Wel of niet trekken van gezonde tanden?

Author:
Venus
Posted:
ma, 08/18/2008 - 14:44
Ik heb een vraag aan de tandarts hier. Ik heb een doorverwijzing gekregen naar de kaakchirurg en die vertelde mij dat ik mijn gezonde ondergebit op enkele kiezen na die ik mis, getrokken moesten worden om in de toekomst boven en onder implantaten te krijgen. In eerste instantie kwam ik alleen maar voor implantaten voor boven. Maar zelfs als ik mijn gezonde tanden laat trekken is het nog niet zeker of ik in de toekomst ook daadwerkelijk in aanmerking kom voor implantaten boven. Nu sta ik voor een dilemma of ik mijn gezonde tanden moet laten trekken terwijl ik niet eens zeker weet of ik ook daadwerkelijk in aanmerking kom voor implantaten boven. Ik weet dat je tandeloos moet zijn om überhaupt in aanmerking te komen voor implantaten, maar het is nu zo onzeker. Ik weet werkelijk niet hoeveel kans er is dat ik ook boven implantaten krijg. Onderin krijg ik in ieder geval wel implantaten, maar dit is eigenlijk niet nodig.
Alvast bedankt voor uw reactie.
Met vriendelijke groet, Venus
vV

implantaten boven moet echt aantoonbaar iets mis zijn willen daar implantaten toegestaan worden.. De kaakchirurg of welke implantoloog kan inderdaad geen garanties geven dat het otegestaan word als puntje bij paaltje komt. Indien er dus nog een behoorlijk aantal gezonde tanden en kiezenis, is trekken de laatste optie, of de consequentie aanvaarden dat er een risico is dat implanaten uiteindelijk geweigerd worden.
ma, 08/18/2008 - 15:26 Permalink
Reijnaart

Ik had een vergelijkbaar probleem, kreeg boven 6 implantaten vergoed , maar de protheticus en implantoloog zeiden beiden dat onder beter ook implantaten gezet konden worden vanwege boven brede kaak en onder smalle kaak.
Ze wilde onder 8 gezonde tanden trekken om een aanvraag voor implantaten te kunnen doen.

Ik heb erop GESTAAN en gestampt dat ze de aanvraag vóór het trekken van de tanden zouden doen.

De implantoloog heeft met een zwaar gemoed geloof ik, uiteindelijk gewoon een aanvraag gedaan mét mijn tanden er nog in.

Ik kreeg ze vergoed, dat geeft toch wel een beter gevoel om de tanden dan te laten trekken, dan maar avonturen of je wat vergoed krijgt na het trekken.
De implantoloog snapt niet waarom ze akkoord zijn gegaan, maar zo zie je dat niet geschoten zowiezo mis is.
(Ik ben verzekerd bij Menzis in deze tand-aanvullend 2)

Een misschien late reactie op deze, maar misschien hebben latere lezers er wat aan.
di, 10/14/2008 - 10:00 Permalink
vV

voordat nu iedereen stampij bij implantoloog en zorgverzekeraar gaat maken met de gedachte dat dat gaat helpen: dit is echt zeer uitzonderlijk, en zal mede gelegen hebben aan een bijzondere anatomie en een daaraan gekoppelde goede formulering van de aanvraag en duidelijke foto`s. Zorgverzekeraars zijn de laatste jaren juist strikter geworden bij dit soort aanvragen. En dat deze zorgverzekeraar cq adviserend tandarts het toegestaan heeft, betekent net dat elke op dezelfde wijze beoordeeld zou hebben.
di, 10/14/2008 - 10:09 Permalink
vV

dat klopt, daar moet een goede reden voor zijn, in het kader van het hele plan. En dat was hier waarschijnlijk aan d ehand, zij hebben de relatie tussen plan voor de ene kaak met implantaten kunnen koppelen aan de andere kaak. En dat is natuurlijk heel wat anders dan dat met met nog eigen tanden/kiezen een aanvraag gaat doen voor een eenvoudige overkappingsprothese op implantaten zonder andere problemen/argumenten.
di, 10/14/2008 - 10:33 Permalink
Reijnaart

Ik heb het in deze ook niet over "zonder argumenten" maar over dat wanneer de aanvraag goed onderbouwd word, wellicht een hoop telleurstelling voorkomen kan worden dat je achteraf zonder tanden én zonder implantaten komt te zitten.....ik wil absoluut niet dat er stampij gemaakt word, maar goed overleg en een poging doen zonder extraxtie hoeft niet altijd negatief beoordeeld te worden.
di, 10/14/2008 - 11:00 Permalink
vV

nee, dat klopt. maar ik reageer hierop:
Ik heb erop GESTAAN en gestampt dat ze de aanvraag vóór het trekken van de tanden zouden doen.
... en dat is iets anders dan argumenteren..

Persoonlijk ben ik het ermee eens dat dit de weg zou moeten kunnen zijn, zeker wanneer de gebitsproblemen duidelijk zijn. Maar de ervaring en ook de regels luiden anders...Maar misschien is dit het begin van een positieve tijdsbesparende manier van beoordelen.
di, 10/14/2008 - 11:32 Permalink