel moeizaam, maar ik bleef proberen. Totdat de pijn aanbleef en ik in juni bij de kaakchirurg raad ben gaan plegen. Deze vertelde me wat er aan de hand kon zijn en raadde mij aan een mri-scan te ondergaan om het zekere voor het onzekere te nemen. Je moet voorstellen dat ik sinds m'n herstel m'n mond niet verder open kan doen dan 4 centimeter... Daarnaast kunnen ze bij de orthodontist mijn gebit niet afronden door draadjes achter de tanden te plaatsen, omdat ze er simpelweg niet bij kunnen, vanwege het feit dat m'n mond niet ver open kan. Nu draag ik dus i.p.v. die draadjes weer twee binnenbeugels. Knap lastig ook met eten kan ik je vertellen. De Big-Mac eet ik dan maar in verdiepingen ;-)

In augustus de mri-scan ondergaan en een weekje daarna de uitkomst aangehoord. Wat blijkt? In het rechterkaakgewricht is de discus tijdens de operatie naar achteren geschoten en deze discus belemmert nu dus het openen en het op en neer gaan van mijn kaak. Precies wat de kaakchirurg al eerder veronderstelde. Dit kan gelukkig gecorrigeerd worden. Dat gaat de kaakchirurg op 20 september doen. Hij 'zaagt' dan als het ware de rechteronderkaakhelft door midden en het gewricht zou zich dan automatisch terug moeten plaatsen.... (Daar gaan we wel ff vanuit natuurlijk) Wel een eng idee, een hele kaakhelft doorzagen...
Daarnaast voert de kaakchirurg meteen de kincorrectie uit. Is wel heel erg fijn dat dit allemaal tijdens één behandeling gebeurt, en dat alles vergoed wordt. Als alles klaar is dan, en zodra ik weer kan eten, is natuurlijk de grote vraag of alles werkt, maar ik kan niet wachten totdat alles weer in orde is.

Mijn grote vraag is: is er iemand die hier ervaring mee heeft? Het lijkt me zeer uitzonderlijk, dat is wat ik ook begrepen heb, maar ik ben nieuwsgierig of er iemand is die dit overkomen is als complicatie na een kaakoperatie.

Groetjes,
Mattijs.
Flunckybubble

Helaas is mij dit ook overkomen. Het is nu inmiddels alweer 2 1/5 jaar geleden dat ik geopereerd ben aan onder en bovenkaak. Na de operatie begonnen de klachten vrij snel aan de linkerkant van mijn kaakgewricht en werd ik doorverwezen via de kaakchirug naar manueel therapie. Dit heb ik meer als een half jaar gehad maar het werd er niet beter op, eerder slechter.

Vervolgens had de kaakchirurg besloten in maart dit jaar tijdens een algehele narcose het gewricht schoon te spoelen en er tevens een ontstekingsremmer in te spuiten want er was door de irritatie in het gewricht een ontsteking ontstaan. Na 2 tot 3 weken zou ik merken of de behandeling daadwerkelijk geholpen had maar helaas was dit niet het geval. De klachten bleven aanhouden dus ben uiteindelijk doorverwezen naar een kaakchirurg bij ons in de regio die gespecialiseerd is in arthroscopien (kijkoperatie). Deze kaakchirurg heeft in juli jl. deze kijkoperatie uitgevoerd en er werd me verteld dat 2 tot 3 wkn. na de operatie ik echt resultaat moest merken. Tijdens de kijkoperatie zag hij dat er zoveel irritatie in het gewricht zat dat er heel veel bloed in zat en heel veel losse kraakbeenstukjes wat er schijnbaar niet in hoort te zitten dus een operatie was echt noodzakelijk geweest.

Helaas heeft deze operatie niets geholpen en zit nu nog steeds met dezelfde klachten. Vanmiddag moet ik terug naar het ziekenhuis en krijg dan een verdovingspuit rechtstreeks in mijn kaakgewricht gespoten van buitenaf. Deze behandeling zou de pijn doen afnemen maar het probleem niet verhelpen. Wanneer dit onvoldoende werkt wordt ik opnieuw geopereerd waarbij ze het kaakgewricht ruimer willen maken en ze stukjes bot weg gaan halen.

Er is mij ook verteld dat ze wel kunnen proberen om het kraakbeenringetje terug op zijn plek te zetten maar de kans is groot dat het niet blijft zitten dus dit was voor hun geen optie.

Ik ben erg benieuwd of jouw operatie iets opleverd.

Heel veel succes en sterkte en laat even weten hoe het gegaan is.

Groetjes
Kim
ma, 09/17/2007 - 09:18 Permalink
mbaijens

Inmiddels ben ik 4 dagen geleden geopereerd. De rechterkaakhelft is doorgezaagd en het is de bedoeling dat de discus nu weer mooi op z'n plek valt. De grote test is over 4 weken, wanneer we de kaak gaan bewegen en trainen.
Tevens is mijn kin een stukje naar voren gezet, het resultaat ziet er nu al mooi uit, al zeg ik het zelf. Alles is natuurlijk nog wel gezwollen.

Nog even over de kaakopening van 4 cm, ik heb het nog even nagemeten, m'n mond ging niet verder open dan 2 cm. Nou weet ik niet hoe iemand anders daar over denkt, maar bij mij was het verre van ideaal. Een normale doorsnee kaak van een doorsnee mens gaat dus echt heel wat verder open. En waarvoor je een grotere kaakopening nodig hebt? Wat te denken van de eerste levensbehoefte; fatsoenlijk kunnen eten...? En dan heb ik het nog niet over gapen, krakende kaak, pijn etc. Verre van ideaal!

Maar goed, ik ben al lang blij dat het allemaal mogelijk is om het via operatie te verhelpen, en daarom niks anders dan lof aan mijn kaakchirurg! Nu eerst weer die heerlijke vloeibare voeding doorworstelen :D
zo, 09/23/2007 - 19:38 Permalink
m@ris

nou,
hopen dat het nu beter gaat hoor!!, sterkte.
2 cm is idd niet veel, ik kan hem nu bijna een jaar na de operatie ook maar twee cm openen en kan beamen dat het erg lastig is. een banaan eten gaat al erg lastig om maar even een voorbeeld te noemen.
moet vrijdag ook weer op controle naar de kaakchirurg en ga er ook eens na vragen of dat normaal is een half jaar na de operatie.
merk ook dat ik links nog zteeds vaak pijn heb, maar heb dan ook al vanaf het begin veel problemen gehad sinds de operatie.

maar goed, alsnog succes met de komende dagen!

gr mariska
zo, 09/23/2007 - 20:59 Permalink
m@ris

hoe gaat het nu met je?
ik hoop alweer wat beter.
ik schreef trouwens in het vorige stukje een jaar maar bedoelde dus een half jaar.
ben gisteren weer op controle geweest en hij heeft het opgemeten. ik kan mijn mond nu 22 mm openen, en heen een weer een heel klein beetje. hij denkt dat het door de spieren komt omdat ik al 5 maanden met elastieken rondloop (wat weer een ander verhaal is) en dat dus die spieren weer opnieuw opgerekt moeten worden. en moet nu naar de fysio toe. ik hoop ook maar dat het dat is want weer opereren zie ik ook niet echt zitten.
baal er wel van want heb al zoveel complicaties gehad ondertussen.
maar goed, laat je wel weer wat horen als ik daar ben geweest.
sterkte nogmaals met het herstel!

gr mariska
za, 09/29/2007 - 22:54 Permalink
Daniellew14

Hallo iedereen,

Ik zal hier ook mijn ervaring even vertellen met kaakoperaties.
Vorig jaar in juni ben ik aan mijn boven en onderkaak geopereerd. Mijn onderkaak is naar voren gezet en mijn bovenkaak naar boven. Na een week of 6 toen ik mijn kaken langzaam weer wat meer mocht gaan belasten is bij mij in mijn linkerkaakgewricht een stekende pijn ontstaan bij het openen van mijn mond. Ik kreeg deze dan ook niet verder open dan een centimer of 1,5. Daarom werd mij fysiotherapie voorgeschreven. Na dit een aantal maanden gedaan te hebben was er nog geen verbetering zichtbaar. Toen ben ik weer terug verwezen naar mijn kaakchirurg. Uiteindelijk besloot de arts om toch een MRI-scan te laten maken. Hieruit kwam naar voren dat de discus op de verkeerde plek zat en dus uit de kom geschoten was. De kaakchirurg besloot het kaakgewricht te spoelen onder lokale verdoving. Hierna was er enkele weken enige verbetering zichtbaar. Daarna werd dit weer minder. Toen is besloten om het gewricht nog een keer te spoelen. Dit gaf geen enkel resultaat.
Uiteindelijk is er voor gekozen om een operatie uit te voeren. Dit was ondertussen een jaar later en nu 3 maanden geleden. De kaak is verticaal doorgezaagd en op deze manier zou het gewricht op de goede plek moeten zakken en zo zou de pijn minder moeten worden en mijn mond weer normaal open moeten kunnen.
Mijn kaken hebben toen 3 weken strak op elkaar gezeten. Vanaf het moment dat ze los mochten begon het eigenlijk fout te gaan. Mijn kaak zakte steeds weg naar links en bleef niet op de goede plek zitten. Mijn kaakchirurg zei steeds dat dat normaal was en dat het allemaal goed zou komen. Na 6 weken mocht het uiteindelijk allemaal los en wat bleek, mijn mond kon nog steeds niet open. Ik had verschrikkelijke pijn aan de rechterkant (mijn andere gewricht dus) bij het openen van mijn mond. Ik werd weer doorverwezen naar de fysiotherapie. Dit hielp weer niet, en er is weer een MRI-scan gemaakt. Hieruit is naar voren gekomen dat de discus aan de rechterkant uit de kom is geschoten, alle banden daar zijn opgerekt en daar bij is de discus gescheurd en mogelijke volledige perforatie. Met als gevolg dat me weer een operatie te wachten staat, alleen moet ik nu naar de andere kant van het land.

Ik vraag me af of dit wel eens eeder voorgekomen is. Dus elke reactie is welkom!

Groetjes Danielle
di, 10/02/2007 - 20:46 Permalink
Flunckybubble

Hoi Danielle,

Jezus wat een toestand zeg!! Denk je ervan af te zijn begint het vervolgens aan de andere kant.

Zoals je in het 3e berichtje kan lezen is bij mij ook na mijn boven en onderkaak operatie 2,5 jaar terug de discus verschoven met het gevolg dat er in het kaakgewricht aan de linkerkant erg weinig ruimte is om te bewegen. Dit veroorzaakt ook heel veel pijn en irritatie met ontstekingen tot gevolg.

Vorige week naar het ziekenhuis geweest en zou eigenlijk de 2e injectie van de totaal 3 krijgen om te zorgen dat de irritatie wat minder zou worden. Maar er is nu toch besloten om bij mij ook opnieuw dus voor de 4e keer een operatie uit te voeren waarbij ze de kaakkom ruimer willen maken dmv bot weg te halen en het kraakbeenringetje terug op zijn plek te leggen.

Wanneer dit gaat gebeuren weet ik nog niet maar hoop dat het daarna afgelopen is want wordt er knetter gek van.

Heel veel sterkte.

Groetjes
Kim
vr, 10/05/2007 - 00:22 Permalink
mbaijens

Jeetje, al die reacties, daar schrik je toch wel weer van. Ik ben inmiddels ruim 2 weken verder, en m'n tanden zitten nu nog steeds op elkaar. Over ruim 11 dagen mogen de elastiekjes er af als het goed, en dan mag ik m'n kaakgewrichten gaan oefenen m.b.v. fysiotherapie.
Ik heb alvast een tip voor diegenen die weer een operatie moeten ondergaan en veel kilo's verliezen door de vloeibare voeding...ga naar de huisarts en vraag om een speciaal dieet. Ik heb nu heel veel dozen gekregen van Nutricia met speciale voeding waar alles in inzit wat je nodig hebt! En alles vergoedt via VGZ!
Maar goed, ik hoop ondanks jullie pech met de diskus, dat het probleem verholpen is met de mijne, maar dat weet ik pas over een tijdje...
Heel veel succes met jullie operaties!
ma, 10/08/2007 - 01:33 Permalink
Flunckybubble

Hoi Danielle,

Hopen dat ze je in Groningen wel goed en snel kunnen helpen want met die klachten rond blijven lopen is echt niks!!!

Volgens mij gaan ze idd een andere operatie uitvoeren dat ze bij jou hebben gedaan. Wat ik begrepen heb wordt mijn kaak niet doorgezaagd maar gaan ze de kom ruimer maken dus bot weghalen. Ik weet helaas niet of mijn kaken op elkaar gezet worden maar ben bang van wel of in ieder geval weer een tijdje vloeibaar eten. Het is wel een ingrijpende operatie wat ik begreep van de kaakchirurg maar hoe of wat verder hoor ik 8 nov. want dan moet ik terug naar het ziekenhuis en wordt er een plan gemaakt.

Het ergste vind ik nog dat ik nu een groot litteken aan de buitenkant van mijn gezicht krijg vlak langs mijn oor en mijn haren worden voor een gedeelte weggeschoren. Echt erg. Maar als ik van de pijn af wil komen moet ik ook dit er maar voor over hebben.

Hoe hebben ze de laatste operatie bij jouw uitgevoerd? Hebben ze van binnen uit geopereerd zodat je geen litteken aan de buitenkant ziet of hebben ze het via buitenaf gedaan vlak langs je oor?

Groetjes
Kim
di, 10/16/2007 - 18:34 Permalink
Daniellew14

Hoi Kim,

Ja ik hoop ook dat ze me in Groningen kunnen helpen. Loop nu al zo lang met klachten rond!

Maar bij mijn vorige operaties hebben ze alletwee van binnen uitgeopereerd. Aan de buitenkant zie je dus geen litteken gelukkig. Wel zitten er binnen in mijn mond best veel littekens. Is ook niet echt prettig want heb daar best wel veel last van omdat die littekens heel stug zijn en niet echt meerekken als je bijvoorbeeld lacht. Maar is wel altijd beter als aan de buitenkant een litteken.

Ik ben benieuwd wat ze dalijk in Groningen gaan doen. Hoop dat het wel weer gewoon via de binnenkant kan.

Groetjes Danielle
zo, 10/28/2007 - 13:02 Permalink
Flunckybubble

Hoi Danielle,

Ik heb ook veel littekens aan de binnenkant maar moet zeggen dat ik aan de rechterkant helemaal geen last heb maar aan de linkerkant is het idd erg stug en dik.

Afgelopen donderdag moest ik weer naar het ziekenhuis en kreeg te horen dat ik toch opnieuw dus voor de 4e keer geopereerd moeten worden en wel op 3 januari 2008 dus is weer een mooi begin van het nieuwe jaar "NOT". Moet dan ook 3 dagen in het ziekenhuis blijven dus is ook nie zo prettig. Ze gaan via de buitenkant wat ik minder vind ivm dat litteken dat je krijgt en ze moeten ook wat haar wegscheren. Maar al met al...zoals het nu gaat gaat het nie goed dus moet nog even doorzetten en hoop dat dit de laatste keer wordt.

Groetjes
Kim
za, 11/10/2007 - 10:57 Permalink
Daniellew14

Hoi,

Ik ben in Groningen geweest en heb daar het nieuws gekregen dat er bij de 1e operatie waarschijnlijk al van alles mis is gegaan. Hierdoor zitten mijn kaakgewrichten aan beide kant vastgegroeid aan mijn schedel. Links iets erger als rechts. De tweede operatie die ik gehad heb, heeft dus helemaal geen zin gehad en daardoor is het allemaal nog erger geworden. Er gaat nu onderzocht worden door middel van spoelen van de gewrichten of ik nog een gewrichtskamer heb. Als dit niet meer is, is het niet erg positief en zal er uit gezocht worden of er nog iets aan te doen is. Anders is er meer kans dat het nog goed komt.

Ik heb nu ook een antibioticakuur gehad voor mijn littekens omdat het helemaal dik was en er een kans op een ontsteking was.

Niet echt lekker nieuws dus.....



Groetjes Danielle
zo, 11/11/2007 - 19:03 Permalink
bobberg

Hallo allemaal,

Ik heb een zelfde probleem, mijn discus is tijdens het eruit halen van mijn verstandskies uitgeschoten.
Nu voel ik aan de binnenkant van mijn oor de discus zelfs zitten. Ik had in het begin er wat last van maar nu doet het geen pijn meer. Mijn kaak kraak ik sindsdien iedere dag. Het is een soort tik van me geworden. Verder kan ik wel gewoon mijn mond openen en kauwen.

Ik ben naar de tandarts geweest en die vertelde me dat ze een operatie konden doen, maar dit ik daar waarschijnlijk ook niet op zat te wachten. Aan de reacties hierboven te zien, zie ik in dat zo'n operatie niet altijd werkt. Ik vraag me af of er een mogelijkheid is om de discus op een een of andere manier terug te duwen zonder operatie. (Wat zou dat mooi zijn.)

Heb ook al sinds jong af aan een stukje kraakbeen aan de zijkant van mijn kaaklijn (onder mijn rechterwang). Lijkt ook een beetje op een kraakbeen discus.

Iemand wel een succesverhaal met het terugplaatsen/verwijderen van de discus??

Groet,

Bobberg
do, 02/20/2014 - 14:45 Permalink