Wie kan mij helpen bij mijn (moeilijke!!) beslissing?

Author:
Caroline Frederix
Posted:
di, 07/19/2011 - 20:55
Hallo

Hopelijk kan iemand op dit forum mij raad geven want ik geraak er echt niet uit.

De situatie is als volgt. Ik ben 33 jaar en zou moeten beslissen of ik wil gaan voor een totaalaanpak met orthodontie en kaakchirurgie.

De bevindingen van de kaakchirurg en de orthodont: Klasse II-occlusie met diepe beet en smalle bovenboog, ingesloten hoektand bovenaan links met melkhoektandje en 2 edentale zones in de onderboog (waarvan 1 met erg geslonken bot, zowel in de hoogte als in de breedte). Bovenste 4 molaren staan sterk naar buiten gericht door gecompenseerde beet.

De totaalaanpak die voorgesteld wordt is als volgt. Eerst starten met een RPE (rapid palatal expander) om de bovenste 4 scheve molaren recht te trekken (dan zou ik in kruisbeet komen). Na ongeveer 1 maand operatie om verhemelte te laten breken waarna de RPE zal gebruikt worden om de bovenboog te verbreden. Dan verwijderen melkhoektand en vrijleggen ingesloten hoektand (ongunstige ligging tegen de middellijn aan) en deze proberen in de bovenboog te trekken dmv brackets bovenaan. Daarna opbeetblaat en brackets onderaan. Daarna BSSO en eventueel Lefort 1-operatie. Daarna botopbouw met bot uit de schedel. Aan het einde van de rit volgt dan het plaatsen van de 2 implantaten onderaan. De hele behandeling zou 3 jaar duren en 3 operaties inhouden.

Ik ben al lang aan het nadenken over deze totaalaanpak, maar geraak er niet uit omdat ik bang ben voor de operaties en voor de eventuele complicaties achteraf zoals problemen met het gevoel in de onderlip.

Kan iemand me raad geven aub? Dat zou ik heel erg op prijs stellen.

Groetjes



Caroline
Pingel

Ben je er al uit?

Ik krijg zelf in augustus een plaatjes beugel. Ben dinsdag bij de kaakchirurg geweest en daar is 1 kies links onder naast de hoektand verwijderd en een 5e verstandskies rechts boven. Ik ga nu beugelen en bij volgt er een kaak operatie aan de bovenkaak waarbij deze naar voren wordt gezet. Ik heb een onderbeet en mijn kiezen passen niet op elkaar met hier en daar bijna een cm tussen boven en onderkaak. Had in mijn jeugd al meten gebeuren maar door omstandigheden is het er nooit van gekomen. Ik krijg nu voor de 3e keer een kans om mijn gebit goed te krijgen en grijp deze met beide handen aan. Ik zie ontzettend tegen de operatie op en ook het beugelen lijkt me geen feest. Maar ik hou het eind doel voor ogen en dat is een mooi recht gebit met kiezen en kaken die op elkaar passen. Ik heb weinig keus want als ik niets doe groeien de kiezen van mijn boven gebit steeds verder naar binnen en zal eten alleen maar problematischer worden. De verwachting is dat het 30 maanden gaat duren voor het klaar is.....

Mijn advies dus: Doen! Natuurlijk gaat het pijn doen en krijg je ongemakken maar hou altijd het eind doel voor ogen! En dat is een mooi en goed functionerend gebit! :smt003

ps: leeftijd maakt niet uit....ik ben 45... :wink:
do, 07/21/2011 - 17:10 Permalink